Ponedjeljak, 06 Septembar 2021

U završnoj fazi je rekonstrukcija druge dionice ceste Zenica-Babino-Arnauti u dužini od jednog kilometra, a rekonstrukciju finansira Kantonalna direkcija za ceste ZDK sredstvima u iznosu od 872.206,92. KM. Tokom prošle godine izvršena je rekonstrukcija prve dionice u dužini od 1,2 kilometra, za što je iz budžeta ZDK-a izdvojeno 871.142,22‬ KM.

- Zenica i Kakanj su povezani autoputem i magistralnim putem, ali je ovo važna regionalna saobraćajnica, a posebno važna za stanovnike Babinskog sliva i Brnjičkog sliva - rekao je prilikom obilaska radova premijer ZDK Mirnes Bašić.

On je zahvalio izvođaču radova, kompaniji Jata iz Srebrenika, resornom ministarstvu i Kantonalnoj direkciji za ceste, potvrdivši opredjeljenje kantonalne Vlade da nastavi rekonstrukciju ove saobraćajnice na kompletnoj trasi od Zenice preko Babina do Kaknja.

Saobraćajnica je 2019. godine odlukom Vlade FBiH prekategorisana iz lokalne u regionalnu cestu R457 Zenica-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj, a zvanična primopredaja izvršena je u junu 2020. godine. Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline je sa odabranim izvođačem s početkom rekonstrukcije potpisalo četverogodišnji okvirni sporazum o redovnom i zimskom održavanju, za što je izdvojilo 2.810.934,36 KM.

- Ovo je jedna od frekventnijih cesta u Zenici, jer na ovom području živi između 5 i 10 hiljada stanovnika. Zbog toga smo se opredijelili da finansiramo rekonstrukciju cjelokupnog puta. Na ove dvije dionice sada imamo mnogo bolju infrastrukturu i bolje održavanje - rekao je resorni ministar Arnel Isak.

Naglasio je da su rekonstrukciju pratile stalne opstrukcije lokalnih vlasti, ali da su sve prepreke prevaziđene razgovorima sa građanima i radom na terenu. Najavio je skoro pokretanje tenderske procedure za rekonstrukciju sljedeće, treće dionice ovog puta.

Inžinjer Semir Dorić, voditelj projekta, kazao je da je ova dionica bila izrazito složena, te da su u sklopu rekonstrukcije izgrađeni armirano-betonski zidovi gdje god je kolovoz bio ugrožen klizištima. Već je postavljen asfalt u dva sloja debljine 7 i 5 centimetara, a potpuni završetak radova planiran je naredne dvije sedmice.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković, sa saradnicima, obišao je pripadnike branilačke populacije na rehabilitaciji u JZU BRC "Aquaterm" Olovo, koju finansira ovo ministarstvo.

Ministarstvo za boračka pitanja dugi niz godina provodi projekte banjsko-klimatske rehabilitacije u nekoliko rehabilitacijskih centara. Ugovor na tri godine potpisan je sa JZU BRC "Aquaterm" Olovo, Lječilište "Reumal" Fojnica, JZU CFMR "Ilidža" Gradačac te Banja "Terme" Ilidža - Sarajevo.

"Opredjeljenja smo da ćemo u narednom periodu intenzivirati kontrole kako bi ovaj vid projekta provodili u najboljem svjetlu. Drago mi je da smo u Olovu imali priliku od strane branilačke populacije slušati samo riječi hvale za tretman, smještaj,  opremu i ishranu i ništa manje nećemo očekivati od drugih centara. Interes branilačke populacije mora biti na prvom mjestu - ističe ministar Čolaković.

Za projekt banjsko-klimatske rehabilitacije branilačke populacije planirana su sredstva u iznosu od 1,1 milion KM za tri godine.

U 2020. godini odobreno je 239 zahtjeva i taj broj je, zbog higijensko-epidemioloških prilika, bio značajno manji nego ranijih godina. Ove godine broj zahtjeva je povećan, a banjsko-klimatska rehabilitacija se odobrava svim aplikantima koji ispunjavaju uslove, osim ako postoje kontraindikacije na hidroterapiju.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma