POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI NA PROVOĐENJU DRŽAVNOG PROJEKTA "ZATVARANJE KOLEKTIVNIH CENTARA KROZ OMOGUĆAVANJE JAVNIH STAMBENIH RJEŠENJA"

15 Apr 2016
1017 puta

Danas je prostorijama Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice organizovano  potpisivanje Sporazuma o saradnji na provođenju državnog projekta "Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja" u okviru Projekta CEB II za općine Tešanj i Maglaj, čime je službeno započela realizacija Projekta CEB II u Zeničko-dobojskom kantonu. Ovi sporazumi zaključeni su na osnovu  i u skladu sa tačkom III. Memoranduma o razumijevanju na realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara“–potpisanog između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fonda za povratak BiH, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Brčko Distrikta.

Sporazume su potpisali u ime  federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Sulejman Alijagić, pomoćnik federalnog ministra, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Nurđehan Šahinović, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić i načelnik Općine Maglaj, Mehmed Mustabašić.

Implementacijom ovih sporazuma osigurat će se trajna održiva rješenja u pogledu stambenog zbrinjavanja i socijalne zaštite za kategorije osoba koje žive u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju na području općina Tešanj i Maglaj.

Cilj Sporazuma je da se u općinama Tešanj i Maglaj izvrši konačno pražnjenje i zatvaranje kolektivnog smještaja, odnosno da se osobama smještenim u kolektivnom centru i alternativnim smještajima u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima, izgradnjom stambenih zgrada osigura rješavanje stambenog pitanja po modelu socijalno neprofitnog stanovanja, što znači da će korisnici stanove dobiti na korištenje u zakup, a ne u trajno vlasništvo.

U općini Tešanj izgradit će se stambena zgrada sa 16 stambenih jedinica na lokalitetu Medakovo. Vrijednost projekta je 546.150,00 eura. U općini Maglaj izgradit će se stambena zgrada sa 15 stambenih jedinica na lokalitetu Maglaj, ulica Kulina Bana, a vrijednost ovog projekta je 432.402,00 eura.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice kao supotpisnik Sporazuma ima obavezu da učestvuje u svim aktivnostima implementacije CEB II projekta sa FMROI i općinom, kao i da zajedno sa općinama učestvuje u subvencioniranju troškova smještaja korisnika kolektivnog centara i alternativnih smještaja, kao i subvencioniranju troškova komunalnih usluga onim korisnicima koji nisu u mogućnosti da sami snose troškove njihovog plaćanja, a što će biti predmetom posebnog sporazuma između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i općina.

 

 

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma