Printaj ovu stranu

OBRAZOVANJE ODRASLIH KAO NUŽAN MEHANIZAM ZA RAZVOJ DRUŠTVA

05 Dec 2018
853 puta

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji i uz finansijsku podršku DVV International - Ureda za Bosnu i Hercegovinu, organizovalo je u Zenici okruglo sto o temi "Obrazovanje odraslih - prilika za lični, profesionalni i društveni razvoj", s ciljem da kroz dijalog različitih učesnika u ovom procesu promovira obrazovanje odraslih i ukaže na potrebu koordiniranog pristupa kako bi obrazovanje odraslih dalo željene rezultate u kontekstuostvarivanja ličnog, profesionalnog i društvenog razvoja.

"Zeničko-dobojski kanton je 2014. usvojio Zakon o obrazovanju odraslih, a kasnije i provedbene propise koji omogućuju nezaposlenim osobama bez osnovne škole ili stečene kvalifikacije, kao i onima koji imaju određene kvalifikacije, da kroz dokvalifikacije, prekvalifikacije, doobuke i usavršavanja povećaju svoju konkurentnost kako bi lakše došli do posla. Mislim da ćemo na ovaj način pomoći da riješimo nepismenost, a samim tim povećamo kompetencije i kvalifikacije radne snage na tržištu rada", kazao je ministar Mensur Sinanović.

Njemački Institut za međunarodnu saradnju DVV International pruža stručnu i finansijsku podršku domaćim vlastima da donesu zakonski okvir i stvore pretpostavke za obrazovanje odraslih, što je i jedan od uslova na putu ka EU. DVV International je podržao i obuku radnika zaposlenih u resornom ministarstvu i Pedagoškom zavodu ZDK, kao i menadžera škola i profesora u oblasti obrazovanja odraslih.

"Zakon o obrazovanju odraslih donijeli su svi kantoni u Federaciji, izuzev Posavskog kantona koji je u fazi donošenja, tako da je Njemačka vlada itekako zadovoljna što je probuđena svijest u BiH da je obrazovanje odraslih nužan mehanizam za razvoj društva", istakao je Emir Avdagić, direktor Ureda DVV International za BiH.

Prema popisu iz 2013. godine, Bosna i Hercegovina ima 2,82 posto elementarno nepismenih građana, oko 90.000, a od toga je čak 90 posto žena. Kada se govori o funkcionalnoj nepismenosti podaci su poražavajući. Sa dva miliona informatički nepismenih BiH spada među zemlje koje imaju izuzetno visoku stopu funkcionalne nepismenosti.

"Zbog ubrzanog tehnološkog razvoja i konstantne nezaposlenosti, ali i opasnosti od gubitka posla, građani BiH stalno moraju ulagati u svoj lični i profesionalni razvoj kako bi bili konkurentni na tržištu rada i trajno zapošljivi. U tom kontekstu mi moramo pronalaziti načine kako da promoviramo obrazovanje odraslih i kako da obezbjedimo finansijsku podršku iz budžetskih sredstava ali i drugih izvora", kazala je Nevzeta Rezaković, članica Vijeća za obrazovanje odraslih ZDK.

Prije Zenice, ovakvi skupovi održani su u Olovu, Zavidovićima i Kaknju, a u narednom periodu bit će organizirani i u drugim općinama ZDK.

 

Press služba ZDK

Povezani članci

Galerija slika