ISKUSTVA U IMPLEMETACIJI RADA ZA OPĆE DOBRO NA SLOBODI,ODRŽAN OKRUGLI STO-UVOĐENJE PROBACIJSKE SLUŽBE

24 Mar 2016
506 puta

Zajednički program Evropske unije i Vijeća Evrope “Usklađivanje kaznene  politike i prakse u BiH sa evropskim standardima” je 18. marta 2016.  organizovao Treći okrugli sto o uvođenju probacijskih službi u BiH u Banja Luci.

Okruglom stolu su prisustvovali ključni akteri po pitanju izricanja probacijskih odluka i nadzora njihove implementacije u praksi, prvenstveno  predstavnici kantonalnih sudova te kantonalnih ministarstava pravde.

Ostali  učesnici su bili predstavnici ministarstava pravde sa sva tri nivoa u BiH, članovi Radne grupe te predstavnici probacijsko-zatvorskih timova iz KPZ  Banja Luka i KPZ Zenica. Sesiju je otvorila međunarodna ekspertica Vijeća Evrope sa prezentacijom o trenutnom prednacrtu Zakona o probaciji.

Pomoćnice ministra Ministarstva za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Hercegovačko-neretvanskog kantona su predstavile institucionalno iskustvo te statističke podatke u vezi sa provedbom rada za opće dobro na slobodi u ova dva kantona.

Predstavnik Univerziteta u Banjoj Luci  je predstavio doprinos koji bi akademska zajednica mogla imati u vezi sa kadrovskim i obrazovnim pitanjima ove službe. Okrugli sto je završen prezentacijom međunarodnog eksperta o Akcionom planu te koracima potrebnim za uspostavljanje probacije kao profesionalne službe.Svi učesnici, a posebno predstavnici pravosudnih organa koji su učestvovali na okruglom stolu, su izrazili mišljenje da profesionalna zajednica mora biti bolje informisana o probaciji te da naša zemlja može imati koristi od ovakve službe.

Ministarsvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona je, u smislu podrške implementaciji ove sankcije, najbolju saradnju ostvarilo je sa Općinskim sudom u Zenici, dok su JP “Vodovod i kanalizacija” Zenica i “Alba “d.o.o Zenica poslodavci sa kojima je ostvarena vrlo uspješna saradnja, a broj implementiranih presuda 28. Kako je nedostatak poslodavaca kod kojih ova lica treba da izvrše rad za opće dobro na slobodi direktno uticao na broj implementiranih presuda, Ministarstvo će u narednom periodu pokrenuti aktivnosti kako bi upoznalo širu društvenu zajednicu o višestrukoj koristi koju primjena ove sankcije ima za postizanje svrhe kažnjavanja  ali i ekonomskoj koristi koja se time postiže. Ilustracije radi, Ministarstvo je implemtacijom 28 presuda ostvarilo uštedu od 591.000 KM za Budžet Federacije BiH.

 

 

Ministrstvo za pravosuđe i upravu

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma