Printaj ovu stranu

IZABRANO RUKOVODSTVO 8. SAZIVA SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

30 Nov 2018
1122 puta

Dana 29.11.2018. godine na nastavku zasjedanja konstituirajuće sjednice 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zastupniku Isak Rami je upriličeno uručivanje Uvjerenja o dodjeli mandata poslanika u Skupštini i davanje svečane izjave. Sjednica je potom nastavljena od druge tačke dnevnog reda u okviru koje su poslanici donijeli slijedeće odluke:

  • Odluku o osnivanju Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, gdje je za predsjednika izabran Nusret Imamović, a za zamjenicu Maida Tanović.
  • Odluku o osnivanju Kluba poslanika Hrvata 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, gdje je za predsjednika izabrana Vlasta Kalas, a za zamjenika Vedran Kaser.
  • Odluku o osnivanju Kluba poslanika Srba 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, gdje je za predsjednika izabran Mladen Simić

U okviru treće tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluku o izboru Komisije za izbor i imenovanja. Na sjednici su formirani i Klubovi političkih stranaka, tako da će u daljem radu Skupštine egzistirati 7 klubova političkih stranaka tj. klubova poslanika i to:

  • Klub poslanika SDA –Stranke demokratske akcije
  • Klub poslanika SDP-a BiH
  • Klub poslanika Nezavisni blok, Snaga centra, HSBiH i Prva Stranka
  • Klub poslanika SBB - Fahrudin Radončić
  • Klub poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BIH, HSP-HNS, HSP dr. AS BIH, HDU BIH, HSS SR
  • Klub poslanika Demokratske fronte i
  • Klub poslanika A-SDA za evropsku BIH.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda poslanici su donijeli Odluku o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, nakon čega su potvrđeni kandidati između sebe donijeli Odluku o izboru predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kojom su na mjesto predsjedavajućeg Skupštine izabrali Ismeta Sarajlića, tako da su njegovi  zamjenici Sanja Renić i Mladen Simić.

Nakon ovoga Jasmin Duvnjak predsjedavajući 7. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je novoizabranom rukovodstvu Skupštine čestitao i poželio uspješan rad, te u svečanom činu predsjedavajućem Ismetu Sarajliću predao zastave Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona.

Skupština je donijela i Odluku o obrazovanju Kolegija Skupštine. Sjednica je potom prekinuta, jer nisu stvorene potrebne pretpostavke za prelazak na posljednju – 6. tačku dnevnog reda „Izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH“ jer Centralna izborna komisija BiH još nije donijela Odluku o raspodjeli mandata iz kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta FBiH

Datum nastavka sjednice biće naknadno utvrđen.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Povezani članci

Galerija slika