SAOPŠTENJE SA 27. SJEDNICE SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

29 Apr 2016
1238 puta

Dana 28.04.2016. godine Skupština Zeničko-dobojskog kantona u svom sedmom sazivu je održala 27. sjednicu na kojoj je razmatrano sedam tačaka dnevnog reda. Skupština Zeničko-dobojskog kantona je tom prilikom razmatrala i prihvatila Inicijativu Općinskog vijeća Visoko za izmjenu Plana razvoja djelatnosti srednjeg obrazovanja i odgoja, uz obavezu podnosioca navedene inicijative da prethodno ispuni sve propisane uslove, navedene u Mišljenju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim Zaključkom, a koji sada postaje i sastavni dio Zaključka koji je prihvaćen na Skupštini Kantona. Skupština je potom prihvatila i Izvještaj o realizaciji obaveza iz Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH za period 2011-2015. godina.

Nakon ovoga, na sjednici Skupštine razmatrana je i prihvaćena Informacija o stanju bezbjednosti za 2015. godinu u Zeničko-dobojskom kantonu. Poslanici su zajednički podržali dalje kadrovsko i materijalno jačanje policije. U raspravi je ukazano i na neke negativne trendove, koji se prije svega odnose na povećan broj djela čiji su izvršioci maloljetnici, ali i porast broja saobraćajnih nesreća, sa akcentom ka djelovanju na smanjenje ovih pojava. Prilikom razmatranja Informacije o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona, koju je Skupština prihvatila, ukazano je na značaj i potrebu povećanja broja zaposlenih, te zajedničko djelovanje svih nivoa i oblika vlasti u pravcu povećanja broja zaposlenih. Poslanici su naglasili, da se i njhov rad na neki način treba mjeriti i vrednovati sa uporednim pokazateljima ukupnog broja zaposlenih na početku i na kraju njihovog mandata. Resorni ministar je istakao da se stanje popravlja i da se nada nastavku pozitivnog trenda, a direktor kantonalne Službe za zapošljavanje, je naglasio da se u prva 3 mjeseca ove godine bilježi manji broj nezaposlenih, što je prema njegovim riječima većim dijelom rezultat stvarnog zapošljavanja.

Na koncu zajedanja 27. sjednice poslanici su razmatrali i jednu inicijativu i jedno pitanje poslanika Hasana Handžića na koje poslanik nije dobio odgovor u roku propisanom Poslovnikom Skupštine ZDK, što predstavlja prvi slučaj u dosadašnjem radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona da se neka  inicijativa odnosno pitanje poslanika na koje poslanik nije dobio odgovor u propisanom roku, uvrsti na dnevni red sjednice Skupštine. Nakon obimnije rasprave i diskusije, u toku koje je istaknuta potreba poštivanja digniteta poslanika Skupštine, Skupština je donijela i zaključke kojima se traži od Vlade Zeničko-dobojskog kantona da u roku od 60 dana, dostavi u Skupštinu Kantona Informaciju o provođenju mjera štednje, sa  posebnim osvrtom  na implementaciju odredbe o ograničenju plaća direktora na tri prosječne plaće Zeničko-dobojskog kantona. Skupština je zadužila Vladu Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona, da u roku od 15 dana, Skupštini Zeničko-dobojskog kantona dostave pismeni odgovor na poslaničko pitanje poslanika Hasana Handžića sa 16. sjednice Skupštine, održane 01.10.2015. godine na koji nije dobio odgovor u propisanim rokovima u vezi isplate pomoći privrednim subjektima koji su pretrpjeli štetu u majskim poplavama 2014. godine, sa navođenjem konkretnih razloga zbog  kojih traženi odgovor nije blagovremeno dostavljen.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma