POŠTOVANI KANDIDATI, BUDUĆI VOZAČI MOTORNIH VOZILA

20 Dec 2016
1739 puta

Koristimo ovu priliku da vam, sasvim otvoreno, damo nekoliko informacija i upozorenja s ciljem vaše zaštite u procesu polaganja ispita za vozača motornih vozila, kako ne biste podlegli raznim pritiscima i eventualno postali saučesnici u vršenja krivičnih djela davanja, odnosno uzimanja mita.

Od 01. novembra 2007. godine polaganje ispita za vozače motornih vozila na području Zeničko – dobojskog kantona je u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. S tim u vezi preduzeli smo opsežne aktivnosti na planu što bolje organizacije provođenja ispita, te u ovaj posao uključili moralne, visokoobrazovane, stručne i korektne kadrove, kako bismo preduprijedili sve dosadašnje negativne aktivnosti pojedinaca usmjerene na mito i korupciju u ovoj oblasti. U ovim aktivnostima smo dosta uspjeli, jer smatramo da ispit položi onaj kandidat koji pokaže dovoljno znanja, bez ikakve pomoći i intervencije, ali postoje i dalje određene naznake da nekim licima to ne ide u prilog.

Moramo posebno naglasiti da smo sa većinom autoškola i instruktora vožnje uspostavili korektnu saradnju, ali nažalost ima i negativnih izuzetaka. To potvrđuju i dalje neke naznake da određena lica od kandidata, potpuno nelegalno, traže i možda uzimaju novac da ga „uruče ispitivaču“, kako bi im oni, navodno, „pomogli“ da polože ispit. Novac po svemu sudeći zadržavaju za sebe, te iako kandidat legalno bez problema položi ispit, kandidatu kažu da je novac uručen ispitivaču. Sa druge strane, ako kandidat ne položi ispit, onda je izgovor da „ispitivač nije njegov čovjek“ i da će to pokušati realizirati na narednom ispitu. Zato Vas molimo i upozoravamo da ne nasjedate na ovakve i slične ponude, jer one imaju obilježje krivičnog djela za koje ste i Vi odgovorni. Napokon, činimo sve da ispit položi samo onaj ko pokaže dovoljno znanja da može sigurno upravljati motornim vozilom. Odlučni smo da s naše strane poduzmemo sve mjere da naši ispitivači svoj posao radi visoko profesionalno i moralno, a u slučaju da ustanovimo da neko od njih taj posao ne radi profesionalno i časno, prema istim ćemo poduzeti odgovarajuće mjere. S tim u vezi pozivamo Vas da sva saznanja o mitu i korupciji u ovoj oblasti prijavite na naš telefon broj: 032/460-840, i/ili putem e-maila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na adresu: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport,  Kučukovići broj: 2., Zenica.

Na kraju, ne zaboravite da neosposobljen vozač, ukoliko upravlja motornim vozilom, dovodi u životnu opasnost prvenstveno sebe, a potom i sve druge učesnike u saobraćaju.

Želimo vam uspješno polaganje ispita za vozače motornih vozila.

                                          

M I N I S T A R
Mensur Sinanović

Snimi dodatak

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma