Februar 2022

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na 42. sjednici održanoj dana 03.02.2022.godine donijela Zaključak broj: 01-02-1722/22 kojim prihvata Nacrt Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona i upućuje u javnu raspravu u sve općine Zeničko-dobojskog kantona, Grad Zenicu i Grad Visoko.

Nacrt Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona objavljen je dana 04.02.2022. godine na web stranici Zeničko-dobojskog kantona.

Shodno donesenom Zaključku, Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona poziva sve zainteresirane da svoje obrazložene sugestije, primjedbe i prijedloge na tekst Nacrta zakona dostave na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili pisanim putem na adresu: Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona, Kučukovići br. 2, 72000 Zenica.

Rok za dostavljanje obrazloženih sugestija, primjedbi i prijedloga na tekst Nacrta zakona je 06.04.2022. godine.

Sve obrazložene sugestije, primjedbe i prijedloge koje budu dostavljeni u propisanom roku, na e-mail ili adresu ovog Ministarstva bit će razmotrene i uzete u obzir pri izradi teksta Prijedloga zakona.

Tekst Nacrta zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona može se preuzeti na linku: https://www.zdk.ba/component/k2/item/10323-nacrt-zakona-o-turizmu-zenicko-dobojskog-kantona, kao i u Ministarstvu za privredu.

Ministarstvo za privredu ZDK

Objavljeno u Vijesti

Na osnovu sastanka koji je u uredu premijera ZDK-a Mirnesa Bašića održan 24. februara, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a Arnel Isak održao je ovog ponedjeljka sastanak sa predstavnicima Koalicije za zaštitu prirode ZDK-a.

U skladu sa težnjom Koalicije, na novom sastanku dogovoreno je formiranje radnog tima čiji će glavni zadatak biti priprema plana aktivnosti za uspostavljanje novih zaštićenih područja prirode u ZDK-u tokom 2022. godine, čime se nastavlja aktivna borba za zaštitu najvrijednijih resursa u cijelom kantonu.

Ministar Isak pružio je punu podršku osnivanju ovakvog tijela, te istaknuo kako će ministarstvo na čijem je čelu tim ojačati sa nekoliko članova iz redova ministarstva, kako bi najdirektnije učestvovali u borbi za zaštićena područja prirode.

-Imate moju punu podršku u borbi za zaštićena područja prirode u našem kantonu, jer to je velika šansa za razvoj naših najvećih potencijala. Mi u ZDK-u, trenutno, nemamo mnogo izletišta na kojim građani mogu uživati, a s radom ove grupe sve ćemo gradove i općine u kantonu primorati da krenu ulagati u zaštićena područja prirode. To je odlična prilika za razvoj turizma, ali i brojnih drugih potencijala našeg kantona. Volio bih kada bismo u ovoj godini pripremili glavne materijale, koje bismo uputili pred Vladu i Skupštinu ZDK-a, čime bi borba da zaštićena područja zažive počela i u institucijama kantona - kazao je ministar Isak na sastanku.

Članovi Koalicije, koju čine Sportsko i naučno istraživački klub Atom Zavidovići, Planinarsko društvo Vis Žepče, UG Eko forum Zenica, Udruženje Eko Tvrtkovac Zenica, UG Fojničani Maglaj i Udruga Eko turist Vareš istaknuli su zadovoljstvo ovakvim razvojem situacije.
Dodali su kako je to bitka za opće dobro, u kojoj svi moraju dati svoj doprinos, te pozdravili činjenicu da je ministar Isak prvi koji je prepoznao važnost ove borbe i postao prvi ministar, od mnogih u ranijem periodu, koji je podržao razvoj ovog projekta.

Uz dogovor o formiranju radne grupe, date su i neke smjernice na osnovu kojih bi grupa trebala funkcionirati, među kojima su rad na saradnji sa lokalnim zajednicama u pogledu definiranja njihovih interesa za zaštićena područja, te priprema dokumenata potrebnih za proglašavanje zaštićenih područja prirode. Inicijalni prijedlog Koalicije jeste da se u ZDK-u formira pet novih zaštićenih područja, i to:  Područje prirode Babina-Trvtkovac u Zenici, Matinski vis u općini Žepče, Mokra Megara u općini Maglaj, Zvijezda u općini Vareš i Orlja u općini Olovo.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica WWF-a (Svjetskog fonda za prirodu), koji je također pružio podršku ovom projektu, a učesnici su istaknuli i zainteresiranost stranih abasada u BiH za ovaj projekt, što dovoljno govori o važnosti projekta za najširu zajednicu.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić u čestitki povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, navode da ovaj datum spaja sve građanke i građane Bosne i Hercegovine koji su se 29. februara i 1. marta 1992. godine jasno opredijelili za suverenu i nezavisnu zemlju, državu ravnopravnih građana i svih naroda koji u njoj žive.

-Nezavisnost naše domovine plaćena je životima i zdravljem mnogih patriota koji su ustali u odbranu od brutalne agresije. Stoga, na praznik nezavisnosti odajemo posebnu počast najvećim sinovima naše domovine, koja je opstala u inat njenim neprijateljima. Obaveza svih nas je da domovinu čuvamo i dajemo doprinos njenoj izgradnji - navode u čestitki.

Poručuju da je budućnost Bosne i Hercegovine integracija u savremenu Evropu, a ulazak u Evropsku uniju i NATO bit će najbolja potvrda da smo u tome uspjeli. Euroatlantske integracije će, poručuju, građanima donijeti bolji život i perspektivu, a našoj domovini veću bezbjednost i stabilniju budućnost.

Naglašavaju da je Bosna i Hercegovina kontinuirano na udaru destruktivnih snaga koje teže novim podjelama i njenoj razgradnji, ali da moramo sačuvati mir i stabilnost, koristeći sva pravna i diplomatska sredstva.

-Moramo nastaviti raditi na jačanju države i njenih institucija, jačati ekonomiju, otvarati nova radna mjesta i osvajati nova tržišta, a prije tri decenije smo pokazali da su patriote Bosne i Hercegovine spremne stati u odbranu domovine i civilizacijskih vrijednosti. Zato, podignimo visoko zastave i budimo ponosni što imamo domovinu Bosnu i Hercegovinu. Sretan Dan nezavisnosti - kaže se u čestitki.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona će kroz pojačan inspekcijski nadzor u narednom periodu, kao i do sada, nadzirati primjenu Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namjernice i druge proizvode ("Službene novine FBiH", broj: 26/21 i 28/21).

Navedenom odlukom propisano je da su pravna i fizička lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo obavezna utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine i to za sljedeće proizvode:

1) pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna,
2) mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m.,
3) svježa jaja,
4) šećer kristal bijeli,
5) so za ljudsku ishranu,
6) riža,
7) tjestenina,
8) margarin i biljna mast,
9) sve vrste svježeg mesa i ribe,
10) mesne konzerve,
11) riblje konzerve,
12) jestivo ulje suncokretovo,
13) formule za dojenčad i formule nakon dojenja,
14) pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle,
15) deterdžent za veš u prahu,
16) deterdžent za suđe tečni i
17) sapun.

Informacije da trgovine povlače brašno nisu tačne, a građanstvo svojom neracionalnom kupovinom neposredno utječe na ponudu i potražnju brašna, stvarajući vještačku nestašicu.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava vodnih naknada Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 10.670.000,00 KM.

Od toga, 4.779.009,80 KM je namijenjeno za nezavršene ugovorene projekte iz prošle godine, a 5.890.990,20 KM za vodne projekte koji će se realizirati u 2022. godini.

- Nakon usvajanja ovog programa raspisat ćemo javni poziv na koji će jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine, moći dostaviti prijedloge projekata, nakon čega ćemo raspodijeliti sredstva predviđena za ovu godinu - rekao je Mirsad Hadžić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Hadžić je naglasio da su programom utvrđeni jasni kriteriji za raspodjelu sredstava opredijeljenih za razvoj lokalne vodne infrastrukture, bazirani na broju stanovnika i visini sredstava u budžetima jedinica lokalne samouprave.

Tako je za grad Zenica opredijeljeno 1.237.145,00KM, grad Visoko 479.176,00, Tešanj 514.025,00, Zavidoviće 431.258,00 KM, Kakanj 405.121,00KM, Žepče 383.341,70 KM, Maglaj 300.574,00 KM, Brezu 191.670,00 KM, Olovo 165.533,00KM, Vareš 148.109,00 KM, Usoru 121.972,00 KM i Doboj Jug 91.479,00 KM.

Ministar Hadžić je pozvao lokalne zajednice da pripreme vodne projekte s kojima će aplicirati za odobravanje sredstava vodnih naknada.

-Ovim potvrđujemo da smo usmjereni na ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica, bez obzira na njihovu veličinu. Implementacija projekata vodnih naknada će podstaći razvoj privrede, budući da radove izvode domaće građevinske firme. U smislu cirkulacije novca, veoma je bitno da zadržimo investicioni ciklus koji je bitan i za punjenje budžeta i razvoj lokalnih zajednica - rekao je Hadžić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK-a Arnel Isak ugostio je u svom kabinetu predstavnike Mjesnih zajednica Lokvine i Stranjani, sa kojima je razgovarao o projektima koji su planirani u ovim mjesnim zajednicama tokom 2022. godine.

Ovom prigodom ministar Isak prezentovao je predstavnicima građana nekoliko projekata, među kojima su izgradnja kružnog toka u Čajdrašu, na regionalnoj cesti R413a u vrijednosti od 300.000 KM, te rekonstrukcija dionice ceste u Stranjanima u vrijednosti od 150.000 KM.

-Uz ove projekte koje planiramo provesti ove godine, obuhvatili smo sve što se tiče regionalne ceste na ovom putnom pravcu. Već smo opredijelili sredstva i za nove projekte koje tu planiramo, te se nadamo vrlo skoro raspisivanju tendera i radovima na terenu. To će biti još jedan uspješan projekt kojim ćemo građanimo olakšati  sva ona opterećenja koja su imali u saobraćaju i zaista je zadovoljstvo kada možemo da ispunimo tu svoju veliku zadaću - kazao je ministar Isak na ovom sastanku.

Predstavnici mjesnih zajednica istaknuli su i neke svoje prijedloge, koji se odnose na stanje na terenu, te su dobili čvrsta uvjerenja ministra Isaka da će svi ti prijedlozi biti ispunjeni, u skladu sa svim zakonskim normama.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u ZDK-u Arnel Isak, sa predstavnikom preduzeća „Hajdić“ d.o.o. Maglaj, potpisao je danas ugovor o izgradnju pješačke staze u naselju Piljužići, na području općine Tešanj.

Riječ je o ugovoru vrijednom 130.393,20 KM, zahvaljujući kojem će biti izgrađena pješačka staza uz regionalnu cestu R474 na dionici Tešanj – Jelah.

Rok za izvođenje radova je 60 dana od dana uvođenja u posao, pa bi tako građani vrlo skoro trebali dobiti novu pješačku stazu dužine oko 1.000 metara.

-Zadovoljstvo je kad jedan projekt dovedemo do ove faze gdje potpisujemo ugovor sa izvođačem radova i dolazimo na korak do izvođenja radova. Čim prije bude moguće, s obzirom na zakonske odredbe, uvest ćemo izvođača u radove i iskreno se nadam da će građani u Piljužićima čim je prije moguće dobiti novu pješačku stazu. Sigurnost građana, posebno djece, na svakom metru Zeničko-dobojskog kantona je naša najvažnija misija i ovakvi projekti sigurno doprinose poboljšanju sigurnosti u saobraćaju - kazao je ministar Isak komentirajući potpisivanje ovog ugovora.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Objavljeno u Vijesti

U skladu sa pozitivnim praksama koje provodi od početka svog mandata, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u ZDK-u Arnel Isak održao je u svom kabinetu sastanak sa predstavnicima mjesnih zajednica Tetovo i Banlozi.

Ovom prilikom predstavnici mjesnih zajednica istaknuli su kako već 15 godina dobijaju samo laži i obećanja za pojedine projekte, za koje nisu dobili ništa, te su pohvalili rad ministra Isaka, zahvalivši mu se na do sada urađenim projektima.
S druge strane, ministar Isak kazao je kako ovakve sastanke organizira upravo kako bi najdirektnije saslušao potrebe svih građana, te kako bi se sistematski moglo pristupiti rješavanju problema.

-Žalosno je da u 21. vijeku slušamo priče građana koji nemaju vodu ili koji imaju neke druge probleme, ali to nažalost nije u nadležnosti ovog ministarstva. Ipak, mi za sve ono što je u našoj nadležnosti kontaktiramo predstavnike mjesnih zajednica i s njima najdirektnije razgovaramo o stanju na terenu. Takav je slučaj i sa MZ Tetovo i MZ Banlozi, za koje smo ove godine opredijelili 200.000 KM. Tim sredstvima planiramo nastavak radova na modernizaciji dionice Tetovo – Banlozi na regionalnoj cesti R445 Nemila-Zenica. Uz prijedloge i zahtjeve predstavnika građana koje smo čuli danas, uvjeren sam da ćemo imati još jedan u nizu kvalitetnih projekata još tokom narednih nekoliko mjeseci i time dodatno olakšati život građanima - zaključio je ministar Isak nakon ovog sastanka.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak u svom kabinetu primio je delegaciju Gradske uprave Grada Zenica, predvođenu pomoćnicom gradonačelnika za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice. Povod sastanka bili su novi pregovori o velikim projektima, za čije izvođenje su planirana sredstva iz budžeta Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, a čije izvođenje je, tokom 2022. godine, planirano u naseljima Lukovo Polje i Nemila.

Riječ je o projektima rekonstrukcije i rehabilitacije cestovnih pravaca u naselju Lukovo Polje za što je, na prijedlog ministra Isaka, planirano 1,4 miliona KM, te rekonstrukcije podvožnjaka u Nemili uz potpuno rješavanje problema poplava u ovom podvožnjaku.

Ministar Isak je istaknuo dobru saradnju ministarstva i Gradske uprave Zenica, te nadu da će ta dobra saradnja biti najbolje pokazana kroz ova dva projekta, za koja su opredijeljena sredstva veća od milion KM.

-Do sada smo održali nekoliko sastanaka i nastavit ćemo sa tom dobrom praksom, kojom uspijevamo naći rješenja za probleme građanki i građana Zenice. Kroz razgovor o rekonstrukciji podvožnjaka u Nemili i rješavanje problema poplava u ovom podvožnjaku želimo riješiti višegodišnji problem stanovnika naselja Nemilskog sliva, a na današnjem sastanku smo dobili neke osnovne detalje o tome koje probleme je najpotrebnije rješiti i obećanje da ćemo dobiti i dodatne detalje. To je važno jer smo, kao ministarstvo, već opredijelili sredstva, te želimo još koliko ove godine i to na način da riješimo sve probleme do kraja i da građani konačno mogu odahnuti, za razliku od prethodnih godina, kada su im drugi samo obećavali rješenja, a nikada ih nisu donijeli - kazao je ministar Isak povodom ovog sastanka.

Iz Gradske uprave su pohvalili ovakva nastojanja ministra Isaka i pozdravili sva predložena rješenja, istaknuvši kako će će potruditi da, svojim prijedlozima i projektnom dokumentacijom, ubrzaju početak radova.

Također, na sastanku su precizirani i detalji okvirnog sporazuma o izvođenju radova u naselju Lukovo Polje, koji bi ministarstvo i Grad Zenica trebali potpisati u narednom periodu, čime bi bile stvorene sve pretpostavke da radovi i počnu.

-Za projekt u Lukovom Polju, to jeste izgradnju kružnog toka i rekonstrukciju saobraćajnice opredijelili smo 1,4 miliona KM i želimo što prije početi sa izvođenjem radova. Čim budu otklonjene sve prepreke, u vidu tehničke dokumentacije koju je potrebno prikupiti, pristupit ćemo raspisivanju tendera i izboru izvođača radova. Želja nam je da svim projektima rasteretimo gradske ceste u Zenici i da olakšamo kretanje u saobraćaju, a ovaj projekt će itekako pomoći u tom pravcu. I nadamo se da ćemo što prije krenuti u realizaciju ovog projekta - zaključio je ministar Isak.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 4

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma