Srijeda, 17 Novembar 2021

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori s načelnicima šest općina o finansiranju troškova uspostavljanja novih poslovnih zona ukupne vrijednosti 115.746,50 KM.

Vlada je na prijedlog Ministarstva za privredu donijela odluku da se za ovu namjenu izdvoji po 20.000 KM općinama Olovo (PZ "Golubište-Pilana), Doboj-Jug (PZ "Mravići"), Usora (PZ "Ularice") i Maglaj (PZ "Novi Šeher"), Općini Breza 16.906,50 KM (PZ "Šaš") i Općini Tešanj 18.840,00 KM (PZ "Ciglana-Glinište").

Ministar za privredu Zlatko Jelić podsjeća da je program podrške za izgradnju poslovnih zona pokrenut 2009. godine i da je do sada Vlada za ovu namjenu izdvojila više od 5 miliona KM. Program se finansira iz namjenskih sredstava od koncesija, od čega općinama pripada 70 posto, a 30 posto Zeničko-dobojskom kantonu. Na ovaj način, kaže ministar Jelić, sredstva se vraćaju u općine i stvara nova vrijednost.

-Potpisivanjem ugovora stekli su se uvjeti za izradu projektne dokumentacije za osnivanje novih šest poslovnih zona, a samim tim i preduvjet da općine mogu da apliciraju iduće godine na natječaje za dodjelu sredstava za uređenje poslovnih zona, odnosno infrastrukture u tim poslovnim zonama - kaže Jelić.

Naglašava da je Ministarstvo za privredu uputilo budžetski zahtjev da se za izgradnju infrastrukture u poslovnim zonama iduće godine izdvoji 1,7 miliona KM, čime će općinama i gradovima biti olakšano unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Da su poslovne zone izuzetno važne za privlačenje investicija govori i primjer općine Usora, gdje je broj uposlenih za pet godina povećan sa 760 na 2.012. Ova općina sada želi formirati novu poslovnu zonu u neposrednoj blizini petlje na budućem autoputu A1.

-Većina novih radnih mjesta je otvorena u poduzetničkim zonama i zbog toga je važan poticaj kantonalne Vlade. Izradom projektne dokumentacije stvaramo uslov da uređujemo novu poduzetničku zonu koja će biti privlačna za nove domaće i strane investitore - kazao je načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić.

Novu poslovnu zonu formira i Općina Breza. U PZ "Šaš" planirano je da se na površini od 250 dunuma otvore pogoni sa oko 1.000 novih radnih mjesta. Općinski načelnik Vedad Jusić kaže da lokalna uprava čini sve da kreira alternativna radna mjesta Rudniku mrkog uglja "Breza". Plan je da se nakon izrade projektne dokumentacije pristupi izradi komunalne infrastrukture, a potom i izgradnja prvih proizvodnih pogona.

-Ovo je važna aktivnost za sve lokalne zajednice i mislim da ovim aktivnostima i Ministarstvo za privredu i Vlada ZDK-a najbolje pomažu lokalne zajednice i život u lokalnim zajednicama, omogućavajući da lakše i brže dolazimo do investicija i kreiranja novih radnih mjesta - rekao je Jusić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić sa saradnicima, ministrom za privredu Zlatkom Jelićem i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom, razgovarao je s delegacijom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH  i predstavnicima USAID-ovog projekta Asistencija energetskom sektoru (USAID EPA) o izmjenama zakonskih procedura radi stvaranja boljih uslova za privlačenje investicija.

Delegaciju je predvodila Ankica Gavrilović, specijalista za upravljanje projektima USAID BiH a sastanku su prisustvovali i Mak Kamenica, direktor USAID EPA  i Elma Haverić ekspert za legislativu i regulativu USAID EPA.

Gavrilović je naglasila da USAID u BiH finansira više projekata. S ciljem jačanja efikasnosti i transparentnosti javne uprave je USAID-ov Projekat E-uprave koji uključuje centraliziranje javnih nabavki u Zeničko-dobojskom kantonu kao i novi sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola u Općini Tešanj. Istaknuto je da je Zeničko-dobojski jedan od četiri kantona s kojima će USAID aktivno sarađivati u narednom periodu.

Poseban fokus sastanka bio je razgovor o pojednostavljenju postupka ishođenja dozvola za mala solarna postrojenja i drugu energetsku infrastrukturu, modelu obligacione šeme za energetsku efikasnost, promociji korištenja obnovljivih izvora energije kao i prirodni gas. Na sastanku je istaknuto da je ovaj kanton primjer dobre prakse u Federaciji BiH kada se radi o olakšavanju postupaka ishođenja dozvola za mala solarna postrojenja.

Premijer Bašić je izrazio spremnost Zeničko-dobojskog kantona da nastavi provoditi reforme i stvarati bolje uslove za privlačenje investicija, povećanje energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energija, te da će ovaj kanton u tom smislu podržati svaku kvalitetnu inicijativu i izmjenu propisa.

Naglasio je da je povećanje efikasnosti i transparentnosti rada javne uprave jedan od prioriteta ove vlade te da će kantonalna javna uprava nastaviti primjenjivati pozitivnu praksu i nakon završetka projekata.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitiu okoline Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore o finansiranju projekata iz oblasti zaštite okoliša ukupne vrijednosti 185.000 KM s predstavnicima 82 nevladine organizacije, udruženja građana, javne ustanove, obrazovne institucije i obdaništa u ovom kantonu.

Resorni ministar Arnel Isak rekao je da je na javni poziv u okviru LOT-3 pristiglo 130 prijava, od kojih je prihvaćeno 82, dok je 48 odbačeno zbog neispunjavanja uslova ili nedostavljanja izvještaja o utrošku sredstava za prethodnu godinu. Naglasio je da se iznos sredstava za ovu namjenu svake godine povećava, a raste i interes nevladinog sektora.

-Ovo ministarstvo i Vlada ZDK-a daju punu podršku nevladinim organizacijama da se uključe u segment zaštite okoliša. Spremni smo pružiti svaku vrstu pomoći kako u postupku podnošenja aplikacija tako i same realizacije projekata - rekao je ministar Isak.

Podsjetio je da je jučer u okviru LOT-1 i LOT-2 navedenog javnog poziva potpisano 24 ugovora s lokalnim zajednicama i javnim komunalnim preduzećima, kojima je za projekte zbrinjavanja komunalnog otpada i uklanjanja divljih deponija smeća izdvojeno 1.558.000 KM.

Tako je navedenim javnim pozivom u okviru tri LOT-a odobreno ukupno 106 projekata u iznosu od 1.671.500,00 KM.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Institut Yunus Emre Sarajevo je u saradnji s Direkcijom za obrazovanje Grada Istanbula za ministre obrazovanja, nauke, kulture i sporta, direktore pedagoških zavoda, te za pomoćnike ministara iz Bosne i Hercegovine organizovao studijsko putovanje u Istanbul.

Članove delegacije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona predstavljali su ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, prof.dr. Spahija Kozlić, direktorica Pedagoškog zavoda Zenica Aida Salkić i pomoćnica za predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Bernadeta Galijašević.    

U okviru ove službene posjete, ministar Kozlić je sa svojim saradnicima i ostalim kolegama ministrima i predstavnicima institucija nadležnih za obrazovanje iz Federacije Bosne i Hercegovine posjetio sljedeće institucije:
 
-Direkciju za nacionalno obrazovanje Okruga Istanbul, gdje je ovom prilikom  goste iz Bosne i Hercegovine primio Generalni direktor za visoko obrazovanje i obrazovanje u inostranstvu pri Ministarstvu za obrazovanje Republike Turske, Cemal Yildiz (Džemal Jildiz). On se u svom obraćanju, između ostalog,  zahvalio gostima, posebno  resornim ministrima obrazovanja  iz Federacije BiH za dosadašnju uspješnu saradnju koja je rezultirala jačanjem veza između škola iz naše domovine  i Republike  Turske. Posebno je naglašen značaj razmjene učenika i studenata na relaciji Turska i Bosna i Hercegovina, kao i  važna uloga uspješno realiziranih i trenutnih  projekata, koje u BiH implementira Institut Yunus Emre.
U toku ovog sastanka istaknuto je i da su obrazovne reforme u Turskoj posebno usmjerene prema unapređenju razvoja stručnih škola, edukaciji  nastavnika u cilju podizanja nivoa njihovih stručnih kompetencija i prevazilaženju nejednakosti i prepreka u procesu  ovih reformi, te da su svoja iskustva i primjere dobre prakse svakako spremni podijeliti sa svojim kolegama i partnerima u Bosni i Hercegovini. U toku ovog susreta akcentiran je i značaj  provođenja digitalizacije I informatizacije obrazovanja.
-Institut Yunus Emre, gdje je delegaciju koju je predvodio Institut Yunus Emre Sarajevo primio predsjednik Instituta Yunus Emre u Istanbulu prof.dr. Šeref Ateš;
-Fondaciju  Maarif, gdje je ulogu domaćina  imao predsjednik Upravnog odbora, prof.dr.Birol Akgun;
-Fondaciju SEDEF, goste je dočekao predsjednik Upravnog odbora Hasan Topaloglu;
-Univerzitet u Istanbulu, gdje je delegaciju primio zamjenik rektora prof.dr. Haluk Alkan,:
-Fondaciju streličarstva, smještenu u Općinu Beyoglu, gdje se s delegacijom susreo predsjednik Upravnog odbora fondacije streličarstva, a ujedno i načelnik ove općine Haydar Ali Yildiz.

Ministar Kozlić je prilikom navedenih službenih prijema u svoje i u ime svojih saradnika posebno zahvalio ljubaznim domaćinima iz Republike Turske na gostoprimstvu i na svemu što je do sada Republika Turska uradila za našu državu, posebno u oblasti obrazovanja. Istakao je značaj ove podrške koja se svakako ogleda u unapređenju kvalitete obrazovanja u našem kantonu i državi Bosni i Hercegovini, naglasivši da će Ministarstvo za obrazovanja nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i u narednom periodu uložiti sve napore i nastaviti sve aktivnosti u okviru provođenja kvalitetne obrazovne reforme i da nam je na tom putu veoma značajna podrška, iskustva i pomoć prijateljske Republike Turske.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma