Petak, 01 Oktobar 2021

Svjetski dan starijih osoba - 1. oktobar, uz prigodan program obilježen je u JU Penzionerski dom sa stacionarom Zeničko-dobojskog kantona u Zenici, koji skrbi od 154 osoba treće životne dobi.

Svjetski dan starijih osoba obilježava se u čast poštovanja i brige za starije osobe. Ovaj dan je prilika za isticanje važnih doprinosa starijih osoba u društvu i podizanje svijesti o problemima i izazovima starenja u današnjem svijetu.

U skladu sa epidemiološkim mjerama i manji broj gostiju, priređen je program u saradnji sa Dječijim vrtićem "Sindibad" i učenicima OŠ "Mak Dizdar" Zenica koji su pjesmom i igrom uveselili korisnike ovog doma i na najljepši način iskazali međugeneracijsku solidarnost.

U sklopu obilježavanja, upriličena je i izlozba rukotvorina korisnika ove ustanove, a dodijeljene su i zahvalnice za najzaslužnije organizacije, koje su u proteklom periodu pomogle rad ove ustanove i njenih korisnika.

Zahvalnice su dobili Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je odluke za isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od 41.908,00 KM.

Sredstva će biti isplaćena u voćarskoj proizvodnji, na ime podrške za zasnivanje novih zasada jagodičastog voća u iznosu od 26.098,00 KM te na ime podrške za zasnivanje zasada koštičavog, jabučastog i jezgrastog voća u iznosu od 15.810,00 KM.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odbacuje neargumentirane i paušalne navode iznesene na sjednici Skupštine Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona. Tvrdnja da je ovo udruženje "u pandemijskoj godini izgubilo saradnju s Vladom ZDK" je neistinita i krajnje maliciozna.

Podsjećamo Grupaciju poslodavaca ZDK-a da je Vlada među prvima u Federaciji BiH donijela set interventnih mjera za pomoć privredi i saniranje posljedica pandemije. U okviru tih mjera su osigurana i izdvojena sredstva za isplatu 50 posto najniže plaće za mart, a potom i 100 posto najniže plaće za mjesec april 2020. godine. Za ovu namjenu izdvojeno je ukupno 2,6 miliona KM, a subvenciju je dobilo 3.220 privrednih subjekata sa 8.817 uposlenih.

Također, realizirani su i redovni programi poticaja, kao što je regresiranje kamata na kredite kod komercijalnih banaka i Kreditno-garancijskog fonda, regresiranje troškova jačanja konkurentnosti, regresiranje administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata te regresiranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti. Kroz sve ove programe u privredu je tokom pandemijske 2020. godine usmjereno oko 3,8 miliona KM.

Napominjemo da je u toku procedura po javnim pozivima za odobravanje subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za 2021. godinu u iznosu od 2,5 miliona KM. Cilj ovih mjera je jačanje konkurentnosti domaćih kompanija.

Apsolutno je netačno da Vlada ne vodi socijalni dijalog sa partnerima, jer je do sada, u ovom sazivu Vlade, održano ukupno 15 sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK-a, na kojima je raspravljano o svim pitanjima važnim za život i rad u ovom kantonu. Vlada ZDK-a je otvorena i posvećena socijalnom dijalogu koji je u interesu cjelokupnog društva, vodeći računa o interesima socijalnih partnera, kako poslodavaca, tako i sindikata koji zastupaju interese radnika.

Vlada ZDK-a je svojim mjerama i odnosom prema privredi pokazala da je jačanje privrede, posebno u vrijeme pandemije, jedan od njenih najvažnijih prioriteta te da u skladu sa svojim mogućnostima čini sve da pomogne očuvanje likvidnosti i jačanje konkurentnosti domaćih kompanija.

Stoga, pozivamo Grupaciju poslodavaca ZDK-a da se suzdrži paušalnih ocjena i malicioznih izjava koje javnost upućuju na stvaranje pogrešnog suda o odnosu Vlade ZDK-a prema cjelokupnoj ekonomiji.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić čestitao je prosvjetnim radnicima 5. oktobar - Svjetski dan učitelja.

Naglašava da je ovaj dan prilika da se podsjeti na tešku i plemenitu misiju odgoja i obrazovanja djece i da se interes javnosti usmjeri na ulogu odgajatelja, učitelja, nastavnika i profesora širom svijeta i na njihov značaj u društvu, te da se pokaže kako je ovaj sjajan, uzbudljiv, težak i odgovoran posao izuzetno važan za sveukupan razvoj društva.

- Izražavamo podršku učiteljima u obavljanju odgovorne zadaće u jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći, uz želje da im ljubav prema djeci i profesiji uvijek daje snagu za predan rad s djecom i razvoj ličnosti djeteta što će omogućiti da dijete živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju - navodi u čestitki ministar Kozlić.

Centralna svečanost povodom Svjetskog dana učitelja za Zeničko-dobojski kanton održat će se u utorak, 5. oktobra u OŠ "Safvet-beg Bašagić" u Brezi.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma