Članak je filtriran: Juni 2018

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrila je sredstva u iznosu od 91.000,00 KM za pomoć u izgradnji kanalizacionog sistema u Mjesnoj zajednici Porječani, podružnica Gornji Porječani, općina Visoko, u kojoj nema izgrađene kanalizacione mreže, a otpadne vode se odvode u neadekvatno izgrađene individualne septičke jame ili ispuštaju direktno u potok. Realizacijom ovog projekta riješio bi se problem otpadnih voda za 125 domaćinstava MZ Porječani.

Odobrena su i sredstva za sanaciju lijeve obale rijeke Zgošće, općina Kakanj, u iznosu od 54.943,00 KM, čijom se realizacijom odnosno uređenjem dijela korita rijeke Zgošće, rješava problem plavljenja naselja Zgošća.

Sredstva su odobrena iz sredstava rezerve Programa utroška sredstava vodnih naknada za 2018. godinu.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ZENICA – Koordinacija mjesnih zajednica Nemilskog sliva uputila je Uredu premijera ZDK Miralema Galijaševića pismo poslije održanog sastanka predsjednika savjeta mjesnih zajednica ove koordinacije na kojem je razgovarano o trenutnoj blokadi odnosno povlačenju mašina nakon početka radova na sanaciji glavnog puta Nemila-Bistričak, a na osnovu rješenja nadležne inspekcije Grada Zenice.

Predsjednici mjesnih zajednica Nemilskog sliva, u kojem živi oko 17 000 ljudi, zahtijevaju da se nastave radovi na sanaciji navedenog puta, kako, upozoravaju, „ne bi morali poduzimati radikalnije mjere da bi se nastavila sanacija puta“.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom potvrđuje svoje čvrsto opredjeljenje da olakša život građana Bistričaka i realizuje projekat za koji je obezbjedila 980.000 KM. U toku je postupak pred drugostepenom komisijom Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. Međutim, postupak je usporen zbog činjenice da nadležna služba Grada Zenice odbija da dostavi spis koji je od nje tražen.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona će kao legalista poštovati odluku drugostepenog organa, od koje zavisi kada će radovi biti nastavljeni, te naći načina da zaštiti javni interes građana koji žive na području Nemilskog sliva.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Dana 28.06.2018.godine u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak ministra Himze Smajića sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona (Sedin Biogradlija, Midhat Haračić, Emir Tutnić i Nihad Imširović) i predstavnicima Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH (Jasmina Hadžiabdić, Salih Mujanović), na kojem je  razgovarano o aktuelnoj problematici u malinarstvu na području Zeničko-dobojskog kantona, kao lideru u ovoj oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača dali su podršku Vladi ZDK, premijeru Galijaševiću i ministru Smajiću u naporima koji se ulažu da se malinarstvo u ZDK sačuva i razvija na zdravim osnovama. Rezultat zajedničkih napora je činjenica da je u posljednje dvije godine kantonalni iznos sredstava za poljoprivredu uvećan sa 2 na 2,8 miliona KM u 2017. godini, a ove godine za poljoprivredu i veterinarstvo sveukupno je izdvojeno 3,5 miliona KM. Prošle godine poticaj za proizvođače maline povećan je sa 0,15 na 0,25 KM po kilogramu, tako da je u konačnici Vlada ZDK za ovu poljoprivrednu djelatnost izdvojila više od miliona KM.

„Na sastanku su dogovorene smjernice za dalje djelovanje i stabilizaciju prilika. Zaključeno je da se u narednom periodu  po pribavljanju preciznijih informacija sa terena, održi novi sastanak na kojem će biti zauzeti stavovi u skladu sa kojima će Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poduzeti odgovarajuće mjere“, rekao je Himzo Smajić, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK.

 

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Prigodnom svečanošću obilježen je završetak izgradnje nove zgrade Odjeljenja Općinskog suda u Visokom, smještenog u Olovu.

Svečanosti su prisustvovali ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, njena ekselencija Guri Rusten, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija, direktor sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Admir Suljagić, premijer ZDK Miralem Galijašević, ministar za pravosuđe i upravu ZDK Mirnes Bašić, načelnik Općine Olovo Đemal Memagić, predsjednik Općinskog suda u Visokom Enes Behlulović, predstavnici pravosudnih institucija i brojni gosti.

Izgradnja nove zgrade trajala je od oktobra 2017. do maja 2018. godine, a finansirana je sredstvima granta Vlade Kraljevine Norveške putem Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II. Vlada Kraljevine Norveške obezbjedila je 620.000 KM za izvođenje građevinssko-zanatskih radova, te 35.000 KM za nabavku namještaja i opremanje zgrade, dok je Vlada Zeničko-dobojskog kantona obezbijedila finansijsko učešće u iznosu do 169.190 KM, i to kroz obezbjeđenje zemljišta, pripremu projekta i projektnih dokumentacija, neophodnih dozvola, te dijela građevinsko-zanatskih radova, vanjskog uređenja i nabavku opreme.

„Jedno od strateških opredjeljenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona je obezbjeđenje što boljih fizičkih uslova za rad svih pravosudnih institucija na području koje administrativno obuhvata Zeničko-dobojski kanton. Efikasno pravosuđe koje će odgovarati evropskim standardima, ali i očekivanjima i potrebama svakog građanina kantona, preduslov je uspješnosti svake, pa i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Uslovi u kojima su do sada radili uposlenici odjeljenja u Olovu Općinskog suda Visoko nisu bili adekvatni i sigurno su bili otežavajući faktor u postizanju najboljih rezultata. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta“, rekao je u svom obraćanju ministar Mirnes Bašić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona uputilo je pismo Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK u kojem se ograđuje od skupa proizvođača maline koji je održan 27. juna u sali Grada Zenica. U pismu se, između ostaloga, navodi:

„Udruženje poljoprivrednika u ZDK okuplja najznačajnije poljoprivrednike našeg kantona te u posljednje dvije godine institucionalno, kroz dijalog, stalne sastanke kontinuirano djeluje na poboljšanju položaja poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom maline. S ciljem poboljšanja položaja malinara polovinom 2017. godine Udruženje je sa resornim ministarstvom u Vladi ZDK na čelu sa ministrom Himzom Smajićem i premijerom Miralemom Galijaševićem odreagovalo na situaciju nastalu poremećajem tržišta maline, pa je kao rezultat tih pregovora i razumijevanja stanja u malinarstvu od strane Vlade ZDK raniji poticaj od 0,15 KM po kilogramu maline uvećan na iznos od 0,25 KM tako da je u konačnici Vlada ZDK za ovu poljoprivrednu djelatnost u 2017. godini izdvojila jednu trećinu sveukupnih sredstava iz Programa poticaja, a to je više od milion KM. Kontinuitet podrške malinarstvu nastavljen je i ove godine.

Treba naglasiti da je težište proizvodnje maline područje Željeznog Polja koje je pionir i začetnik ove vrste proizvodnje u BiH. Ti vrijedni ljudi, poljoprivrednici, težaci, malinu su proizvodili i onda kada je njena cijena bila 1,05 KM a i onda kada je ona išla i do iznosa 3,8 KM po kilogramu, a proizvodnju kontinuirano nastavljaju i sada, kada je situacija posebno teška. Svoju borbu za malinarstvo ostvaruju predanim radom na svojim imanjima i stalnim dijalogom sa nadležnim kako bi ova oblast posebno sada opstala i bila iole ekonomski isplativa.

Rezultat napora Vlade ZDK i napornog rada Udruženja poljoprivrednika u ZDK jeste i činjenica da je posljednje dvije godine kantonalni iznos sredstava za poljoprivredu uvećan, prvo sa 2 miliona na 2,5 miliona KM, a do kraja 2017. godine na 2,8 miliona KM, a ove godine za poljoprivredu i veterinarstvo sveukupno je izdvojeno  3,5 miliona KM, a poticaji od strane kantona nikada nisu bili redovniji. To je najznačajnije uvećanje sredstava u kantonu. S toga, istupi pojedinaca, iznenadnih dušebrižnika ne donose rješenje niti predstavljaju, niti mogu predstavljati stav malinara našeg kantona.“

Problem otkupa i plasmana maline bit će tema današnjeg sastanka u Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredi i šumarstvo ZDK sa predstavnicima Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH i Udruženja poljoprivrednika u ZDK, o čijim će zaključcima javnost biti pravovremeno informisana.

 

Press služba ZDK

 

Objavljeno u Vijesti

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i Jan Braun, direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o kreditu za Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica u vrijednosti od 10 miliona  eura.

Bevanda i Braun potpisali su i Sporazum o investicionom grantu EU u iznosu od milion  eura.

Ceremoniji potpisivanja Ugovora pristvovao je i Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona, koji je rekao: „Ovo je generacijski projekat rekonstrukcije KBZ, čija realizacija uskoro treba započeti i što će pacijentima sa prostora Zeničko-dobojskog kantona omogućiti bolji nivo usluga a zaposlenicima KBZ bolje uvjete za rad i pružanje usluga pacijentima.

Galijašević je zahvalio Ministarstvu finansija i trezora BiH, EBRD-u i EU  za podršku iskazanu Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Ministar Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog ugovora  i kazao  da će njegovom  realizacijom  biti obezbijeđeni bolji uvjeti za pacijente u Knatonalnoj bolnici Zenica.

"Ovim kreditom bit će finansiran sistem grijanja koji povećava energetsku efikasnost, pa će osim smanjenja zagađenosti biti smanjeni i troškovi za grijanje", kazao je ministar finansija i trezora BiH. EBRD-a

Direktor EBRD-a za BiH Braun je naglasio da će realizacija ovog projekta pospješiti energetsku efikasnost u Zenici, podići kvalitet vazduha, te poboljšati grijanje zimi i hlađenje prostorija u Kantonalnoj bolinici ljeti te da će biti formirana i kompanija za distribuciju gasa u Zenici". Braun se zahvalio i čestitao  ministru Bevandi i njegovim saradnicima, kao i premijeru Zeničko-dobojskog kantona na saradnji, te EU na tehničkoj pomoći.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Predstavnici udruženja „Ragbi vukovi“ Zenica Andrija Petrović, predsjednik Udruženja i sekretar Safet Begović sastali su se danas (srijeda, 27.06.2018.) sa zamjenicom predsjedavajućeg Skupštine Zeničko – dobojskog kantona Draženkom Subašić.

Udruženje „Ragbi vukovi“ iz Zenice je u maju organizovalo međunarodni veteranski turnir „Zenica 2018“. Povod za organizovanje ovakvog turnira na kojem je bilo oko 150 učesnika iz raznih evropskih zemalja je bila 46. godišnjica igranja ragbija u Zenici.

Zanimljivo je napomenuti da je najstariji igrač na turniru imao 85 godina.

Petrović i Begović su zamjenicu predsjedavjućeg informisali o samom turniru, utiscima gostiju koji su boravili u Zenici te o budućim planovima i aktivnostima ovog Udruženja. Simboličnim poklonima su iskazali zahvalnost zamjenici predsjedavajućeg Draženki Subašić, koja je finansijski podržala organizaciju ovog događaja.

 

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti

U kompaniji ArcelorMittal Zenica svečano je obilježen završetak Kapitalnog remonta Visoke peći, do sada najvećeg investicionog projekta u ovoj kompaniji.

U remont „srca integralne proizvodnje“ ArcelorMittal investirao je više od 50 miliona KM, uz dodatnih 10 miliona KM za obimne radove u drugim pogonima. Na ovom zahtjevnom i složenom projektu, osim zaposlenika ArcelorMittala, bilo je angažirano dodatnih hiljadu radnika eksternih kompanija iz 12 zemalja.

Svečanosti je prisustvovao i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je istakao značaj ArcelorMittala za ekonomiju ZDK i BiH.

„Remont Visoke peći je je garancija da će se čelik u Zenici proizvoditi narednih najmanje 15 godina. Vrlo značajan je veliki broj kooperanata koji je učestvovao na remontu, a isto tako veliki broj kooperanata naslonjenih na proizvodnju čelika dobit će posao u budućnosti. Zeničko-dobojski kanton je lider izvoza upravo zahvaljujući ArcelorMittalu koji je kičma razvoja i jedan od najvećih izvoznika u BiH“, kazao je premijer Galijašević.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

U okviru redovnih programskih aktivnosti u radnoj posjeti Olovu boravio je predsjedavajući Skupštine Zeničko – dobojskog kantona Jasmin Duvnjak.

Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Enida Brkić upoznali su predsjedavajućeg Duvnjaka sa ekonomskom i političkom situacijom, te brojnim projektima koji se uspješno realizuju u ovoj općini.

Naglašena je potreba intenzivnije saradnje kantonalne Skupštine sa organima lokalne samouprave. Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti šehidima i pogunilim borcima na centralnom olovskom spomen obilježju delegacije Kantona  i Općine obišle su novu Sportsku halu, Dom kulture i Muzej u izgradnji, novoizgrađenu zgradu Općinskog suda, zgradu za socijalno stanovanje, gradsku džamiju u izgradnji i javnu zdravstvenu ustanovu za banjsko liječenje Aquaterm.

Predsjedavajući Skupštine Duvnjak izrazio je zadovoljstvo viđenim tokom posjete i ogromnim iskoracima koje je Olovo napravilo na planu lokalnog ekonomskog razvoja i izgradnje modnerne infratsrukture.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, u pratnji direktora Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Džavida Aličića i načelnika Općine Olovo Džemala Memagića, obišao područja u općini Olovo stradala u poplavama 22. juna. U ovoj općini proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog posljedica nevremena.

Načelnik Memagić upoznao je premijera Galijaševića sa rezultatima procjene šteta koja iznosi više od pola miliona maraka. Procjene su da su to sredstva potrebna za sanaciju lokalne putne infrastrukture i čišćenje korita rijeka, a taj iznos je znatno veći ako se u obzir uzmu štete na regionalnim putevima i poljoprivredi.

„Vlada ZDK će pomoći Općini Olovo prilikom sanacije putne infrastrukture i regulacije riječnih korita. Učinit ćemo sve da ovo, ali i druga područja u ZDK, zaštitimo od daljih poplava“, kazao je premijer Galijašević.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 5

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma