Četvrtak, 25 Novembar 2021

Delegacija Vlade i Skupštine Zeničo-dobojskog kantona, predvođena premijerom Mirnesom Bašićem i predsjedavajućim Ćazimom Huskićem, položila je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine cvijeće i odala počast na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici. U delegaciji Vlade bili su i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak.

Čestitajući građanima Dan državnosti, premijer Bašić je rekao da je 25. novembar jedan od najznačajnijih datuma u prošlosti Bosne i Hercegovine i dan kada se s ponosom prisjećamo svih Bosanaca i Hercegovaca koji su 1943. godine u Mrkonjić Gradu na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdili kontinuitet i suverenitet države u njenim historijskim granicama, kao multireligijske, multietničke i multikulturalne države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana.

Naglasio je da su bh. patrioti od 1943. godine gajili ideje ZAVNOBIH-a - jedinstvo, državotvornost, suverenitet i očuvanje državnih granica, a da je pet decenija kasnije armija patriota ponovo stala u odbranu BiH od brutalne agresije, u kojoj su mnogi dali svoje živote.

-Danas smo na ovom mjestu na dostojanstven način odali počast svim šehidima i poginulim borcima. Poručujemo da nećemo zaboraviti njihovu žrtvu koju ćemo uvijek cijeniti i pamtiti - poručio je premijer Bašić.

Naglasio je da 25 godina nakon agresije određene sile koje ne nose u srcu ideju BiH ponovo pokušavaju da ekonomski i na svaki drugi način blokiraju prosperitet BiH, te da smo svjedoci da su u zadnje vrijeme ta nastojanja eskalirala u vidu blokade institucija države Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije BiH.

-Ono što trenutno funkcioniše su vlasti na kantonalnom i općinskim nivoima, a mi sa ovog mjesta poručujemo da će svako u okviru svojih nadležnosti dati sve od sebe da očuvamo tekovine BiH i da se borimo za bolju i prosperitetniju BiH - rekao je.

Istakao je da Dan državnosti drugu godinu obilježavamo u pandemiji virusa korona, tako da je zbog pogoršane epidemiološke situacije, vodeći računa da je najvažnije zdravlje građana, otkazana i tradicionalna svečana akademija u organizaciji Vlade ZDK.

Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić rekao je da borba za opstojnost i kontinuitet BiH još traje te da je njegova poruka svim patriotama BiH, bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost, da se zajedno borimo za granice i državu BiH.

Cvijeće je položila i delegacija Jedinstvene organizacije boraca Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma