Decembar 2020

U školama na području Zeničko-dobojskog kantona prvo polugodište se završava danas, 31.12.2020. godine, izuzev u  Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" Zenica u kojem je prvo polugodište završeno 23.12.2020. godine.

Zbog opasnosti širenja Corona virusa nastava se u proteklom periodu realizirala uz primjenu Uputstava Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a u skladu sa Procedurom za rad odgojno-obrazovnih ustanova-vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu Covid-19 i Uputstvom za komunikaciju i protokol postupanja u kontekstu "Škole i Covid-19" definiranih od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Nastavnim kalendarom za školsku 20/21. godinu početak drugog polugodišta planiran je 25.01.2021. godine, s tim da će nastava u Medresi "Osman efendija Redžović" početi 11.01.2021. godine, a u Katoličkom školskom centru 18.01.2021. godine što je u skladu s njihovim programom rada.

- U narednom polugodištu ćemo ići ka ublažavanju mjera. Nadamo se da će se u što skorije vrijeme steći uvjeti za povratak svih učenika u škole - rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Ministar Kozlić uputio je đacima, roditeljima, nastavnicima i školskom osoblju čestitku za Novu godinu, izrazivši nadu da će pandemija ubrzo početi jenjavati te da će se nastavni proces u 2021. godini vratiti na režim prije pandemije.
 
Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić uputio je čestitku za Novu 2021. godinu, u kojoj se kaže:

"Dragi građani, svima vama, u ime Vlade i u svoje lično ime, od srca želim sretnu i uspješnu 2021. godinu, uz želju da novogodišnje praznike provedete u zdravlju, miru i radosti, s optimizmom i nadom u vedriju i ljepšu sutrašnjicu.

Iza nas je jedna od najtežih godina nakon rata, koja nas je suočila sa brojnim nedaćama. Zajedničkim snagama prevladali smo izazove koje je donijela pandemija virusa Covid-19 te uspjeli amortizovati udare na budžet, zdravstvo, privredu. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći da sačuvamo zdravlje i svako radno mjesto u Zeničko-dobojskom kantonu.

Iskreno vjerujem da će 2021. godina biti puno bolja i opuštenija za sve nas, da će donijeti opći prosperitet te nam omogućiti da što prije saniramo posljedice globalne pošasti i intenzivnije se okrenemo nastavku razvoja naše zajednice.

Posebne želje upućujem zaposlenicima dežurnih službi, policiji, medicinarima, civilnoj zaštiti i svima koji brinu o našoj sigurnosti, a koji će, umjesto sa svojim porodicama, novogodišnju noć provesti na radnim mjestima."

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 30 Decembar 2020 15:51

SAOPĆENJE SA NOVOGODIŠNJE PRESS KONFERENCIJE

Skupština Zeničko-dobojskog kantona 2020. godinu je započela već usvojenim Budžetom krajem 2019. godine i u skladu sa tim pristupilo se izradi Programa rada Skupštine za 2020. godinu koji je donesen na 19. sjednici, održanoj 26.02.2020. godine.

Mart mjesec je obilježio početak pandemije koronavirusa, što je obliježilo i ostatak 2020. godine, pa je Skupština u saradnji sa Vladom, prilagodila svoj rad uslovima pandemije pridržavajući se svih mjera, naredbi i preporuka Kriznog štaba Federacije BiH, Kriznog štaba ZDK i  drugih nadležnih organa. Zbog iznenadne i novonastale situacije koja je pogodila cijeli svijet, uslijedio je period sa dosta rada u kome je trebalo stabilizirati prilike u našem Kantonu, a sve kako bi se ustavne i zakonske obaveze redovno izvršavale. Programom rada Skupštine za 2020. godinu je planirano razmatranje 76 akata na sjednicama Skupštine. S tim u vezi, u 2020. godini  održano je ukupno 12 sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, od toga je 1 hitnog i 1 svečanog karaktera, a 2 sjednice su, zahvaljujući velikim naporima zastupnika, kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujem na velikom strpljenju i korektnom pristupu, uspješno održane online putem. Na održanim sjednicama razmatrano je 69 tačaka dnevnog reda, a doneseno je 6 zakona, 32 odluke, 40 zaključaka i 2 vrste drugih akata, što je ukupno 80 akta. Treba naglasiti da je Programom rada Skupštine planirano 76 akata za razmatranje u 2020. godini,  a doneseno je 80, što je u konačnici ostvarenje od 105,26% od planiranog. S tim u vezi važno je naglasiti, da je došlo do izvjesnih promjena u Programu rada zbog novonastale pandemije, jer je  određeni broj planiranih akata donesen u saradnji sa Vladom zbog izmjena Programa rada vlade ZDK kao neophodna reakcija na novonastalu situaciju, naročito kada je u pitanju naša privreda i zdravstvo.

Kada uzmemo u obzir pandemiju koronavirusa i sve procese i promjene koje smo morali sprovesti u Skupštini Kantona, smatram da smo sveukupno u 2020. godini kvalitetno odgovorili neplaniranim zadacima koji su se našli pred nama, te uradili izvrstan posao i stvorili pretpostavke za još kvalitetniji rad u 2021. godini.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić ocijenio je na novogodišnjoj konferenciji za novinare da je Vlada uspješno odgovorila izazovima pandemije virusa Covid-19 te uspjela amortizovati udare na budžet, zdravstvo, privredu, poljoprivredu, socijalnu zaštitu i druge oblasti.

- Uložili smo velike napore da održimo budžetsku likvidnost koja je bila ugrožena zbog pada prihoda, s kojim su se suočili svi kantoni. Iako su prihodi manji 36 miliona KM u odnosu na plan, domaćinskim odnosom prema budžetu i mjerama štednje, uspjeli smo da održimo kontinuitet u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza - rekao je Bašić.

Mjesečni transferi isplaćeni su zaključno sa mjesecom oktobrom, a do kraja godine izmirit će se većina obaveza za novembar. Plate, topli obrok i naknada za prevoz su isplaćivani redovno, a danas je izvršena isplata plate zaposlenima u javnom sektoru ZDK-a za novembar.

Zeničko-dobojski kanton u 2021. godinu ulazi sa Odlukom o privremenom finansiranju, što se, ocijenio je, pokazalo kao odličan i pravovremen korak, imajući u vidu probleme s kojima se suočavaju drugi kantoni u FBiH. Prema projekcijama Federalnog ministarstva finansija, ZDK u 2021. može očekivati prihode manje 100 miliona KM, tako da ovaj kanton računa na planirane prihode od FBiH, kao i kreditna sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

- U situaciji u kojoj imamo poremećen sistem ubiranja prihoda i poreza, svi budžeti u BiH ne mogu bez sredstava međunarodnih organizacija, kreditnih zaduženja i bez prodaje obveznica. ZDK će sa ovim što imamo trenutno u projekcijama zaokružiti ono što će nam biti prioritet za 2021. godinu, a to je ponovo zdravstvo, privreda, poljoprivreda, socijalna politika i sve obaveze koje smo preuzeli kolektivnim ugovorima ove godine - rekao je Bašić.

Naglasio je da je ove godine u fokusu Vlade bila pomoć sektorima zdravstva, privrede, poljoprivrede, boračke i socijalne zaštite, a da su u isto vrijeme intenzivirana ulaganja u puteve i infrastrukturu te školsku infrastrukturu.

Vlada je prošle sedmice izdvajanjem prvih 12,3 miliona maraka započela realizaciju Akcionog plana za izmirenje obaveza prema zaposlenima na budžetu, po osnovu pravosnažnih sudskih presuda zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora. Radi se o tužbama koje su podizane u periodu od 2004. do 2015. godine, a ukupne obaveze ZDK-a po tom osnovu iznose oko 325 miliona KM, od čega je glavnica 155 miliona KM, a ostatak kamate.

- Akcioni plan je dobio zeleno svjetlo Evropskog suda za ljudska prava, a predviđa da se obaveze prema zaposlenima u javnom sektoru izvrše u roku od 22 godine, tako što ćemo svake naredne godine izdvajati iznos 12,3 miliona KM. Ovo je veliki uspjeh vlade, jer smo ozbiljno krenuli u rješavanje pitanja koje je prijetilo stabilnosti budžeta i kolapsom ZDK-a - rekao je Bašić.

Vlada je održala 54 redovne i 27 vanrednih sjednica, znatno više nego prethodne godine, kada je održano 39 sjednica, što prema njegovim riječima, pokazuje da je 2020. godina bila izazovna i da je Vlada radila punim kapacitetom. Velika većina odluka na Vladi donesena je jednoglasno, što je, ističe, dodatni argument jedinstvu koalicione Vlade.

- Za svoj rad dobili smo javno priznanje međunarodnih dužnosnika i političkih lidera u BiH, što je još jedna potvrda da smo u novonastalim okolnostima radili dobro i u korist svih građana. Nadam se da će pandemija vrlo brzo početi jenjavati i da ćemo se svi zajedno intenzivnije okrenuti razvoju i stvaranju uslova za bolji život građana i rad privrede - rekao je Bašić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 10

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma