Printaj ovu stranu

UNAPREĐENJE I SARADNJA BIH I REPUBLIKE TURSKE U OBLASTI OBRAZOVANJA

17 Nov 2021
111 puta

Institut Yunus Emre Sarajevo je u saradnji s Direkcijom za obrazovanje Grada Istanbula za ministre obrazovanja, nauke, kulture i sporta, direktore pedagoških zavoda, te za pomoćnike ministara iz Bosne i Hercegovine organizovao studijsko putovanje u Istanbul.

Članove delegacije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona predstavljali su ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, prof.dr. Spahija Kozlić, direktorica Pedagoškog zavoda Zenica Aida Salkić i pomoćnica za predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Bernadeta Galijašević.    

U okviru ove službene posjete, ministar Kozlić je sa svojim saradnicima i ostalim kolegama ministrima i predstavnicima institucija nadležnih za obrazovanje iz Federacije Bosne i Hercegovine posjetio sljedeće institucije:
 
-Direkciju za nacionalno obrazovanje Okruga Istanbul, gdje je ovom prilikom  goste iz Bosne i Hercegovine primio Generalni direktor za visoko obrazovanje i obrazovanje u inostranstvu pri Ministarstvu za obrazovanje Republike Turske, Cemal Yildiz (Džemal Jildiz). On se u svom obraćanju, između ostalog,  zahvalio gostima, posebno  resornim ministrima obrazovanja  iz Federacije BiH za dosadašnju uspješnu saradnju koja je rezultirala jačanjem veza između škola iz naše domovine  i Republike  Turske. Posebno je naglašen značaj razmjene učenika i studenata na relaciji Turska i Bosna i Hercegovina, kao i  važna uloga uspješno realiziranih i trenutnih  projekata, koje u BiH implementira Institut Yunus Emre.
U toku ovog sastanka istaknuto je i da su obrazovne reforme u Turskoj posebno usmjerene prema unapređenju razvoja stručnih škola, edukaciji  nastavnika u cilju podizanja nivoa njihovih stručnih kompetencija i prevazilaženju nejednakosti i prepreka u procesu  ovih reformi, te da su svoja iskustva i primjere dobre prakse svakako spremni podijeliti sa svojim kolegama i partnerima u Bosni i Hercegovini. U toku ovog susreta akcentiran je i značaj  provođenja digitalizacije I informatizacije obrazovanja.
-Institut Yunus Emre, gdje je delegaciju koju je predvodio Institut Yunus Emre Sarajevo primio predsjednik Instituta Yunus Emre u Istanbulu prof.dr. Šeref Ateš;
-Fondaciju  Maarif, gdje je ulogu domaćina  imao predsjednik Upravnog odbora, prof.dr.Birol Akgun;
-Fondaciju SEDEF, goste je dočekao predsjednik Upravnog odbora Hasan Topaloglu;
-Univerzitet u Istanbulu, gdje je delegaciju primio zamjenik rektora prof.dr. Haluk Alkan,:
-Fondaciju streličarstva, smještenu u Općinu Beyoglu, gdje se s delegacijom susreo predsjednik Upravnog odbora fondacije streličarstva, a ujedno i načelnik ove općine Haydar Ali Yildiz.

Ministar Kozlić je prilikom navedenih službenih prijema u svoje i u ime svojih saradnika posebno zahvalio ljubaznim domaćinima iz Republike Turske na gostoprimstvu i na svemu što je do sada Republika Turska uradila za našu državu, posebno u oblasti obrazovanja. Istakao je značaj ove podrške koja se svakako ogleda u unapređenju kvalitete obrazovanja u našem kantonu i državi Bosni i Hercegovini, naglasivši da će Ministarstvo za obrazovanja nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i u narednom periodu uložiti sve napore i nastaviti sve aktivnosti u okviru provođenja kvalitetne obrazovne reforme i da nam je na tom putu veoma značajna podrška, iskustva i pomoć prijateljske Republike Turske.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Povezani članci

Galerija slika