Četvrtak, 07 Oktobar 2021

USVOJENI DNEVNI RED:

 1. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Plan upisa studenata u prvu godinu TREĆEG ciklusa studija, studijski program Doktorski studij iz Lingvistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici u akademskoj 2021/2022. godini;
 2. Prijedlog Rješenja o razrješenju predsjednika Školskog odbora JU OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre, Visoko;
 3. Prijedlog Rješenja o razrješenju predsjednika Školskog odbora JU OŠ „Hamza Humo“ Babino, Zenica;
 4. Prijedlog Rješenja o razrješenju i konačnom imenovanju novog člana Školskog odbora JU Osnovna muzička škola, Zenica;
 5. Prijedlog Odluke o pokretanju procedure prestanka Ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine- krečnjaka sa koncesionarom „AMINA-TRADE“ d.o.o. Sarajevo;
 6. Prijedlog Odluke o uvećanju sredstava u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu za budžetskog korisnika, Ministarstvo za privredu;
 7. Prijedlog Zaključka o davanju prethodne saglasnosti članovima Nadzornog odbora imenovanim ispred državnog kapitala u privrednom društvu „Natron“ d.d. Maglaj za imenovanje direktora privrednog društva „Natron“ d.d. Maglaj;
 8. Program obilježavanja „Dječije nedjelje“ u Zeničko-dobojskom kantonu za 2021. godinu, sa Prijedlogom Zaključka;
 9. Prijedlog Odluke o odobravanju sredstava za obilježavanje „Dječije nedjelje“ u Zeničko-dobojskom kantonu za 2021. godinu;
 10. Prijedlog Zaključka o odobravanju novčanih sredstava Općini Tešanj, na ime učešća u sufinansiranju završetka sanacije porodičnog stambenog objekta raseljenog lica Kasumović Esme, općina Tešanj, sa ciljem potpore održivom povratku na područje općine Tešanj;
 11. Prijedlog Odluke o odobravanju sredstava na ime podrške za zasnivanje novih zasada koštičavog, jabučastog i jezgrastog voća;
 12. Prijedlog Odluke o odobravanju sredstava na ime podrške za zasnivanje novih zasada jagodičastog voća;
 13. Prijedlog Zaključka o davanju ovlaštenja premijeru Zeničko-dobojskog kantona da potpiše Prijedlog Ugovora o dodjeli potpore iz Proračuna Federacije BiH, između Federalnog ministarstva finansija i Zeničko-dobojskog kantona;
 14. Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje političkih stranaka zastupljenih u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za mjesec septembar 2021. godine.

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona po ovlaštenju, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić razgovarali su u sjedištu Vlade s delegacijom Kuvajtskog poslovnog vijeća (Kuwait Business Council-KBC) u Bosni i Hercegovini. U delegaciji KBC-a bili su direktor i predsjednik Odbora Nasser Alshaiji, član Odbora Fahad Alasfar te direktorica KBC-a za BiH Dijana Džaferović.

Ministri Kozlić i Hadžić upoznali su goste iz Kuvajta sa potencijalima i resursima ovog kantona u svim oblastima, rekavši da je privlačenje investicija i zapošljavanje jedan od ključnih prioriteta Vlade ZDK-a.

Naveli su da u ZDK-u posluju neke od najvećih kompanija u BiH u svim sektorima, a posebno prehrambenoj, metalskoj, drvnoj industriji i poljoprivredi te da privreda ZDK-a predstavlja kičmu ekonomije FBiH i BiH. U tom smislu, založili su se za jačanje saradnje dvije države i privlačenje kuvajtskog kapitala.

Predstavnici KBC-a poručili su da država Kuvajt želi pospješiti ekonomsku saradnju s BiH te da je jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebice ekonomska saradnja, glavni prioritet ove organizacije. Informisali su članove Vlade o preprekama s kojima se investitori suočavaju, kao i konkretnim problemima kod izvoza određenih roba iz BiH u Kuvajt te nabavke sirovine za kuvajtske kompanije u našoj zemlji.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i naredbom produžila primjenu dosadašnjih epidemioloških mjera za još 14 dana, počevši od danas.

Mjere se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Prema informaciji Kriznog štaba koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a Vlada usvojila zajedno s naredbama, nakon određenog rasta broja oboljelih u zadnje tri sedmice, u ovom kantonu došlo je do stabilizacije broja oboljelih.

Od 27. septembra do 3. oktobra potvrđena su 282 nova pozitivna slučaja što čini dnevni prosjek od 40,3 novih slučajeva. Sedmicu ranije broj pozitivnih je bio 238, a sedmicu prije 283. U ovom periodu umrlo je 10 osoba, a sedmicu ranije 16.

Konstatirano je da način kontrolisanja i obim kontrole mjera nije na zadovoljavajućem nivou.

-Zatražen je veći angažan inspekcijskih organa i Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da je primjećeno da se epidemiološke mjere ne poštuju u dovoljnoj mjeri - rekao je premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić.

Naveo je da je naglašena potreba promocije vakcinacije, jer obuhvat imunizacije stanovništva treba biti znatno veći kako bismo stekli kolektivni imunitet.

Do 3. oktobra u ZDK-u je zaprimljeno i distribuisano 184.148 doza vakcine, od čega je utrošeno 117.938. Prvu dozu dobilo je 71.014 građana, a s obje doze vakcinisano je 46.921.

Vakcinisano je oko 25 posto odraslog stanovništva, a ako se tome dodaju i građani koji su vakcinisani u inostranstvu, kojih je prema procjenama oko 10 posto, ukupno je vakcinisano 35 posto odraslog stanovništva ZDK-a.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma