Printaj ovu stranu

ODGOVOR VLADE ZDK GRADONAČELNIKU ZENICE: KASUMOVIĆ ZLONAMJERNO ADRESIRA ODGOVORNOST ZA ZASTOJ U PROJEKTU PLAVA VODA

29 Jan 2021
836 puta

Povodom izjava gradonačelnika Grada Zenica Fuada Kasumovića na sjednici Vijeća grada Zenice, održanoj 28. januara 2021. godine, u kojima je Vladu Zeničko-dobojskog kantona označio kao krivca za zastoj u realizaciji projekta "Plava voda", Vlada Zeničko-dobojskog kantona želi informisati javnost o sljedećem:

Tvrdnje gradonačelnika Kasumovića da je do zastoja u realizaciji planiranih aktivnosti "došlo zbog toga što ZDK nije dostavio Federaciji BiH mjenice u iznosu preuzetog zaduženja, a što je bio u obavezi po osnovu Podugovora o zajmu zaključenog sa Federacijom BiH u junu 2019. godine" su zlonamjerne, netačne i neragumentovane.

Podsjećamo, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je 2017. godine donijela Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope za Projekat izgradnja Regionalnog vodovoda "Plava voda".

Nakon toga, između Zeničko-dobojskog kantona, Federalnog ministarstva finansija i JP Regionalni vodovod "Plava voda" Travnik, potpisani su supsidijarni ugovori (podugovori) o zajmu, a u cilju realizacije Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj i Bosne i Hercegovine (EBRD-e).

Gore navedenom Odlukom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona o prihvatanju zaduženja, Zeničko-dobojski kanton se kreditno zadužio u ukupnom iznosu od 14.300,000,00 EUR-a, odnosno 65% ukupnog kreditnog zaduženja za finansiranje navedenog projekta. Dakle, Kanton se zadužio ne samo za dio zajma koji je Kanton obavezan vraćati (17,50%), već i za dio Zajma koji su u obavezi vraćati Grad Zenica i Fond za okoliš FBiH.

U cilju obezbjeđenja garancije vraćanja sredstava Zajma, dana 01.07.2019. godine između Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenica je zaključen poseban Ugovor o garanciji, na osnovu kojeg je Grad Zenica dostavio Zeničko-dobojskom kantonu 30 popunjenih bjanko mjenica kao sredstvo obezbjeđenje povrata obaveza Zajma.

Naime, članom 8. pomenute Odluke Skupštine Zeničko-dobojskog kantona o prihvatanju zaduženja je propisano:

"Međusobna prava i obaveze prema ovom kreditnom zaduženju, uzmeđu Zeničko-dobojskog kantona i subjekata koji učestvuju u povratu kreditnih sredstava i krajnjih korisnika kreditnih sredstava, uredit će se posebnim ugovorima, a nakon definiranja i obezbijeđenja instrumenata osiguranja povrata sredstava kreditnog zaduženja."

Dakle, Odlukom je precizirano da sredstvo obezbjeđenja treba dostaviti i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je tokom 2019. i 2020. godine održala više sastanaka, odnosno imala stalne kontakte sa JP „Regionalni vodovod Plava voda“ d.o.o. Travnik, Vladom Federacije BiH i Fondom za zaštitu okoliša, s obzirom da Fond za zaštitu okoliša FBiH nije izdao tražene garancije. Fond za zaštitu okoliša FBiH je u junu 2019. zatražio od Vlade FBiH očitovanje i instrukcije za izdavanje navedenog sredstva osiguranja, ali Vlada Zeničko-dobojskog kantona nikada nije dobila zvaničan stav od Fonda i Vlade FBiH. Iz navedenog razloga Zeničko-dobojski kanton nikada nije dostavio Federalnom ministarstvu finansija pupunjene i ovjerene bjanko mjenice od Fonda za zaštitu okoliša, jer Fond mjenice nikada nije ni izdao.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u stalnom je kontaktu sa EBRD-om i menadžmentom JP „Regionalni vodovod Plava voda“ te kontinuirano radi na rješavanju administrativnih problema koji su doveli do zastoja u realizaciji ovog generacijskog projekta, koji ima punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona.
Zbog svega navedenog, smatramo da je gradonačelnik Kasumović odgovornost za zastoj u projektu zlonamjerno i potpuno neragumentovano adresirao na Vladu Zeničko-dobojskog kantona, iako zna da je Vlada do sada ispunila sve svoje obaveze koje su bile u njenoj nadležnosti, a također je izvršila uplatu četiri rate kredita.

Ne ulazeći u očigledne političke motive gospodina Kasumovića, želimo skrenuti pažnju i na politički nekorektan vokabular, koji je apsolutno neprihvatljiv i neprimjeren komunikaciji gradonačelnika "četvrtog po veličini grada u FBiH" sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona, koja, podsjećamo Kasumovića, ima puni politički legitimitet i stabilnu većinu u Skupštini koja podržava rad Vlade. Također, neprihvatljivo je i suludo korištenje pojma "genocid" u kontekstu odnosa Vlade prema građanima Zenice, a zbog projekta „Plava voda“, jer Zeničko-dobojski kanton izvršava sve svoje ustavne i zakonske obaveze prema Gradu Zenica i njegovim građanima.

Javno pitamo gradonačelnika Kasumovića da li u tom smislu možemo posmatrati i njegov odnos prema projektu Energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, za koji je Zeničko-dobojski kanton obezbijedio sve preduslove, a za zastoj projekta isključivo je odgovoran Kasumović, koji Vladu, a time i zdravstvene osiguranike iz cijelog Kantona, posebno grada Zenice, ucjenjuje rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, što je uslov za početak realizacije tog projekta.

Press služba ZDK

Povezani članci