Utorak, 14 April 2020

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine svim bosanskohercegovačkim patriotama, a posebno pripadnicima jedinica Oružanih snaga BiH proisteklih iz ARBiH, ratnim veteranima, porodicama šehida i poginulih boraca te ratnim vojnim invalidima.

Armija Republike Bosne i Hercegovine službeno je osnovana 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku BiH, a pod zastavom Armije borili su se pripadnici svih bh. naroda.

- Armija RBiH je priča o herojskom otporu agresiji i borbi naših najvećih sinova za suverenitet i nezavisnost domovine Bosne i Hercegovine. Stoga, na ovaj dan odajemo dužnu počast pripadnicima ARBiH, a posebno onima koji su u toj hrabroj borbi dali ono najvrjednije - vlastiti život. Herojsku priču o Armiji RBiH treba pričati svaki dan, a danas je naš zadatak, odgovornost i obaveza da ne zaboravljamo uspjehe i podvige koje su ostvarile njene proslavljene jedinice - navode premijer i predsjedavajući Skupštine ZDK.

Ističu da je briga o branilačkoj populaciji trajna obaveza Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Zeničko-dobojskog kantona, ne samo u smislu provedbe ostvarenih prava, nego i unapređenja sveukupnog statusa.

- To potvrđujemo i konkretnim mjerama koje smo donijeli u vremenu teške krize izazvane pandemijom koronavirusa, a najvažnija je Uredba o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilisane branioce mlađe od 57 godina, koju smo donijeli među prvima u FBiH, s tim da će borci stariji od 57 godina prava ostvarivati na nivou FBiH. Želimo da kroz kontinuiranu podršku udruženjima branilačke populacije, stipendiranje boračke djece, programe zapošljavanja, posebno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca te pomoć nezaposlenima, budemo istinska podrška dokazanim bh. patriotama i njihovim porodicama - navode u čestitki premijer Ganić i predsjedavajući Huskić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Povodom aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u vezi sa korona virusom (COVID-19) i službenim proglašenjem pandemije, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, uporedo sa sprečavanjem ubrzanog širenja korona virusa i regulisanjem cjelokupnog zdravstvenog aspekta te pandemije, kontinuirano razmatra mjere koje je neophodno poduzeti sa ciljem saniranja negativnih ekonomskih posljedica, te je danas podržala inicijativu za prilagođavanje i pojednostavljenje kriterija za dobijanje kredita iz Kreditno-garancijskog fonda  sa ciljem osiguranja kratkoročne likvidnosti malih i srednjih preduzeća.

Po Javnom pozivu za podnošenje kreditnih zahtjeva odmah je raspoloživ ukupni novčani fond za plasman kredita od 1,5 milion KM, koji funkcioniše na principu revolvinga, tj. iz vraćenih sredstava se odobravaju novi krediti. Maksimalni iznos kredita je 100.000,00 KM, krediti se odobravaju na period do 4 godina, u koji je uključen i grejs period u trajanju od 2 godine a visina kamatne stope na odobrene kredite će se kroz komplementaran program potpuno subvencionirati kako bi za ona preduzeća kojima bude odobren kredit iz KGF-a, kamata bila 0%. Korisnik kreditne linije može biti privredno društvo koje se bavi proizvodnom ili uslužnom djelatnošću na području Zeničko-dobojskog kantona. Namjena za koju se može tražiti kredit su osnovna sredstva, sve vrste obrtnih sredstava, a posebno repromaterijala, te za sufinansiranje dijela poreza i doprinosa na plaće u visini do 50% za zadržane radnike.

Prioritet će imati sve proizvodne i uslužne djelatnosti kojima se olakšava prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma