ŽELJEZNOPOLJCI O PRIORITETIMA

05 Avg 2014
1927 puta

Stanovnici sela koje objedinjava Mjesna zajednica Željezno Polje javno su negodovali pred Općinom Žepče tražeći efikasnije rješavanje smještaja nastradalih u poplavama i klizištima, uređivanje putnih kominikacija i vodotokova te priprema za izgradnju novih stambenih objekata porodicama čije su kuće potpuno uništene. Protest se desio u ponedjeljak 4.8.2014. godine, a upravo za taj datum premijer Zeničko-dobojskog kantona je za 16 sati , čak pet dana prije zakazao sastanak sa predstavnicima Općine Žepče, Mjesne zajednice Željezno Polje na kojem su učestvovali i resorni ministar za prostorno uređenje i direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Večina učesnika protesta je došla i pred Mjesnu zajednicu gdje je održan trosatni sastanak.

Sve što je rečeno na ovom skupu bilo je prije svega temeljito upoznavanje zvaničnika Mjesne zajednice sa aktivnostima koje poduzimaju Općina Žepče i Zeničko-dobojski kanton na saniranju posljedica poplava i klizišta.

Činjenica je da su sela Željeznog Polja pogođena katastrofalnim razaranjima vodene stihije i klizišta. Isto tako je nepobitna istina da su prve aktivnosti bile usmjerene na probijanju komunikacija koje bile u potpunom prekidu više dana. Humanitarna pomoć je bila dopremana helikopterima, nekoliko porodica privremeno je smješteno na druge lokacije jer su im kuće uništene... Puno se može nabrajati, međutim, bilo kakva objašnjenja stradalima nisu dovoljna da bi im bila olakšana situacija u kojoj se nalaze. Oni, naime, sa zebnjom očekuju jesen i zimu i početak gradnje novih stambenih objekata je za njih najvažnije. Oko stotinu je takvih porodica u rejonu Željeznog polja.

Predsjednik Mjesne zajednice Željezno Polje Amir Ahmić je, pored zbrinjavanja porodica koje su ostale bez domova, u prioritete stavio rješavanje putnih pravaca koji su, i sa najmanjom kišom kako je rekao, ugroženi. On je upozorio na vremenska ograničenja koja nalažu brže rješavanje problema sa kojima se stanovnici susreću. Tu je prvenstveno stavio početak školske godine i odlazak đaka na nastavu. Sadašnje stanje putnih pravaca do sela nije sigurno za promet minibusa.

Kada je u pitanju izgradnja novih stambenih objekata, stanovnici Željeznog Polja su ukazali da ni zemlja gdje bi bili građeni još nije kupljena. Obećanjima da će izgradnja uskoro početi ne vjeruju. Nekima je čak obećano da će nove kuće biti građene na lokaciji grada Žepča što je, uz objašnjavanje nedavno usvojenog federalnog Zakona o besplatnom ustupanju zemljišta za postradale, netačno jer će se lokacije za izgradnju tražiti najprije u sigurnim zonama sela u kojem je kuća uništena.

Nijaz Derlić, vječnik u OV Žepče i stanovnik Željeznog Polja (Jastrebarsko) je upozorio da „se narod ovdje izluđuje poluinformacijama, dezinformacvijama i lažnim obećanjima“. On je tražio da se počne hitno raditi na prioritetima za ovaj kraj i konstatovao da su nam najmanje potrebni protesti i sastanci, a najviše stručnjaci koji će na terenu projektovati bolje puteve i korita vodotokova.

Teufik Mujić iz Balačića, uz naglašavanje da su tamošnji žitelji u klizištima izgubili najbolju zemlju je zatražio da se radi po zakonu, ali što brže.

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Ivica Ćurić se nije složio sa ocjenama da ništa nije urađeno i da se ništa ne radi. On je informisao da je kompletiran spisak svih kuća koje su oštećene i koje treba popraviti sa iznosima investicija, površinom, brojem članova obitelji... Vrlo brzo, najavio je Ćurić, počeće gradnja. On je kazao da takođe ne treba zaboraviti sve što je urađeno na probijanju puteva do Željeznog polja.

Poslije trosatne razmjene informacija, ocjena i stavova zaključeno je da se žitelji bez adekvatnog smještaja odmah zbrinu. Općina Žepče će takvima izdati uvjerenje po kojem će im biti omogućen privremeni alternativni smještaj do okončanja izgradnje ili popravke njihovih kuća. Dalje, inžinjerski timovi hitno trebaju okončati projekte regulacije vodotokova i izgradnje saobraćajnica. Dogovoreno je, takođe, da se u saradnji sa Općinom izradi plan održavanja puteva do zime i u zimskom periodu.

Sastanak sa zvaničnim predstavnicima Mjesne zajednice nastavljen je u holu Osnovne škole u Željeznom Polju. Tu je premijer Munib Husejnagić u neposrednom razgovoru sa stanovnicima koji su tražili odgovore na mnoga pitanja.

-Kome je kuća uništena biće izgrađena nova i to najbliže selu gdje je oštećeni živio, ali na provjereno sigurnom terenu. Ako vam je neko obećao placeve u Žepču, nije vam rekao istinu. Oštećene i nesigurne kuće biće srušene, a o tome šta je urađeno razgovaraćemo krajem avgusta na ovom istom mjestu – licem u lice, - kazao je Husejnagić mještanima Željeznog Polja.

Galerija slika

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma