ČESTITKA PREMIJERA I PREDSJEDAVAJUĆEG SKUPŠTINE ZA DAN ARMIJE RBIH: BRIGA O BRANILAČKOJ POPULACIJI JE NAŠA TRAJNA OBAVEZA

14 Apr 2020
476 puta

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine svim bosanskohercegovačkim patriotama, a posebno pripadnicima jedinica Oružanih snaga BiH proisteklih iz ARBiH, ratnim veteranima, porodicama šehida i poginulih boraca te ratnim vojnim invalidima.

Armija Republike Bosne i Hercegovine službeno je osnovana 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku BiH, a pod zastavom Armije borili su se pripadnici svih bh. naroda.

- Armija RBiH je priča o herojskom otporu agresiji i borbi naših najvećih sinova za suverenitet i nezavisnost domovine Bosne i Hercegovine. Stoga, na ovaj dan odajemo dužnu počast pripadnicima ARBiH, a posebno onima koji su u toj hrabroj borbi dali ono najvrjednije - vlastiti život. Herojsku priču o Armiji RBiH treba pričati svaki dan, a danas je naš zadatak, odgovornost i obaveza da ne zaboravljamo uspjehe i podvige koje su ostvarile njene proslavljene jedinice - navode premijer i predsjedavajući Skupštine ZDK.

Ističu da je briga o branilačkoj populaciji trajna obaveza Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Zeničko-dobojskog kantona, ne samo u smislu provedbe ostvarenih prava, nego i unapređenja sveukupnog statusa.

- To potvrđujemo i konkretnim mjerama koje smo donijeli u vremenu teške krize izazvane pandemijom koronavirusa, a najvažnija je Uredba o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilisane branioce mlađe od 57 godina, koju smo donijeli među prvima u FBiH, s tim da će borci stariji od 57 godina prava ostvarivati na nivou FBiH. Želimo da kroz kontinuiranu podršku udruženjima branilačke populacije, stipendiranje boračke djece, programe zapošljavanja, posebno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca te pomoć nezaposlenima, budemo istinska podrška dokazanim bh. patriotama i njihovim porodicama - navode u čestitki premijer Ganić i predsjedavajući Huskić.

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma