11. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održana 16.06.2015.godine

17 Jun 2015
5925 puta

USVOJENI DNEVNI RED

  1. Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturne baštine
  2. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o visokom obrazovanju-skraćeni postupak
  3. Inicijativa za donošenje Zakona o šumama Federacije Bosne i Hercegovine
  4. Inicijativa Notarske komore Federacije Bosne i Hercegovine za donošenje Zakona o dopuni Zakona o  sudskim taksama
  5. Inicijativa Selima Brkića, notara iz Tešnja za donošenje Zakona o dopuni Zakona o  sudskim taksama
  6. Informacija o realizaciji pomoći privredi na saniranju šteta od poplava u Zeničko-dobojskom kantonu u 2014. godini
  7. Informacija o koncesijama na području Zeničko-dobojskog kantona za 2013. i 2014. godinu
  8. Analiza djelatnosti i usluga socijalne zaštite, kadrovskom, finansijskom i materijalno-tehničkom stanju ustanova na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2009-2013. godina.

AKTI DONESENI NA 11. SJEDNICI SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Povodom 1. tačke dnevnog reda Skupština je donijela zaključak o prihvatanju Nacrta navedenog zakona, uz davanje mogućnosti svim zainteresovanim subjektima, građanima, ustanovama, institucijama i drugim organizacijama i zajednicma, kao i muzejima i nadležnim općinskim službama, da svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt Zakona u roku od 15 dana dostave Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, uz napomenu da će Nacrt Zakona biti objavljen na web stranici Kantona, te na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i dostupan u istom ministarstvu, kao i uz zaduženje Vlade Kantona da prilikom izrade Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturne baštine, uzme u obzir mišljenja, prijedloge, primjedbe i sugestije poslanika iznesene u raspravi na sjednici Skupštine, radnih tijela Skupštine, kao i one podnesene od svih zainteresovanih subjekata.

Nakon toga, Skupština je donijela Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o visokom obrazovanju, te je zatim donijela Zaključak kojim na osnovu člana 159. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH («Službene novine Federacije BiH», broj: 69/07 i 2/08), Skupština Zeničko-dobojskog kantona pokreće Inicijativu za donošenje Zakona o šumama Federacije Bosne i Hercegovine, koja će biti dostavljena predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na dalje postupanje.

Zatim je Skupština razmatrala i prihvata Inicijativu Notarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Inicijativu Selima Brkića, notara iz Tešnja, za donošenje Zakona o dopuni Zakona o  sudskim taksama, u smislu da se od plaćanja sudske takse izuzmu notari kada u ostavinskom postupku postupaju kao povjerenici suda, u skladu sa odredbama Zakona o nasljeđivanju u Federaciji Bosne i Hercegovine, te je zadužila Ministarstvo za pravosuđe i upravu i Vladu Kantona da, u smislu predložene inicijative, u roku od 30 dana pripreme i u skupštinsku proceduru dostave Nacrt Zakona o dopuni Zakona o sudskim taksama. Uz navedeno Skupština je na prijedlog Zakonodavno-pravne komisije Skupštine, koji je iznio predsjedavajući iste komisije, poslanik Almedin Aliefendić, imajući u vidu postojanje velikog broja izmjena i dopuna Zakona o  sudskim taksama koje otežavaju primjenu istog, donijela i Zaključak kojim se nalaže Ministarstvu za pravosuđe i upravu da pripremi prijedlog prečišćenog teksta Zakona o  sudskim taksama i isti dostavi Zakonodavno-pravnoj komisiji.

Potom je razmatrana Informacija o realizaciji pomoći privredi na saniranju šteta od poplava u Zeničko-dobojskom kantonu u 2014. godini, koju je Skupština prihvatila, a nakon toga Informacija o koncesijama na području Zeničko-dobojskog kantona za 2013. i 2014. godinu koju Skupština nije prihvatila i na kraju je razmatrana Analiza djelatnosti i usluga socijalne zaštite, kadrovskom, finansijskom i materijalno-tehničkom stanju ustanova na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2009-2013. godina koju je Skupština prihvatila.

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma