ŠPD ZDK: S PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA PENZIONERA RAZGOVARANO O ISPORUCI OGRJEVA

04 Okt 2019
677 puta

U prostorijama Javnog preduzeća "Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona" održan je sastanak predstavnika ovog preduzeća sa predsjednikom Saveza udruženja penzionera ZDK Mustafom Trakićem, predsjednikom Udruženja penzionera Zenica Eminom Sijerčićem i predsjednikom Udruženja penzionera Kakanj Irfanom Imamovićem. Sastanku je prisustvovao i  ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Zeničko – dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Osnovna tema sastanka je bila dinamika isporuke ogrjeva za penzionere na području Zeničko – dobojskog kantona u ovoj godini, te načelno dogovaranje obaveza za 2020. godinu. Konstatovano je da na osnovu zaključenih ugovora o drvosnabdijevanju penzionera, isporuka ide prema ugovorenoj dinamici.

Najveći problem oko isporuke evidentiran je na području grada Zenice, gdje isporuka ogrjeva ide slabijim intenzitetom zbog onemugućavanja izvođenja radova na području ove općine od strane mještana pojedinih naselja ili pojedinica i različitih udruženja.

Istaknuto je da se često dešava da su inicijatori zabrana šumokradice koje, nakon što se Šumsko – privrednom društvu zabrani obavljanje sječe po projektima, bez dozvole ulaze u odjele i vrše nelegalnu i neplansku sječu koja izaziva eroziju tla i ugrožava naselja. Na ovaj način se manipuliše mještanima koji osporavaju rad preduzeću koje radi plansku sječu bez ugrožavanja naselja a stvara se povoljan tren za one koji ovu situaciju koriste radi ličnih interesa.   

Prisutni su upoznati sa mjerama koje je ovo preduzeće poduzelo kako bi se što prije stvorili uslovi za dalju isporuku ogrjeva. Naime, zbog zabrana i različitih pritisaka, Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona je pokrenulo reviziju plana i ako se odobre izmjene plana od strane Kantonalne uprave za šumarstvo i omogući izvođenje radova na drugom području (Bistričak), nesmetano će se nastaviti snabdijevanje na području Zenice, te čak stvoriti i uslovi da se postojeći ugovor aneksira na veću količinu.

Inače, ove godine je Udruženje penzionera Zenica prvi put potpisalo ugovor sa ovim preduzećem na 1.500 m3, što će biti osnova i za narednu godinu, dok je dogovoreno povećanje isporuke za penzionere Kaknja sa 1.700 m3 na 1.900 m3, s tim da se do marta 2020. godine realizuje 250 m3. Sa Udruženjima penzionera iz ostalih gradova ovo preduzeće, takođe, ima fer i korektnu dugogodišnju saradnju.  

Na kraju sastanka je dogovoreno da se za narednu godinu potpiše ugovor o isporuci drveta sa krovnom organizacijom penzionera ZDK, uz posredovanje Ministrastva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko – dobojskog kantona.

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma