HIMZO SMAJIĆ: U POLJOPRIVREDI ZDK PRISUTNI POZITIVNI TRENDOVI

16 Avg 2018
2541 puta

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona u posljednje tri godine realiziralo je brojne aktivnosti koje su za cilj imale sređivanje stanja u ovoj oblasti. Stalno nezadovoljstvo poljoprivrednika, koje je bilo prisutno u proteklom periodu, zamijenio je dijalog i obostrani pokušaj da se stanje riješi i popravi. I pored ovakvih rezultata, postoji prostor za još veći rad i napredak. U razgovoru za portal direktno.ba ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi ZDK Himzo Smajić predstavlja rezultate dosadašnjeg rada, probleme sa kojima se susreće u radu, kao i planove koje planiraju realizirati u ministarstvu do kraja mandata.

1.Bliži se kraj Vašeg mandata i možda se već sada može napraviti presjek rada. Šta biste izdvojili kao najznačajnije urađeno od 2015. do danas kao ministar u sektoru poljoprivrede?

Napominjem da je period kada je ova vlada preuzela odgovornost za procese u Zeničko-dobojskom kantona ambijent bio u mnogome nepovoljniji nego danas. Spomenut ću deficit u Budžetu, velike obaveze prema dobavljačima, kašnjenje u isplati poticaja, socijalnih davanja, obaveza prema boračkoj populaciji.

Konkretno u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva vodoprivrede imali smo velike obaveze za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji čiji je iznos bio 1,5 miliona što je blizu tadašnjeg godišnjeg nivoa za poljoprivredu. Naslijedili smo lošu saradnju sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača i samim poljoprivrednim proizvođačima u kreiranju samih programa poticaja. Nekim potezima u ranijem periodu stvorena je nepovjerenje u rad institucije i transparentnost svih procesa.

U periodu 2015-2018 za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji opredijeljeno je 10 miliona KM, budžet za poticaje je povećan za 50% i za ovu godinu iznosi 3 miliona KM, broj poljoprivrednih proizvođača koji ostvaruju podršku je značajno povećan i u 2017. godini smo imali situaciju da je taj broj bio 3 hiljade poljoprivrednika. Ubrzali smo plaćanje odobrenih sredstava tako da od januara ove godine nemamo obaveza po osnovu poticaja. Značajan dio vremena smo posvetili saradnji sa Udruženjem poljoprivrednika ZDK i konsultacijama po osnovu svih pitanja iz poljoprivrede. Ostvarili smo značajan napredak u dijelu proizvodnji koje su prepoznate kao perspektivne na našem kantonu. Tu prije svega mislim na jagodičasto voće, peradarska proizvodnja, proizvodnja mlijeka kao i proizvodnja u zaštićenom prostoru.

Broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača, proizvođača kojima je poljoprivreda radno mjesto, odnosno onih koji uplaćuju poreze i doprinose na osnovu ove djelatnosti je višetruko povećan i to je ono s čime smo posebno zadovoljni. Ovdje prvenstveno mislim na peoizvodnju u zaštićenom prostoru (plasteničku proizvodnju) gdje je broj registrovanih obrta dvostruko veći. Također i broj registrovanih farmi muznih grla je tri puta veći nego što smo zatekli dolaskom u ministarstvo.

Zeničko–dobojski kanton je lider u prozvodnji maline i proizvodnji pilećeg mesa. Ovome bih još na kraju dodao da smo uporedo sa podrškom poljoprivredi uvećali i sredstva za programe veterinarstva i zdravstvene zaštite životinja.

2.Dolazak u ministarstvo bio je u trenutku velikih materijalnih šteta zbog poplava i klizišta u ZDK 2014.godine. Koliko je urađeno na sanaciji vodnih objekata, uređenju korita i svega onoga što je tokom poplava uništeno, a mnogo znači građanima u svakodnevom životu?

Odmah po dolasku, u toku 2015.godine, sa saradnicima sam posjetio neka od  mjesta koja su pretrpjela najveće štete u poplavama 2014. godine i tada smo se uvjerili u razmjere štete na području našeg kantona. Naši godišnji programi u proteklom periodu su sadržavali značajan broj projekata koji su predviđali sanaciju šteta od poplava, prvenstveno projekata uređenja korita rijeka. Trenutno u saradnji sa Direkcijom cesta ZDK realizojemo projekat na rijeci Bistričak. Danas smo svjedoci da je na ovom području Vlada ZDK uradila mnogo. Ministarstvo je u periodu 2015-2018. realizovalo ili je u toku realizacija oko 250 projekata iz sredstava vodnih nakanda u vrijednosti 15 miliona KM. Podignut je  nivo izgrađenosti vodne infrastrukture, odnosno značajna sredstva su uložena u gradnju vodovoda kao i projekata odvodnje otpadnih voda.

Himzo Smajić
Smajić: Urađeno mnogo posla

3.ZDK je, kako ste i napomenuli, lider u malinarstvu u BiH. Ova grana poljoprivrede posljednje dvije godine je u velikim problemima. Kakvo je trenutno stanje, da li ste uspjeli održati nivo proizvodnje maline i kupine iz ranijih godina i šta je namjera ministarstva za naredni period kada je u pitanju ova grana poljoprivrede?

Da, Zeničko-dobojski kanton je lider u malinarstvu. Prema podacima koje imamo iz registra poljoprivrednih proizvođača ovom proizvodnjim se bavi oko 3 500 proizvođača na površini od 650 hektara. Prošle godine proizvodnja koja je premirana je iznosila 4 000 tona. Ova godine su vremenski uslovi, stanje natržištu, ali i kapacitet komora za duboko zamrzavanje kod otkupljivača negativno uticali na stanje u ovoj proizvodnji.

Ministarsvo je vodilo računa o ovoj proizvodnji i u saradnji sa udruženjima  predložilo određene mjere koje će doprinjeti stabilizaciji u ovoj prooizvodnji i očuvanju proizvodnje na području kantona. U naredno periodu potrebno je pojačati podršku nabavci hladnjača, posebno manjih radi što veće prisutnosti na pojedinim područjima kao i prerađivačkih kapaciteta koji su jako važni za opstanak ove grane poljoprivrede.

4.Osim u malinarstvu, ZDK je lider u proizvodnji pilećeg mesa. Očekuje se izvoz pilećeg mesa u EU, da li su proizvođači iz ZDK spremni i šta je konkretno ministarstvo uradilo da podrži ovu granu poljoprivrede?

Na području kantona imamo najveće prerađivača pilećeg mesa u Bosni i Hercegovini. Za ove prerađivače vezan je veliki broj proizvođača tovnih pilića sa područja kantona. Evidentan je broj povećanja broja ovih farmi kao i povećanje kapaciteta postojećih. Ministarstvo je kontinuirano podržavalo ovu proizvodnju u skladu sa proizvodnjom, odnosno brojem utovljenih pilića. Najavlje izvoz u zemlje EU će svakako doprinijeti stabilnosti ove proizvodnje i otvoriti perspektive povećanja proizvodnje. Uslov za izvoz su bili visoki standardi koje naši i prerađivači i proizvođači apsolutno ispunjavaju.

5.Objavljeno je da će naša zemlja moći izvoziti i mliječne proizvode u EU. Kakav je potencijal ZDK kada je riječ o mlijeku, odnosno smatrate li da će sada doći do razvoja farmi muznih krava? 

Ja sam već spomenuo da je ovo jedna od perspektivnih proizvodnji koja bilježi konstantan rast. Broj registrovanih farmi je tri puta povećan. Količina otkupljenog mlijeka na području kantona je svake godine u porastu. Mogućnost izvoza u zemlje EU će svakako donijeti dodatnu stabilnost u ovu proizvodnju. Mi svakako trebamo biti svjesni i naših potencijala kao i ograničenja u daljem razvoju. Usitnjenost posjeda kao i ukupna izdvajanja za poljoprivredu na nivou Bosne i Hercegovine najviše će uticati na ovu proizvodnju.

6.Kakvu suradnju imate sa premijerom i ostalim članovima Vlade ZDK. Koliko ova vlada ima razumijevanja za probleme poljoprivrednika?

Sve naprijed spomenuto, povećanje sredstava za poljoprivredu, plaćanje obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima ne bi bilo moguće pez podrške premijera i ostalih članova Vlade ZDK. Ja im ovom prilikom u ime ministarstva zahvaljujem na doprinosu.

Himzo Smajić
Smajić: Odlična suradnja sa poljoprivrednim proizvođačima

7.JP ŠPD ZDK, koje je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostvarilo najbolji polugodišnji rezultat u svojoj historiji. Vjerujemo da ste na ovo ponosni obzirom na stanje ovog preduzeća prije četiri godine.

Vezano za ŠPD naslijedili smo izuzetno loše stanje, gubitak u poslovanju, prevelik broj zaposlenih, velike obaveze za poreze i doprinose… Uprava preduzeća uz podršku premijera, Vlade ZDK i resornog ministarstva kroz niz mjera napravila je dobar posao i samo zlonamjerni ljudi mogu to poreći. Ovih dana je objavljena vijest da je ŠPD u prvom polugodištu poslovao najbolje od svog formiranja. Značajan napredak je postignut i u dijelu ušteda na platama, broja zaposlenih, smanjenja troškova i smanjenja obaveza preduzeća.

8.Šta Vam je plan do kraja mandata da uradite, a što će koristiti poljoprivrednicima ZDK?

U toku je realizacija Programa poticaja za 2018. godinu u iznosu 3 miliona KM. Cilj nam je da uspješno realizujemo ovaj program, odnosno da postignemo maksimalan efekat sa raspoloživim sredstvima za poljoprivredu. Sve iznesene činjenice nam govore da su u poljoprivredi na području kantona prisutni pozitivni trendovi i ja ću kao ministar zajedno sa svojim vrijednim i stručnim saradnicima uraditi sve sa svoje strane da tako i ostane.

 

Direktno.ba

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma