Petak, 28 Septembar 2012 14:40

Za boračku populaciju u zadnje dvije sedmice uplaćeno oko milion KM

ministar za boračka pitanja Ekrem Tuka ministar za boračka pitanja Ekrem Tuka

Jučer je izvršena uplata pete rate stipendija za studente boračke populacije u iznosu od 175.000 KM, iako je poznato da su ugovori sa studentima o dodjeli stipendija potpisani tek u julu 2012.godine. Pored ovog, sa transfera Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona samo u posljednje dvije sedmice transferirano je oko 1.000,000 KM za različite namjene boračkim populacijama u svim općinama. To se, prije svega, odnosi na  pomoć u stambenom zbrinjavanju boračke populacije, zatim pomoć braniocima i članovima njihovih porodica koji se nalaze u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji, zatim za liječenje i nabavku lijekova kao i pomoć u slučaju smrti branioca i njihovih porodica. Pored pobrojanog, iz Ministarstva za boračka pitanja izdvojena su i sredstva za sufinansiranje u izgradnji spomen obilježja, obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i sredstva za rad boračkih udruženja, ali i isplata ranijih potraživanja.

U vezi sa ovim izdvajanjima, ministar za boračka pitanja Ekrem Tuka kazao je slijedeće:

- Posebnu pažnju posvećujemo raznim oblicima pomoći za djecu pripadnika boračke populacije kroz dodjelu stipendija i nabavku udžbenika. Kad je u pitanju nabavka udžbenika za redovno obrazovanje, u prvoj sedmici ove školske godine uplatili smo za ove svrhe 420.000 KM. Imajući u vidu činjenicu da je stanje realizacije budžeta Ministarstva za boračka pitanja  u junu 2012.godine kada sam imenovan na ovu poziciju bilo svega oko devet odsto, možemo biti zadovoljni učinjenim u protekla tri mjeseca. Želim istaći i to da Ministarstvo za boračka pitanja i boračka populacija imaju veliku i značajnu podršku Vlade ZDK kojima su boračke populacije prioritet. To potvrđuje i zaključak Vlade Kantona od 07.09.2012.godine kojim se daje saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja ZDK da sredstva za boračku populaciju budu izuzeta iz  Programa mjera štednje donesenih ranijim zaključkom vlade. Uz veliku podršku vlade ZDK i Ministarstva finansija siguran sam da će sve obaveze Ministarstva za boračka pitanja biti realizovane do početka 2013 godine, kazao je ministar Tuka.

U naredna tri mjeseca Ministarstvo za boračka pitanja će nastojati da isplati sva dosadašnja dugovanja prema pripadnicima boračke populacije, među kojima su tri ključne obaveze koje nisu realizovane,  a to su pomoć u stambenom rješavanju po javnom pozivu iz 2012.godine, nabavka  ortopedskih pomagala i donošenje izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.

Press služba ZDK

1 Komentar

 • Link komentara mevludin cizmo Ponedjeljak, 11 Februar 2013 16:06 Napisano mevludin cizmo

  interesuje me kada bi mogla biti isplata sredstava za stambeno zbrinavanje za 2012.godinu za opcinu breza

Ostavite komentar

NAPOMENA:
U polja označenim (*) je obavezan unos podataka. Osnovni HTML kod je dozvoljen.

Molimo vas da u komentarima, odnosno razmjeni mišljenja sa drugim posjetiocima obavezno izbjegavate korištenje nepristojnih izraza i vrijeđanje drugih po bilo kom osnovu. Zadržavamo pravo da obrišemo komentare koji su u suprotnosti sa nevedenim pravilima, bez prethodne najave i objašnjenja.


UPUTSTVA VEZANO ZA POPLAVE

 • VAŽNA UPUTSTVA I SAVJETI
  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona putem svoga Kriznog štaba upućuje dva važna saopštenja vezana za sigurnost hrane i zdravlja stanovnika koja prenosimo u cjelosti. U prilogu…
  Vidi više...
 • ŠTA UČINITI KOD ZMIJSKOG UJEDA
  Posljednjih dana veliki broj građana se žali na povećano prisustvo zmija u naseljima jer su ih  velike poplave  pokrenule iz njihovih staništa. No, kako saopštavaju iz Kriznog štaba…
  Vidi više...
Baner