Petak, 24 Januar 2020

Na sastanku ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnesa Bašića i direktora Šumsko-privrednog društva ZDK Jasmina Devedžića sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona postignut je dogovor o količinama i uslovima isporuke ogrjeva za penzionere sa područja Kaknja, Zenice, Olova i Vareša.

Dogovoreno je da se do iduće zime isporuči ukupno 9.200 kubnih metara drveta, od čega penzionerima u Kaknju 1.700, Zenici 1.500, Olovu 3.500 i Varešu 2.500 kubika, uz mogućnost plaćanja na šest rata.

"Moramo biti senzibilni prema penzionerskoj populaciji te omogućiti da dođu do ogrjeva po povoljnim uslovima. Prvi put su ove aktivnosti pokrenute i završene u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu", kazao je ministar Mirnes Bašić, ističući zadovoljstvo zbog dobre dosadašnje saradnje sa Savezom udruženja penzionera u ovom kantonu.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Zeničko-dobojski kanton na jesen će dobiti još jednu potpuno novu školsku zgradu. Nakon izgradnje škole u Tetovu kod Zenice, zahvaljujući ulaganju Vlade Zeničko-dobojskog kantona svoja vrata đacima će u idućoj školskoj godini otvoriti i nova zgrada OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" u Donjem Moštru nadomak Visokog.

"Naš prioritet je završetak započetih projekata, a s obzirom da je izgradnja ove škole započeta 2008. opredijelili smo se da ove godine za završetak projekta izdvojimo 400.000 KM. Pored toga, planirali smo i dodatnih 50.000 KM za zamjenu prozora na staroj školskoj zgradi", kazao je premijer Mirza Ganić nakon posjete školi gdje je sa članovima uprave razgovarao o tenderskim procedurama i stvaranju pretpostavki za početak radova.

OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" pohađa 1.129 đaka raspoređenih u 52 odjeljenja u centralnoj i četiri područne škole - Porječani, Radovlje, Orašac i Zimča, a u školi radi 110 nastavnika. U novu zgradu će se premjestiti 350 đaka raspoređenih u 15 odjeljenja.

Također, Vlada je u ovogodišnjem budžetu obezbijedila 50.000 KM za prvu fazu izgradnju fiskulturne sale u novoj Područnoj školi "Poriječani", koja će omogućiti đacima normalno održavanje nastave tjelesnog odgoja i biti važna nadogradnja infrastrukture u ovoj mjesnoj zajednici.

Pored posjete PŠ „Poriječani“, upriličena je posjeta i PŠ „Radovlje“ gdje je Vlada ranije sa 16.000 KM finansirala izgradnju objekta kotlovnice za centralno grijanje.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić potvrdio je opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da nastave ulagati u stvaranje boljih uslova za boravak i odvijanje nastave u svih 250 škola u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prema njegovim riječima, planirano je da OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" ove godine dobije savremeni informatički STEM-kabinet, zahvaljujući projektu kojeg realizira UNDP.

Premijer Ganić je posjetio i Industriju građevinskog materijala IGM Visoko, jednog od najvećih izvozno orijentisanih proizvođača građevinskog materijala, te sa direktorom Mustafom Uzunalićem razgovarao o realizaciji društveno odgovornih projekata.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Zeničko – dobojskog kantona usvojen je Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja za 2020. godinu u iznosu od 13.585.000,00 KM, što je povećanje za oko 3,5 miliona KM u odnosu na prethodnu budžetsku godinu.

Pored već ranije utvrđenih zakonskih transfera podrške boračkoj populaciji, značajna novina je uvođenje egzistencijalne naknade – novčanih mjesečnih primanja za nezaposlene demobilisane branioce mlađe od 57 godina u slučaju da ni jedan član porodičnog domaćinstva nije zaposlen. Za realizaciju ovog transfera planirana su sredstva u iznosu od 4,5 miliona KM .

Pored toga, Ministarstvo za boračka pitanja i ove godine nastavlja sa realizacijom programa zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije čijom je realizacijom postalo prepoznatljivo u prethodnih nekoliko godina, a za realizaciju ovog programa planirana su sredstva u iznosu od 1,43 milona KM.

"Provobitno planirana sredstva od 2,3 miliona KM za programe stipendiranja studenata branilaca i članova njihovih porodica nisu bila dovoljna da se svim studentima iz reda branilačke populacije dodijele sredstva, što je opredjeljenje ove vlade, tako da smo zbog povećanog broja zahtjeva morali prije usvajanja Programa utroška izvršiti unutrašnju preraspodjelu i transfer povećati na rekordnih gotovo 2,5 miliona KM", naglašava premijer Mirza Ganić.

Za program medicinske rehabilitacije branilačke populacije, prvenstveno ratnih vojnih invalida, planirana su sredstva u iznosu od 300.000,00 KM, a biti realizirana preko tri banjsko – klimatska lječilišta u Olovu, Fojnici i Gradačcu.

Određeni broj zahtjeva po programu stambenog zbrinjavanja, a po javnom pozivu iz predhodne godine, nije realiziran i bit će prioritet u rješavanju u ovoj budžetskoj godini, tako da su planirana sredstva u iznosu od 900.000,00 KM.

Jedan od transfera koji zahtijeva kontinuitet u povećanju svake godine jeste transfer za liječenje i nabavku lijekova. Zbog povećanja standarda života, ali i sve veće starosti branilačke populacije, transfer je povećan i iznosi 1,1 milion KM.

Za nabavku udžbenika za djecu branilaca osnovne i srednje škole planirana su sredstva u iznosu od 300.000,00 KM, dok gotovo jednak iznos je planiran za invalidski sport i sportske manifestacije vezane za odbrambeno – oslobodilački rat.

U slučaju smrti branilaca planirana su sredstva za pomoć porodicama u iznosu od 600.000,00 KM.

Također, planirani su i transferi za izgradnju spomen obilježja, nabavku ortopedskih pomagala, vanredne novčane pomoći, profesionalnu rehabilitaciju, prekvalifikaciju te pomoć udruženjima proisteklim iz odbrambeno – oslobodilačkog rata.

„I ove godine kroz planiranje sredstava programa utroška nastojali smo da obuhvatimo što veći broj pripadnika branilačke populacije, kako ova sredstva ne bi bila bila ekskluzivitet samo određenih pojedinaca ili grupa i drago mi je da je Vlada ZDK prepoznala nastojanja Ministarstva za boračka pitanja da bude na dispoziciji braniocima u ostvarivanju njihovih potreba. Sredstava planirana ovim programom su u odnosu na 2014. godinu veća gotovo tri puta, tako da time opravdavamo naše opredjeljenje da ovaj program usvojimo među prvima, kako bi u realizaciju prava branilaca krenuli odmah, a sve u cilju ispunjavanja naše misije boljeg života građana ZDK, prvenstveno pripadnika branilačke populacije, kao i njihovih porodica", kaže resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma