Četvrtak, 11 Juli 2019

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona prisustvovala je danas komemoraciji povodom 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice te posljednjem ispraćaju i ukopu 33 identifikovane žrtve genocida u mezarju Memorijalnog centra Potočari.

Premijer Mirza Ganić i ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirnes Bašić, boračkih pitanja Fahrudin Čolaković te prostornog uređenja, prometa i komunikacija Arnel Isak, zajedno sa brojnim delegacijama iz BiH i svijeta, odali su počast žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata te se upisali u knjigu žalosti.

Na spisku ubijenih Srebreničana nalazi se 8.372 imena, a do sada je ukopano 6.643 žrtava genocida.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Odbor za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona objavio je danas u dnevnoj štampi i na službenoj internet - stranici www.zdk.ba Javni konkurs za dodjelu javnih priznanja ZDK-a, i to Povelje Kantona i Plakete Kantona, koja se dodjeljuju povodom 29. avgusta, Dana Zeničko-dobojskog kantona.

Povelja Kantona dodjeljuje se stranim državljanima koji su se istakli naročitim zaslugama u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije, razvijanju međunarodne saradnje, razvijanju međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i toleranciji među ljudima različite nacije, vjere, kulture i dr.

Plaketa Kantona dodjeljuje se kao priznanje fizičkim licima, privrednim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udruženjima građana ili drugim pravnim subjektima za doprinos razvoju Kantona u oblasti privrede, nauke, medicine, sporta, društvenih djelatnosti i umjetnosti.

Pravo predlaganja kandidata za dodjelu javnih priznanja imaju građani, jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove, političke organizacije, udruženja građana, fondacije i drugi organi i organizacije.

Prijedloge za dodjelu javnih priznanja dostaviti Odboru za javna priznanja ZDK, zaključno sa danom 22.07.2019. godine.

Integralni tekst javnog konkursa možete pogledati na službenoj internet stranici Zeničko-dobojskog kantona-www.zdk.ba.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Komisijom za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode Skupštine Zeničko-dobojskog kantona organizovala je u ponedjeljak 8. jula 2019. godine u Zenici radionicu na temu „Ravnopravnost spolova u Zeničko-dobojskom kantonu“.

Radionica je organizirana kako bi se pružila podrška Komisiji za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode kao institucionalnog mehanizma za osiguranje ravnopravnosti spolova u obavljanju poslova i zadataka iz svoje nadležnosti.

Radionici su prisustvovali predstavnice i predstavnici Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona i organizacija civilnog društva. Učesnici i učesnice su imali priliku upoznati se sa zakonodavno-pravnim okvirom koji uređuje ovu oblast u Bosni i Hercegovini, smjernicama za izradu Gender akcionog plana na kantonalnom nivou, te razgovarati o političkoj participaciji žena.

U skladu sa tokom diskusije i obrađenim temama učesnice i učesnici su se složili da postoji potreba za značajnijim angažmanom Komisije i partnera iz vladinog i nevladinog sektora u osiguranju adekvatnije zastupljenosti spolova u društveno-političkom životu, kao i integraciji rodnih perspektiva u programe djelovanja koje razvijaju i provode vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma