MINISTARSTVO ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU ORGANIZOVALO PREZENTACIJU LOKALNOG SISTEMA ZA RANO UPOZORENJE NA POPLAVE

17 Dec 2019
440 puta

U organizaciji Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, jučer je u sjedištu Kantona održana prezentacija projekta "Lokalni sistem za rano upozorenje na poplave", na primjeru projekta "Sistem ranog upozorenja na poplave u slivu Ričine", finansiranog od strane UNDP - Challenge Fund of the CZECH UNDP Partnership, a implementiranog od strane kompanije H2i Balkans d.o.o. Sarajevo u Općini Tomislavgrad tokom 2019. godine.

Namjera je da se kroz prezentaciju rezultata ovog projekta i uspješno implementiranih projektnih aktivnosti upoznaju lokalne zajednice sa funkcioniranjem pomenutoga sistema, upoznavanje i razumijevanje web portala za rano upozorenje na poplave, te ustanovljavanje plana djelovanja u slučaju poplava. Ovaj projekat predstavlja inovativno rješenje u segmentu ranog upozorenja na poplave, te nudi potpuno novo konceptualno rješenje koje je primjenjivo kako na bujice, tako i na veće vodotoke, a područje primjene ovog sistema ni u kom slučaju ne utiče na njegovu funkcionalnost.

Obzirom na činjenicu da je problematika poplava posljednjih godina, nažalost, izuzetno aktuelna na području našeg Kantona, a da je rano upozorenje kao komponenta strategija za upravljanje rizikom od katastrofa, od krucijalne važnosti za ublažavanje brojnih štetnih posljedica poplavnog događaja, prvenstveno po ljudske živote i materijalna dobra, uspostavljanje sistema kontinuiranog osmatranja, a posebno ranog upozorenja, predstavlja mogućnost provođenja brojnih preventivnih mjera i aktivnosti koje se mogu poduzeti prije samog poplavnog događaja.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je opredijeljeno da kroz svoje programske aktivnosti podrži uspostavljanje lokalnog sistema za rano upozorenje na poplave u jedinicama lokalne samouprave, kao vid preventivnog djelovanja u odbrani od poplava.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma