Ponedjeljak, 23 Mart 2020

Testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je osmi slučaj infekcije koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, a radi se o 51-godišnjem muškarcu iz Breze koji je 14. marta došao iz Njemačke. S obzirom da je u Njemačkoj radio u restoranu u kojem je bilo pozitivnih slučajeva infekcije, odmah je targetiran kao sumnjiv na koronavirus COVID-19 te je smješten u kućnu izolaciju.

U Brezi nije imao kontakata sa okolinom, pošto živi sam, a sve vrijeme je bio pod zdravstvenim nadzorom. Nakon blagih simptoma koji su se pojavili unazad nekoliko dana, uzeti su brisevi koji su poslani u referentni laboratorij te je potvrđena infekcija koronavirusom.

Pacijent će ujutro biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se od ranije nalazi pet inficiranih osoba - četiri iz Zenice i jedna iz Tešnja, dok je šesti pacijent ranije premješten na Službu za infektivne bolesti KBZ-a. Također, očekuje se da u izolatorij bude prebačen i 34-godišnji muškarac iz Visokog kod kojeg je danas potvrđena infekcija virusom COVID-19.

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Krizni štab za praćenje novog korona virusa ZDK

Objavljeno u Info-COVID-19

Premijer ZDK Mirza Ganić održao je sastanak sa predstavnicima zdravstvenih vlasti u ovom kantonu na kojem su analizirani efekti dosadašnjih mjera koje su donosili kantonalni organi, prije svega Krizni štab za praćenje novog koronavirusa pri Ministarstvu zdravstva te Kantonalni štab civilne zaštite, a razgovarano je i o mogućnostima i finansijskim potrebama zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Ganić je rekao da je u stalnom kontaktu sa svim nadležnim organima koji su zaduženi za suzbijanje pandemije koronavirusa, te da je Krizni štab preduzeo važne mjere na zaštiti građana i zdravstvenih radnika, koji su u ovom trenutku na udaru pandemije.

"Uredili smo izolatorij za smještaj inficiranih sa 50 kreveta, a unutar Kantonalne bolnice Zenica smo osigurali prostor za smještaj pacijenata sa težom kliničkom slikom. Vlada je osigurala sredstva u iznosu od 2,5 miliona KM za nabavku opreme u KBZ-u i zaštitu zdravstvenih radnika, a sproveli smo i sve naredbe sa nivoa Federacije", kazao je Ganić.

Također, obustavljeno je redovno odvijanje nastave u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, nakon čega je organizirana konsultativna nastava uz primjenu informacionih tehnologija. Svi 3D printeri iz škola mobilizirani su na Mašinskom fakultetu u Zenici za potrebe proizvodnje zaštitnih maski - vizira.

"Aktivirali smo Kantonalni štab civilne zaštite koji je preuzeo vođenje ovom kriznom situacijom i koji kontinuirano prati razvoj situacije i poduzima neophodne mjere shodno naredbama FUCZ te definiše svoje sopstvene naredbe kako bi se olakšao život, a istovremeno kako bismo zaštitili zdravlje i živote građana", rekao je Ganić.

Pojačana je i inspekcijska kontrola trgovačkih objekata kako bi se zaustavilo povećanje cijena životnih namirnica, u skladu sa odlukom Vlade FBiH, a do sada je izdato deset prekršajnih naloga.

"Pripadnici policije su angažirani kao podrška lokalnim zajednicama u provođenju izdatih naredbi od strane FUCZ, KUCZ i općinskih štabova, a uspostavili smo i trijažne punktove u sedam općina i gradova ZDK te će ovi punktovi do kraja sedmice biti postavljeni i u drugim općinama", kazao je premijer ZDK.

Organi Vlade su u stalnoj komunikaciji sa dobavljačima te se s obzirom na nestašicu na tržištu, traži način za urgentnu isporuku neophodne opreme.

"Uputili smo urgencije prema Vladi FBIH da se osiguraju dodatna finansijska sredstva za potrebe Kantonalne bolnice Zenica, jer ova ustanova opslužuje preko 360.000 stanovnika, a ima jako lošu opremu, a obratili smo se i Predsjedništvu BiH da vodi računa o raspodjeli opreme od najavljenih donacija iz Turske, kako se ne bi desilo da donacija zaobiđe našu bolnicu", kazao je premijer ZDK, dodajući da je Vlada reagirala i prema Gradu Zenica tražeći da hitno potpišu sporazum kojim bi se omogućila deblokada projekata razvoja KBZ-a, za koje su ranije osigurana sredstva, te ako bude potrebno, omogućila urgentna izgradnja dodatnih kapaciteta za intenzivnu njegu, jer vanredna situacija ne znači stavljanje važećih zakona van snage.

"Radimo analizu budžeta ZDK radi povlačenja finansijskih sredstava iz drugih ministarstva za potrebe KUCZ-a i Ministarstva zdravstva, a ako ne budemo u mogućnosti da osiguramo dodatna sredstva kroz naše odluke, to ćemo učiniti kroz rebalans budžeta", kazao je Ganić, ističući da će Vlada sutra usvojiti izmjene Uredbe o zapošljavanju u javnom sektoru kojima će se omogućiti lakše zapošljavanje radnika u zdravstvenom sektoru dok traje pandemija koronavirusa.

Press-služba ZDK

Objavljeno u Info-COVID-19

34-godišnji muškarac iz Visokog sedma je osoba iz Zeničko-dobojskog kantona kod koje je testiranjem na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđena infekcija koronavirusom COVID-19. Visočanin, po zanimanju konobar, prisustvovao je skupu u IK "Igman" Konjic, a od 16. marta, nakon što su potvrđeni prvi slučajevi zaraze kod osoba koje su prisustvovale navedenom skupu, bio je u samoizolaciji.

Pacijent ima lakšu kliničku sliku, a odmah će biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se već nalazi pet inficiranih osoba, četiri iz Zenice i jedna iz Tešnja, dok je jedna osoba ranije iz izolatorija prebačena na Službu za infektivne bolesti KBZ-a.

Nadležne službe obavit će epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata muškarca kod kojeg je potvrđena infekcija te poduzeti potrebne epidemiološke mjere. Ovo je drugi slučaj unutrašnjeg prijenosa infekcije koronavirusom COVID-19 u ZDK, a kod pet osoba se radilo o uvezenoj infekciji (Italija).

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Krizni štab za praćenje novog koronavirusa ZDK

Objavljeno u Info-COVID-19

Imajući u vidu da je Vlada FBIH na svojoj sjednici održanoj dana 16.03.2020. godine proglasila stanje nesreće na teritoriji Federacije BiH uzrokovane koronavirusom, obavještavamo autoškole koje imaju registrovanu djelatnost na području Zeničko – dobojskog kantona da u toku mjeseca marta 2020. godine neće biti organizovani ispiti za vozače motornih vozila, a da će blagovremeno dobiti informacije za termine ispita u mjesecu aprilu.

S tim u vezi pozivamo autoškole da prilagode proces osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila sa preporukama kriznog štaba Zeničko – dobojskog kantona i Odlukom Vlade FBIH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane koronavirusom, te preporučujemo autoškolama da provedu posebne mjere zaštite kojim će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje zaposlenika autoškola i kandidata za vozače motornih vozila.

Autoškole su obavezne da, u skladu s propisima, osiguraju redovno i pojačano provođenje higijenskih mjera u radnim prostorijama i vozilima autoškole, a koje između ostalog podrazumijevaju čišćenje i dezinfekciju prostora i vozila, kao i redovnu ventilaciju i provjetravanja.

Preporučujemo otkazivanje izvođenja teoretske nastave, a u slučaju da se autoškole odluče na održavanje iste, preporučujemo da teoretska nastava bude organizovana u manjim grupama (do 10 kandidata) u što većim prostorijama uz dovoljan razmak između kandidata (jedan-dva metra).

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma