Srijeda, 01 Septembar 2021

Za oko 40.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu danas je počela nastava u školskoj 2021/2022. godini. Centralna svečanost dočeka đaka-prvaka upriličena je u OŠ "Vladimir Nazor" u Zenici, u prisustvu ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahije Kozlića te predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića.

Školska godina počela je u učionicama, na osnovu preporuke resornog ministarstva i saglasnosti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a.

- Nadam se da neće doći do promjene ovog modela i nadam se da ćemo do kraja ove školske godine imati ovakav model nastave. Vidim da su i djeca zadovoljna, radosna i mislim da je ovo dobro - rekao je ministar Kozlić, naglasivši da je početak nastave omogućen online jedino Srednjoj muzičkoj školi u Zenici zbog izvođenja građevinskih radova koji su u završnoj fazi.

Naveo je da je u prvi razred upisano oko 3.200 djece što je za 80 djece manje nego prošle godine, dok je broj upisanih srednjoškolaca manji za 100.

ZDK je među prvim kantonima u Federaciji BiH koji su krenuli s organizovanm vakcinacijom prosvjetnih radnika. Ministar Kozlić ističe da je do sada 50 posto prosvjetnih radnika primilo jednu ili obje doze vakcine, te da je relativno zadovoljan odzivom prosvjetara.

- Očekujem u narednom periodu da će taj broj biti veći i znam da je taj procenat veći od procenta vakcinacije ukupnog stanovništva u našem kantonu. Iz toga izvlačim zaključak da su prosvjetni radnici itekako ozbiljni i odgovorni te da misle na svoje i zdravlje djece - rekao je Kozlić.

Vlada ZDK je u proteklih nekoliko godina u infrastrukturu OŠ "Vladimir Nazor" investirala oko jedan milion KM, a rezultat boljih uslova jeste povećan upis prvačića. Školu pohađa 485 učenika, a u prvi razred upisan je najveći broj prvačića u posljednjih 20 godina.

- Upisali smo 86 prvačića, a prije tri godine upisivali smo po 35 đaka. Vjerujem da su entuzijazam naših radnika, ulaganja u infrastrukturu i organizacija produženog boravka učinili da imamo ovakav rezultat - rekao je direktor škole Mirnes Varupa.

Ministar Kozlić je naveo da je u toku potpisivanje ugovora za rekonstrukciju još 20 školskih objekata u ZDK-u te da će se naredne godine rekonstruisati još 15 škola. Dodao je da su toku pregovori s njemačkom vladinom organizacijom KfW o još jednom povoljnom projektu obnove školske infrastrukture.

- Očekujemo da ćemo iduće sedmice dobiti saglasnost Vlade tako da bi do kraja mandata ovaj sastav Vlade trebao da rekonstruiše ili izgradi oko 60 obrazovnih objekata u ZDK - rekao je ministar Kozlić.

Predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović čestitao je nastavnicima i učenicima početak školske godine. Naglasio je da je rad u školskim klupama najefikasniji model nastave te da će prosvjetari nastojati da s učenicima obrade i dio gradiva koji su propustili prethodne godine kada se nastava odvijala online.

Šatorović je zahvalio resornom ministarstvu što su zajedničkim snagama uspjeli zbrinuti svih 160 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, te što poštuju sve obaveze preuzete novim kolektivnim ugovorom.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Predstavnici Komisije za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode i Komisije za mlade Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zajedno sa predstavnicima Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona su povodom obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona u dane 24.08. i 30.08.2021. godine organizirali posjete javnim ustanovama i nevladinim organizacijama. Posjete su predhodno planirane Programom obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona,  a ovom prilikom realizirane su posjete slijedećim javnim ustanovama i nevladinim organizacijama:

  • Crveni križ Općine Žepče,
  • Poslovna jednica JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko.dobojskog kantona – Dnevni centar Tešanj,
  • JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona u Zenici,
  • Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona u Zenici.

Posjete su organizovane s ciljem ukazivanja na značaj djelovanja ovih ustanova i nevladinih organizacija, te njihov doprinos unapređenju zaštite prava građana, odnosno osoba s invaliditetom, starijih osoba i drugih koji su u stanju potreba za ovakvim vidom pomoći na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ovom prilikom predstavljen je rad ustanova i nevladinih organizacija sa akcentom na određenu problematiku sa kojom se suočavaju u radu, kao i na potrebe njihovih korisnika, te značajnih projekata koje provode s ciljem unapređenja statusa njihovih korisnika i štićenika

S obzirom da su sve posjete realizirane povodom obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona koji je utvrđen na 29. august kada je potpisana Povelja Kulina bana, a kojom je potvrđena dugogodišnja opstojnost basanske državnosti, predstavnicima ustanova i nevladinih organizacija su uručeni prigodni pokloni u vidu replike Povelje Kulina bana.

 

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma