SAOPŠTENJE SA 47. SJEDNICE SKUPŠTINE

21 Sep 2017
599 puta

Na 47. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je održana 20.09.2017. godine je donesen Zakon o naučnoistraživačkoj djelatnosti. Ovaj Zakon je usklađen sa zakonodavstvom u Evropskoj uniji i omogućiti će kvalitetniju saradnju sa institucijama koje se bave naučnoistraživačkim radom. Sada je Zakonom precizno regulisano, koji su to prije svega pravni subjekti koji se mogu baviti naučnoistraživačkim radom i uslovi koje oni trebaju ispunjavati, ali i pitanje izdvajanja finansijskih sredstava za naučnoistraživački rad iz Budžeta Kantona. Ovaj Zakon će omogućiti podsticanje naučoistraživačke djelatnosti u okviru visokoškolskih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu, regulisati pitanja izbora u naučna i istraživačka zvanja, riješiti pitanje nadzora u ovoj oblasti i druga neophodna pitanja za obavljanje naučnoistraživačke djelatnosti na području Zeničko-dobojskog kantona.

Na 47 sjednici, Skupština je dala svoja mišljenja u okviru procedura za donošenje federalnih zakona i to, Novog (izmjenjenog) Nacrta federalnog Zakona o štrajku i Nacrta federalnog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Oba utvrđena Mišljenja Skupštine Kantona, u okviru ove procedure, su data uvažavajući predhodno data mišljenja resornih kantonalnih ministarstava i drugih kantonalnih organa uprave koja je prihvatila Vlada Kantona. Sva predhodno utvrđena mišljenja postaju sastavni dijelovi mišljenja Skupštine Kantona koja će biti dostavljena Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji BiH. Takođe i sve primjedbe, prijedlozi i sugestije poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, iznesene tokom vođenja rasprave, kao i mišljenje nadležne skupštinske Komisije sadržano u njenom izvještaju, će biti dostavljeni Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. U nastavku rada Skupština je prihvatila Nacrt Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona. Peta tačka dnevnog reda je bila Inicijativa Amira Ganića, poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, za promjenu datuma obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona, koju su poslanici u Skupštini prihvatili. U daljem radu poslanici su donijeli tri odluke i to:

  • Odluka o imenovanju predsjednika i dva člana Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona,
  • Odluka o izmjenama Odluke o osnivanju Kluba poslanika Bošnjaka 7. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
  • Odluka o izmjeni Odluke o izboru stalnih radnih tijela 7. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Na koncu rada u okviru 47. sjednice, poslanici u Skupštini su prihvatili Izvještaj o ostvarivanju Programa rada Skupštine za 2017. godinu, za period I-VI 2017. godine, a Zaključak o prihvatanju Izvještaja o radu Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona za 2015. godinu, nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika za donošenje, nakon čega je donesen drugi zaključak kojim su data određena zaduženja Agenciji za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvu za privredu .

Stručna služba Skupštine ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma