UDRUŽENJE OGNJIŠTE RAKOVAČKO ZAHVALILO SE VLADI ZDK NA OBNOVI PUTA JABLANICA-GORNJI RAKOVAC

18 Jan 2021
554 puta

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić primio je delegaciju Zavičajnog udruženja Gornjerakovčana "Ognjište Rakovačko" iz Doboja, na čelu s predsjednikom dr. Davorom Vidakovićem. Sastanku je prisusustvovao i predstavnik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alen Ćosić.

Gornji Rakovac nalazi se u općini Maglaj, a aktivnosti na povratku i obnovi u ratu porušenog sela, koje je bilo naseljeno srpskim življem, pokrenute su posljednjih nekoliko godina. Mještani su vlastitim sredstvima i uz pomoć donatora obnovili mjesnu crkvu, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle godine je sa 37.860 KM finansirala rekonstrukciju i sanaciju lokalnog puta Jablanica-Gornji Rakovac u dužini od 4,2 kilometra.

Vidaković se zahvalio Vladi ZDK za odobrena sredstva, naglasivši da je podrška važan impuls i odličan pokazatelj opredjeljenosti vlasti ovog kantona za pomoć povratničkim mjestima.

Uz podršku Federalnog ministarstva za rasljene osobe i izbjeglice ove godine bi u Gornjoj Rakovici trebalo da bude obnovljeno 10 kuća, a udruženje "Ognjište Rakovačko", istakao je Vidaković, očekuje pomoć vlasti na svim nivoima projektima izgradnje seoskog doma, proširenja elektromreže i izgradnje mosta preko rijeke Rakovac.

Premijer Bašić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada ZDK iznašla sredstava i načina da pomogne obnovu i proces povratka gotovo u svakoj općini na području ZDK-a.

- Drago mi je ako je naša finansijska pomoć doprinijela povratku, a naše opredjeljenje je da konkretnim projektima nastavimo podržavati proces povratka gdje god postoji potreba - rekao je Bašić.

Istakao je i dobru saradnju Vlade ZDK-a sa Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice zahvaljujući kojoj je posljednjih nekoliko godina realizirano na desetine projekata podrške održivom povratku u ovom kantonu.

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma