OŠ "MEŠA SELIMOVIĆ" ZENICA U PROJEKTU „DJECA DJECI“: OSIGURANI ORMARIĆI ZA JEDNO ODJELJENJE PRVAČIĆA

20 Sep 2018
903 puta

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u partnerstvu sa domaćim i stranim vladinim i nevladinim organizacijama te osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona u proteklom periodu je implementiralo različite projekte koji za cilj imaju unapređenje djelotvornosti rada škola.

Jedan od projekata je i projekat pod nazivom ''Djeca djeci'' koji se odnosi na opremanje osnovnih škola ormarićima za učenike nižih razreda osnovne škole. Projekat je uspješno implementiran u općini Zavidovići u školskoj 2017/2018. godini u saradnji Mješovite srednje škole Zavidovići, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i šest osnovnih škola sa područja ove općine. Kroz implementaciju ovog projekta nabavljeni su ormarići za sva odjeljenja nižih razreda osnovne škole i na taj način je omogućeno da se rastereti učenička torba u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Navedena organizacija preporučuje da težina učeničke torbe ne smije prelaziti 10 posto ukupne težine učenika. Učenici prvog razreda osnovne škole polaze u prvi razred sa 6,5 godina života, a njihova prosječna tjelesna masa iznosi 24 kg, što nas upućuje na potrebu da težina učeničke torbe ne bi trebala za ovaj uzrast prelaziti 2,4 kilograma.

Nakon uspješne implementacije projekta ''Djeca djeci'' u općini Zavidovići, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je odlučilo da se projekt eksperimentalno provede u Gradu Zenica, u jednom odjeljenju prvog razreda u OŠ ''Meša Selimović'' u Zenici, te su za potrebe implementacije projekta osigurani ormarići za 30 učenika I3 odjeljenja. Nakon eksperimentalne provedbe projekta u ovom odjeljenju, menadžment škole će u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Mješovitom srednjom školom u Zavidovićima i drugim srednjim školama koje profiliraju učenike u zanimanje stolar, nastaviti sa opremanjem učionica potrebnim ormarićima.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović u srijedu je posjetio OŠ ''Meša Selimović'' u Zenici gdje je prisustvovao svečanoj primopredaji ormarića za I3 odjeljenje, čime je i zvanično otpočela implementacija pomenutog projekta.

"Ovim projektom se može adekvatno odgovoriti na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju težina učeničke torbe, te istovremeno omogućiti školama srednjeg stručnog obrazovanja, tj. učenicima i nastavnicima kvalitetnije izvođenje praktične nastave. Projekat ''Djeca djeci'' bi se na sličan način mogao implementirati i u drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona i na taj način poboljšati materijalno-tehnički uvjeti u školama što će pomoći boljoj organizaciji odgojno-obrazovnog procesa", istakao je ministar Sinanović.

Napominje da je u posljednje dvije godine za radove na sanaciji krova na fiskulturnoj sali OŠ "Meša Selimović" Zenica, kao i sanaciji krovova na centralnoj školi, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona izdvojilo ukupno 62.000,00 KM. Također je izvršena i zamjena dijela elektroinstalacija u vrijednosti od 7.000,00 KM te je u 2018. godini izdvojeno 15.500,00 KM na ime sanacije stolarije i zamjene radijatora.

Nakon obilaska škole konstatovano je da su svi planirani radovi okončani, te su prisutni izrazili veliko zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom izvedenih radova.

 

Press služba ZDK

 

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma