IZMIRENJE OBAVEZA PREMA ZENIČKOM „GRIJANJU“

16 Jul 2014
1317 puta

Dinamika isplate zaostalih dugovanja po osnovu grijanja škola, policijskih stanica, sudova i ostalih objekata koji se finansiraju iz budžeta Kantona bila je temom današnjeg sastanka premijera Muniba Husejnagića i ministrice finansija Sabine Heljić sa Kasimom Sarajlićem, direktorom zeničkog „Grijanja“. Ovom prilikom premijer Husjenagić naglasio je da su u Vladi Kantona potpuno svjesni dugovanja koje imaju prema javim preduzećima po osnovu grijanja i drugih komunalnih usluga, ali da dosada nije bilo osnova da se ovi dugovi u većem iznosu saniraju.

Direktor J.P. „Grijanje“ Zenica kazao je da u ovom preduzeću imaju razumijevanja za postojeću situaciju te da je bitno dogovoriti dinamiku isplate zaostalih obaveza u skladu sa prilivom sredstava u budžet.

Premijer Husejnagić kazao je tokom ovog sastanka da su se davanjem saglasnosti od strane Skupštine Kantona na sjednici održanoj prije dva dana, da se Vlada Kantona može kreditno zadužiti kako sa kratkoročnom pozajmnicom u iznosu od 10 miliona te novim kreditnim zaduženjem u iznosu od 30 miliona KM, stekli uslovi da se počnu isplaćivati zaostale obaveze. Osim zaostalih obaveza prema privredi te prema socijalnim kategorijama i budžetskim korisnicima od pomenutih sredstava izmirit će se i dugovanja prema javnim preduzećima za komunalne usluge, pa tako i zeničkom „Grijanju“. Premijer Husejnagić je naglasio da je Kanton, shodno potpisanom protokolu sa J.P. „Grijanje“ , prošle godine izvršio sve svoje obaveze, pa će tako biti i ove godine. Namjera Vlade je da se od kratkoročne pozajmnice izmiri jedan dio od 1,6 miliona KM ukupnog dugovanja , a drugi dio od dugoročnog kredita koji će biti operativan do oktobra ove godine. Takvom dinamikom uplata, ujedno će se pomoći i zeničkom „Grijanju“ da na vrijeme izmiri svoje obaveze prema Arcelor Mittalu, zajednički je zaključak sa današnjeg sastanka.

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma