TIGROVSKA BORBA ZA ZAPOŠLJAVANJE BORACA: NAKON PODRŠKE VLADE ZDK, OSAM RADNIKA DOBILO STALNI POSAO U FIRMI „EURO ONIKS“ TEŠANJ

20 Avg 2018
2971 puta

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvaja značajna sredstva za podršku zapošljavanju boračke populacije, kako kroz direktno poticanje otvaranja firmi tako i zapošljavanje u postojećim privrednim subjektima. Firma "Euro Oniks" iz Tešnja svijetli je primjer odnosa prema boračkoj populaciji, jer osim što zapošljava veliki broj demobilisanih boraca, aktivno su se uključili i u projekt zapošljavanja uz poticaj Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

"Gdje god sam radio nastojao sam da izađem u susret boračkoj populaciji, svojim saborcima, da se uposle. U firmi 'Euro Oniks" smo prihvatili vrlo interesantnu ponudu kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja i u posljednje dvije godine krenuli sa zapošljavanjem boračke populacije. Naša obaveza je da zadržimo radnike dvije godine, ali smo već sa osam radnika promijenili ugovor i zaposlili ih za stalno. Pozivam i druge firme da zapošljavaju borce jer im u tome sada pomaže i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK. Sve je otvoreno i transparentno zbog čega ćemo i dalje nastaviti saradnju sa resornim ministarstvom ZDK", kazao je Muris Jabandžić Tigar, jedan od ratnih komandanata odbrane Tešnja, a danas direktor firme "Euro Oniks".

Firma "Euro Oniks", jedan od vodećih proizvođača PVC stolarije u BiH, u vlasništvu privrednika Ahme Halilovića, posljednjih nekoliko godina zna samo za uspjeh. Za tri godine broj zaposlenih povećan je sa 30 na trenutnih 118, a u fabrici u poslovnoj zoni Ljetinići u potpunosti je zatvoren krug proizvodnje. Osim proizvodnje stolarije, "Euro Oniks" se fokusirao i na proizvodnju dekorativnih panela za ulazna vrata koje izvoze u više zemalja. Maloprodajne objekte imaju u Tešnju, Doboj Jugu i Usori, te Prijedoru, Prnjavoru i Derventi u Republici Srpskoj.

Pogone je obišao i resorni kantonalni ministar Fahrudin Čolaković, koji se zahvalio vlasniku Haliloviću i direktoru Jabandžiću što su iskazali senzibilitet prema boračkoj populaciji, a istovremeno prepoznali svoj interes u projektu Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

"Drago mi je što sam bio u prilici da obiđem pogone i da iskažem poštovanje i radnicima koji su iskazali interes da budu u ovom našem programu. Ministarstvo za boračka pitanja će nastaviti sa implementacijom ovih projekata, naravno tu će biti i firma 'Euro Oniks' koja je ponovo iskazala svoj interes da u narednom periodu sarađuje sa Ministarstvom za boračka pitanja", kazao je ministar Čolaković, koji je pogone obišao u pratnji načelnika Tešnja i Doboj Juga, Suada Huskića i Mirnesa Tukića.

Vlada ZDK je samo u 2018. godini izdvojila 1,7 miliona KM za zapošljavanje boračke populacije, a otvoreno je čak 176 novih firmi, dok su postojeće firme zaposlile nekoliko desetina pripadnika ove populacije.

 

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma