SAOPĆENJE SA 21. SJEDNICE SKUPŠTINE

18 Maj 2020
545 puta

Danas je održana 21. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Na sjednici je razmatran dnevni red od sedam tačaka, a sjednica je sazvana i održana u uslovima i okolnostima epidemije COVID-19 i održana prema protokolu prilagođenom trenutnoj situaciji uzrokovane pojavom i pandemijom koronavirusa. Prije prelaska na zvaničan rad po dnevnom redu 21. sjednice, predstavnici Vlade Kantona i Kriznog štaba za praćenje novog corona virusa su u usmenoj Informaciji upoznali Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona sa svim poduzetim aktivnostima u novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom.

U okviru prve tačke dnevnog reda, Prijedlog Odluke o imenovanju vršioca dužnosti Kantonalnog pravobranioca Zeničko-dobojskog kantona nije dobio potrebnu većinu glasova da bi Odluka bila donesena.

Naredne tri tačke dnevnog reda koje su razmatrane su se odnosile na visoko obrazovanje i pokretanje novih studijskih programa i ciklusa studiranja na Univerzitetu u Zenici, pa je u okviru druge tačke Skupština donijela Odluku o usvajanju Elaborata o opravdanosti pokretanja studijskog programa Poslovna ekonomija, trećeg ciklusa studija, a potom i Odluku o pokretanju studijskog programa Poslovna ekonomija, trećeg ciklusa studija, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Donošenjem ovih odluka stvaraju se pretpostavke za reakreditaciju Univerziteta u Zenici, jer uslov za to je organizovanje studija prvog, drugog i trećeg ciklusa.

Skupština je donijela i Odluku o usvajanju Elaborata o pokretanju studijskog programa Mehatronika, drugog ciklusa studija, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, a potom  i odluku o Odluku o pokretanju studijskog programa Mehatronika, drugog ciklusa studija, na istom fakultetui. Oni završenici koji se odluče da po završetku II ciklusa po ovom studijskom programu svoje mjesto potraže u privredi, moći će to uraditi u okolnim proizvodno-prerađivačkim preduzećima, prije svega onima koji se bave proizvodnjom dijelova u automobilskoj industriji ali i brojnim drugim predzećima koja pokazuju veliki interes za zaposlenicima sa kompetencijama koje  se stiču ovirn studijskim programom, a bez njih u skoroj budućnosti i povećanjem stepena automatizacije neće moći biti ni zamisliva.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda donesena je Odluka o usvajanju Elaborata o pokretanju studijskog programa Arapski jezik i književnost, drugog ciklusa studija, na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici i Odluka o pokretanju studijskog programa Arapski jezik i književnost, drugog ciklusa studija, na istom fakultetu. Drugi ciklus studija će omogućiti studentima da unaprijede i prodube kompetencije stečene na dodiplomskom studiju, te da se dodatno osposobe za sistematično razumijevanje, savladavanje i unaprjeđenje znanja u oblasti arapskog jezika i u drugim srodnim oblastima.

Zastupnici su do kraja 21. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zaključcima prihvatili:

  • Informaciju o stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu;
  • Izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti za 2019. godinu;
  • Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju za 2019. godinu.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma