ODRŽANA 4. SJEDNICA KOMISIJE ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA, LJUDSKA PRAVA I GRAĐANSKE SLOBODE VII SAZIVA SKUPŠTINE

05 Nov 2015
5204 puta

Komisija za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kao stalno radno tijelo 7. saziva Skupštine, dana 30.10.2015. godine održala je svoju 4. sjednicu na kojoj je razmatran sljedeći:

DNEVNI RED

  1. Utvrđivanje i donošenje Programa rada Komisije za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode za mandatni period,
  2. Izvještaji članova Komisije sa održanih seminara u Mostaru i Sarajevu, vezano za diskriminaciju porodilja,
  3. Uspostavljanje saradnje sa općinskim komisijama za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode, uz podršku OSCE-a BiH,
  4. Razmatranje predstavke Hasančić Čašifa iz Zavidovića,

Na pomenutoj sjednici Komisija je donijela Program rada za mandatni period, te su nakon toga članovi Komisije, koji su prisustvovali seminarima u Mostaru i Sarajevu, vezano za diskriminaciju porodilja, izvjestili ostale članove Komisije o zaključcima i preporukama sa seminara, posebno o Specijalnom izvještaju Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koji je urađen 2014. godine na Inicijativu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, o stanju zaštite majke i materinstva za potrebe Vlade i Parlamenta Federacije BiH.

Komisija je nakon razmatranja navedenih Preporuka, donijela Zaključak kojim podržava preporuke sa seminara održanih u Mostaru i Sarajevu vezane za zaštitu majke i materinstva.  

Povodom Preporuka navedenih u Specijalnom izvještaju Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, o zaštiti majke i materinstva na području Federacije BiH, koji je objavljen na web starnici Instutucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Komisija je sugerisala Vladi Zeničko-dobojskog kantona da navedene Preporuke primjenjuje, te da shodno tačci 6. Preporuka, u kojoj se pozivaju Vlade kantona da u roku od 60 dana od dana prijema Specijalnog izvještaja, dostave izvještaj o poduzetim aktivnostima i plan realizacije preporuka, isti izvještaj dostavi i ovoj Komisiji.

Pod tačkom 3. dnevnog reda Komisija je konstatovala da će se uz podršku OSCE-a BiH uspostaviti saradnja sa općinskim komisijama za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode.

Pod tačkom 4. dnevnog reda komisija je razmatrala predstavku Hasančić Čašifa iz Zavidovića, podnesenu radi poduzimanja mjera ili iniciranja postupka pred drugim organima radi sprečavanja navodnog protivustavnog rada Općinskog vijeća Zavidovići, iz razloga što su općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća iz istog konstitutivnog naroda, što je suprotno amandmanu LX Ustava Zeničko-dobojskog kantona, te je donijela Zaključak kojim sugeriše premijeru Kantona da kao ovlašteni subjekt, pokrene postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH za ocjenu ustavnosti odluke Općinskog vijeća Zavidovići o izboru predsjedavajućeg Vijeća, te da o poduzetim radnjama informiše ovu Komisiju.

 

STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma