PROTOKOL O IZGRADNJI MOSTA U OLOVU

26 Avg 2015
1716 puta

Danas je u Sarajevu potpisan protokol o saradnji na izgradnji mosta Buk u općini Olovo na regionalnom putu Zavidovići – Olovo koji je teško oštećen tokom prošlogodišnjih majskih poplava. Izgradnju mosta finansiraju Catholic Relief Services (CRS) i Vlada Zeničko-dobojskog kantona preko Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.  

Protokol su potpisali Marc D'Silva, predstavnik CRS-a za BiH, i Goran Bulajić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

Most Buk se nalazi na regionalnom putu od Zavidovića do Olova, te je od iznimne važnosti za skoro 9000 stanovnika općine Olovo, jer je najbliža saobraćajna veza sa Zenicom kao administrativnim centrom kantona. Nakon prošlogodišnjih majskih poplava oštećeni most je tek djelimično u funkciji, tako da projekt CRS-a predviđa izgradnju novog mosta širine šest metara s novim stubovima i većim lukom radi boljeg protoka vode, čime će se smanjiti budući rizik od poplava i poboljšati uvjeti za brži promet vozila.

- U proteklih godinu dana smo donatorskim sredstvima USAID-a završili preko dvadeset projekata obnove infrastrukture (mostovi, sistemi odvodnje, vodovodi, itd.) i još nekoliko ih je u toku, te 25 projekata obnove infrastrukture manjeg obima. Time smo obuhvatili Maglaj, Doboj, Doboj Jug, Šamac i Domaljevac, no prepoznali smo potrebu da pomognemo i drugim općinama oko obnove vitalne infrastrukture. Stoga je CRS izdvojio privatna sredstva za nekoliko projekata, među kojima je i izgradnja ovog mosta, za što ćemo sredstva udružiti sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona – izjavio je Marc D'Silva.

Ovom prilikom je ministar Bulajić istaknuo da je nastavak saradnje Ministarstva s CRS-om na području Zeničko-dobojskog kantona od velike važnosti, jer se temelji na pozitivnom iskustvu iz prethodnih zajedničkih projekata, uz činjenicu da Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona nije u mogućnosti samostalno finansirati kapitalne projekte obnove nužne infrastrukture.

CRS je agencija Biskupske konferencije SAD-a koja djeluje u Bosni i Hercegovini preko 20 godina. Zahvaljujući svom opsežnom iskustvu pomoći najugroženijem stanovništvu, te dugogodišnjem djelovanju u općinama širom BiH na području podrške povratku, rekonstrukcije stambenog fonda i komunalne infrastrukture, psihosocijalne podrške povratnicima i aktivnostima izgradnje mira, CRS aktivno djeluje na rješavanju najurgentnijih potreba građana BiH pogođenima katastrofalnim poplavama u maju 2014. godine, trenutno s najvećim fokusom na obnovu komunalne infrastrukture.

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma