Maj 2022

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, zajedno s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem, ministrom zdravstva Adnanom Jupićem, ministricom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azrom Sinanović i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom danas je ugostio predstavnike  sportskih klubova: Ženski rukometni klub Krivaja Zavidovići, Stono-teniski klub Mladost iz Zenice, te predstavnice novoformirane ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedečoj odbojci.

Predstavnice Ženskog rukometnog kluba Krivaja iz Zavidovića osvojile su drugo mjesto u Kupu Bosne i Hercegovine, te ovim plasmanom pokazale snagu ovog kluba koji je zvanično  osnovan 1954. godine. Klub ima 140 registrovanih sportista u 4 selekcije, sa 4 sportska trenera. Predsjednica kluba Mirela Bašić zahvalila se premijeru i ministrima na prijemu i istakla da je današnji prijem od izuzetnog značaja za Ženski rukometni klub Krivaja iz Zavidovića koji će u narednom periodu nastojati da preuzme titulu Kupa Bosne i Hercegovine.

Premijer Bašić čestitao je rukometašicama kluba Krivaja iz Zavidovića na ostvarenom rezultatu u Kupu Bosne i Hercegovine i dodao: „Uvijek me raduje uspjeh mladih ljudi, a posebno ovih mladih žena, a ovaj rezultat je pokazatelj da napornim radom i trudom možemo uraditi više, te dodao da podrška Vlade Zeničko-dobojskog kantona neće izostati“.

Predsjednik Stono-teniskog kluba Mladost iz Zenice Haris Zlotrg tokom sastanka naglasio je da je pobjeda Mladosti jedna od najznačajnijih u historiji postojanja ovog kluba, te da je posebna čast biti prvak Bosane i Hercegovine, posebno što su nakon dugog niza godina učešća na državnom prvenstvu uspjeli savladati višestrukog prvaka STK Mostar. Stono-teniski klub Mladost iz Zenica osvajači su duple krune Bosne i Hercegovine.

Ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci formirana je u februara 2022 godine, a već u martu su imale svoj zvanični nastup u Sarajevu gdje su bili domaćin Zlatne lige muškaraca i Srebrene lige žena. Na ovom prvenstvu ostvarile su svoju prvu pobjedu protiv reprezentacije Francuske koja u ovom sportu ima višedecenijski kontinuitet. Novoformiranu ekipu ženske reprezentacije u sjedećoj odbojci čeka prvi veći izazov, a to je Svijetsko prvenstvo koje će se u novembru ove godine održati u Sarajevu.

Tokom sastanka, premijer i ministri izrazili su spremnost da se sport u Zeničko-dobojskom kantonu dodatno osnaži i ojača kroz instituciju, te je naglašeno da će se rebelansom Budžeta za 2022.godinu biti opredjeljena dodatna finansijska sredstva za sportske klubove i kolektive koji egzistiraju na području Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U cilju suzbijanja učestalih šumskih krađa na području Zeničko-dobojskog kantona, shodno Zaključku Vlade ZDK o usvajanju Infrormacije o šumskim krađama na području Zeničko-dobojskog kantona na području ovog kantona u 2021. godini sa prijedlogom mjera za prevazilaženje stanja, od koje je kao prva mjera navedena potreba aktiviranja Akcionog-operativnog plana za suzbijanje šumskih krađa na području ZDK, danas je u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu održan sastanak na temu: „Aktiviranje Akciono-operativnog plana za suzbijanje šumskih krađa na području Zeničko-dobojskog kantona.  

Navedenom sastanku, sa svojim saradnicima, prisustvovali su ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Spahić, direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona Nevzeta Elezović, direktor Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići Jasmin Devedžić i policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rusmir Šišić.

Predmetni sastanak je bio konstruktivan, a zaključeno je da svi učesnici sa sastanka predlože kandidata koji će činiti radnu grupu, u cilju formiranja radne grupe koja će pratiti realizaciju Akcionog-operativnog plana za suzbijanje šumskih krađa na području Zeničko-dobojskog kantona (predložene aktivnosti, rokovi početka i završetka aktivnosti).

 
Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK -
Kantonalna uprava za šumarstvo ZDK

Objavljeno u Vijesti

D N E V N I    R E D

 

 1. Nacrt Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine
 • Utvrđivanje mišljenja Skupštine-
 1. Elaborat o opravdanosti pokretanja studijskog programa Tjelesni odgoj i sport, prvog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici
 • Prijedlog Odluke o usvajanju Elaborata o opravdanosti pokretanja studijskog programa Tjelesni odgoj i sport, prvog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici
 • Prijedlog Odluke o pokretanju studijskog programa Tjelesni odgoj i sport, prvog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici
 1. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjeni Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona
 • Odluka o izmjeni Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona
 1. Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu
 2. Izvještaj o radu Javne ustanove „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu
 3. Izvještaj o radu Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu
 4. Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2021. godinu.

 

 

AKTI DONESENI NA 45. SJEDNICI SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Donesene odluke:

 • Odluka o usvajanju Elaborata o opravdanosti pokretanja studijskog programa Tjelesni odgoj i sport, prvog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici..
 • Odluka o pokretanju studijskog programa Tjelesni odgoj i sport, prvog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Doneseni zaključci:

 • Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona utvrđuje svoje mišljenje povodom dostavljenog Nacrta Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine. Utvrđeno Mišljenje je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje skupštinske Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku, budžet i finansije. Utvrđeno mišljenje Skupštine, zajedno sa svim primjedbama, prijedlozima i sugestijama zastupnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, iznesene tokom vođenja rasprave o Nacrtu Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, u vidu izvoda iz transkripta sa 45. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, bit će zajedno sa Zaključkom Skupštine dostavljeno Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.
 • Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona daje saglasnost na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu.
 • Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona prihvata Izvještaj o radu Javne ustanove „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu.
 • Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona prihvata Izvještaj o radu Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu.
 • Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona prihvata Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2021. godinu.

 

                                                                                                 Stručna služba Skupštine ZDK

Dana, 30.05.2022. godine održana je 45. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je na dnevnom redu imala sedam tačaka dnevnog reda.

Kantonalna Skupština je u okviru procedure za donošenje federalnih zakona Zaključkom utvrdila svoje mišljenje povodom dostavljenog Nacrta Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine. Utvrđeno mišljenje je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje skupštinske Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku, budžet i finansije. Utvrđeno mišljenje Skupštine će zajedno sa svim pomenutim aktima, kao i sa svim primjedbama, prijedlozima i sugestijama zastupnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona iznesenih tokom vođenja rasprave o Nacrtu Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine u vidu izvoda iz transkripta sa 45. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, biti dostavljeno zajedno sa ovim Zaključkom Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U okviru druge tačke dnevnog reda danas je Skupština donijela Odluku o usvajanju Elaborata o opravdanosti pokretanja studijskog programa Tjelesni odgoj i sport, prvog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, a potom i Odluku o pokretanju studijskog programa Tjelesni odgoj i sport, prvog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Prije otvaranja rasprave o trećoj tačci dnevnog reda „Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjeni Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona“, resorni ministar je u ime Vlade Kantona, u svojstvu predlagača, istu povukao.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda Skupština je dala saglasnost na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu. U izvještaju su dati prikazi finansijskog poslovanja u 2021. godini u kojoj je Zavod ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu 160.286 KM sa ukupnim prihodima koji su iznosili 20.301.406 KM i rashodima od 20.141.120 KM.

Do kraja 45. sjednice Skupština je razmatrala i Zaključcima prihvatila slijedeće izvještaje:

 • Izvještaj o radu Javne ustanove „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu.
 • Izvještaj o radu Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu.
 • Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2021. godinu.

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, dana 20.05.2022. godine, izvršila je pojačan inspekcijski nadzor izdavanja fiskalnih računa na području Zeničko-dobojskog kantona u noćnim satima kod 13 subjekata na području Zeničko-dobojskog kantona, dok je dana 23.05.2022. godine u ranim jutarnjim satima izvršen inspekcijski nadzor na lokaciji pijace Visoko, kada je izvršena kontrola posjedovanja odobrenja za rad nadležnog organa kod 44 subjekata.

Tokom inspekcijskih nadzora prekršaji su utvrđeni kod 7 subjekata i izdato je 7 prekršajnih naloga, dok je tokom inspekcijskih nadzora na području lokacije pijace Visoko utvrđeno da 13 subjekata nije posjedovalo rješenje za rad nadležnog organa i izdato je 13 prekršajnih naloga.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, u narednom periodu nastavit će pojačan inspekcijski nadzor subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostalih uslužnih djelatnosti.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK

Objavljeno u Vijesti

Dana 26.05.2022. godine delegacija iz Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić posjetila je Srebrenicu. U sastavu delegacije su još bili načelik Općine Žepče Mato Zovko, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Edin Šišić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Žepče Ivica Penić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Općinskom vijeću Žepče Haso Mandžuka i bivši predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović.

Delegacija iz Zeničko-dobojskog kantona u Potočarima je položila cvijeće i odala počast žrtvama genocida, a potom su obišli mezarje uz pratnju direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića.
        
Ovom prilikom su se sastali i razgovarali sa direktorom Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem, koji je izrazio zahvalnost na posjeti koja je upriličena. Suljagić je goste upoznao sa prilikama u Srebrenici, potrebama Memorijalnog centra Srebrenica i problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.  Naročitu zahvalnost iskazao je Skupštini i Vladi Zeničko-dobojskog kantona na kontinuiranoj podršci radu Memorijalnog centra, kao i Općini Žepče koja tradicionalno izdvaja kroz budžet Općine sredstva za podršku u radu Memorijalnog centra Srebrenica.

Direktor Suljagić je ovom prilikom pohvalio i aktivnost, Ministarstva za obrazovanje nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, kao svijetli primjer u Bosni i Hercegovini u okviru kojih redovno organizuju posjete Memorijalnom centru Srebrenica za djecu osnovnih i srednjih škola iz Zeničko-dobojskkog kantona.

Tokom posjete gosti su uz pratnju kustosa Memorijalnog centra Srebrenica obišli i dostupne izložbe "Koracima onih koji (ni)su prešli", “Srebrenica: Naša priča”, "Životi iza polja smrti", te stalnu izložbu ‘Genocid u Srebrenici: neuspjeh medunarodne zajednice’.

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 7

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma