Maj 2022

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, zajedno s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem, ministrom zdravstva Adnanom Jupićem, ministricom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azrom Sinanović i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom danas je ugostio predstavnike  sportskih klubova: Ženski rukometni klub Krivaja Zavidovići, Stono-teniski klub Mladost iz Zenice, te predstavnice novoformirane ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedečoj odbojci.

Predstavnice Ženskog rukometnog kluba Krivaja iz Zavidovića osvojile su drugo mjesto u Kupu Bosne i Hercegovine, te ovim plasmanom pokazale snagu ovog kluba koji je zvanično  osnovan 1954. godine. Klub ima 140 registrovanih sportista u 4 selekcije, sa 4 sportska trenera. Predsjednica kluba Mirela Bašić zahvalila se premijeru i ministrima na prijemu i istakla da je današnji prijem od izuzetnog značaja za Ženski rukometni klub Krivaja iz Zavidovića koji će u narednom periodu nastojati da preuzme titulu Kupa Bosne i Hercegovine.

Premijer Bašić čestitao je rukometašicama kluba Krivaja iz Zavidovića na ostvarenom rezultatu u Kupu Bosne i Hercegovine i dodao: „Uvijek me raduje uspjeh mladih ljudi, a posebno ovih mladih žena, a ovaj rezultat je pokazatelj da napornim radom i trudom možemo uraditi više, te dodao da podrška Vlade Zeničko-dobojskog kantona neće izostati“.

Predsjednik Stono-teniskog kluba Mladost iz Zenice Haris Zlotrg tokom sastanka naglasio je da je pobjeda Mladosti jedna od najznačajnijih u historiji postojanja ovog kluba, te da je posebna čast biti prvak Bosane i Hercegovine, posebno što su nakon dugog niza godina učešća na državnom prvenstvu uspjeli savladati višestrukog prvaka STK Mostar. Stono-teniski klub Mladost iz Zenica osvajači su duple krune Bosne i Hercegovine.

Ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci formirana je u februara 2022 godine, a već u martu su imale svoj zvanični nastup u Sarajevu gdje su bili domaćin Zlatne lige muškaraca i Srebrene lige žena. Na ovom prvenstvu ostvarile su svoju prvu pobjedu protiv reprezentacije Francuske koja u ovom sportu ima višedecenijski kontinuitet. Novoformiranu ekipu ženske reprezentacije u sjedećoj odbojci čeka prvi veći izazov, a to je Svijetsko prvenstvo koje će se u novembru ove godine održati u Sarajevu.

Tokom sastanka, premijer i ministri izrazili su spremnost da se sport u Zeničko-dobojskom kantonu dodatno osnaži i ojača kroz instituciju, te je naglašeno da će se rebelansom Budžeta za 2022.godinu biti opredjeljena dodatna finansijska sredstva za sportske klubove i kolektive koji egzistiraju na području Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U cilju suzbijanja učestalih šumskih krađa na području Zeničko-dobojskog kantona, shodno Zaključku Vlade ZDK o usvajanju Infrormacije o šumskim krađama na području Zeničko-dobojskog kantona na području ovog kantona u 2021. godini sa prijedlogom mjera za prevazilaženje stanja, od koje je kao prva mjera navedena potreba aktiviranja Akcionog-operativnog plana za suzbijanje šumskih krađa na području ZDK, danas je u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu održan sastanak na temu: „Aktiviranje Akciono-operativnog plana za suzbijanje šumskih krađa na području Zeničko-dobojskog kantona.  

Navedenom sastanku, sa svojim saradnicima, prisustvovali su ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Spahić, direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona Nevzeta Elezović, direktor Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići Jasmin Devedžić i policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rusmir Šišić.

Predmetni sastanak je bio konstruktivan, a zaključeno je da svi učesnici sa sastanka predlože kandidata koji će činiti radnu grupu, u cilju formiranja radne grupe koja će pratiti realizaciju Akcionog-operativnog plana za suzbijanje šumskih krađa na području Zeničko-dobojskog kantona (predložene aktivnosti, rokovi početka i završetka aktivnosti).

 
Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK -
Kantonalna uprava za šumarstvo ZDK

Objavljeno u Vijesti

Dana, 30.05.2022. godine održana je 45. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je na dnevnom redu imala sedam tačaka dnevnog reda.

Kantonalna Skupština je u okviru procedure za donošenje federalnih zakona Zaključkom utvrdila svoje mišljenje povodom dostavljenog Nacrta Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine. Utvrđeno mišljenje je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje skupštinske Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku, budžet i finansije. Utvrđeno mišljenje Skupštine će zajedno sa svim pomenutim aktima, kao i sa svim primjedbama, prijedlozima i sugestijama zastupnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona iznesenih tokom vođenja rasprave o Nacrtu Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine u vidu izvoda iz transkripta sa 45. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, biti dostavljeno zajedno sa ovim Zaključkom Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U okviru druge tačke dnevnog reda danas je Skupština donijela Odluku o usvajanju Elaborata o opravdanosti pokretanja studijskog programa Tjelesni odgoj i sport, prvog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, a potom i Odluku o pokretanju studijskog programa Tjelesni odgoj i sport, prvog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Prije otvaranja rasprave o trećoj tačci dnevnog reda „Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjeni Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona“, resorni ministar je u ime Vlade Kantona, u svojstvu predlagača, istu povukao.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda Skupština je dala saglasnost na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu. U izvještaju su dati prikazi finansijskog poslovanja u 2021. godini u kojoj je Zavod ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu 160.286 KM sa ukupnim prihodima koji su iznosili 20.301.406 KM i rashodima od 20.141.120 KM.

Do kraja 45. sjednice Skupština je razmatrala i Zaključcima prihvatila slijedeće izvještaje:

  • Izvještaj o radu Javne ustanove „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu.
  • Izvještaj o radu Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu.
  • Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2021. godinu.

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, dana 20.05.2022. godine, izvršila je pojačan inspekcijski nadzor izdavanja fiskalnih računa na području Zeničko-dobojskog kantona u noćnim satima kod 13 subjekata na području Zeničko-dobojskog kantona, dok je dana 23.05.2022. godine u ranim jutarnjim satima izvršen inspekcijski nadzor na lokaciji pijace Visoko, kada je izvršena kontrola posjedovanja odobrenja za rad nadležnog organa kod 44 subjekata.

Tokom inspekcijskih nadzora prekršaji su utvrđeni kod 7 subjekata i izdato je 7 prekršajnih naloga, dok je tokom inspekcijskih nadzora na području lokacije pijace Visoko utvrđeno da 13 subjekata nije posjedovalo rješenje za rad nadležnog organa i izdato je 13 prekršajnih naloga.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, u narednom periodu nastavit će pojačan inspekcijski nadzor subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostalih uslužnih djelatnosti.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK

Objavljeno u Vijesti

Dana 26.05.2022. godine delegacija iz Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić posjetila je Srebrenicu. U sastavu delegacije su još bili načelik Općine Žepče Mato Zovko, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Edin Šišić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Žepče Ivica Penić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Općinskom vijeću Žepče Haso Mandžuka i bivši predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović.

Delegacija iz Zeničko-dobojskog kantona u Potočarima je položila cvijeće i odala počast žrtvama genocida, a potom su obišli mezarje uz pratnju direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića.
        
Ovom prilikom su se sastali i razgovarali sa direktorom Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem, koji je izrazio zahvalnost na posjeti koja je upriličena. Suljagić je goste upoznao sa prilikama u Srebrenici, potrebama Memorijalnog centra Srebrenica i problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.  Naročitu zahvalnost iskazao je Skupštini i Vladi Zeničko-dobojskog kantona na kontinuiranoj podršci radu Memorijalnog centra, kao i Općini Žepče koja tradicionalno izdvaja kroz budžet Općine sredstva za podršku u radu Memorijalnog centra Srebrenica.

Direktor Suljagić je ovom prilikom pohvalio i aktivnost, Ministarstva za obrazovanje nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, kao svijetli primjer u Bosni i Hercegovini u okviru kojih redovno organizuju posjete Memorijalnom centru Srebrenica za djecu osnovnih i srednjih škola iz Zeničko-dobojskkog kantona.

Tokom posjete gosti su uz pratnju kustosa Memorijalnog centra Srebrenica obišli i dostupne izložbe "Koracima onih koji (ni)su prešli", “Srebrenica: Naša priča”, "Životi iza polja smrti", te stalnu izložbu ‘Genocid u Srebrenici: neuspjeh medunarodne zajednice’.

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojena je Informacija o dodjeli sredstava novčane egzistencijalne naknade za demobilizirane branioce u 2021.godini. Informacija je obuhvatila brojčani prikaz korisnika novčane egzistencijalne naknade po gradovima/općinama kantona, kao i finansijski prikaz utrošenih sredstava.

Tako je u decembru 2021. godini broj korisnika naknade iznosio 3.735, a ukupna utrošena sredstva u 2021. godini su iznosila 7.033.282,00KM. Slijedom navedenog zaključuje se da je Ministarstvo utrošilo 98,92% raspoloživih sredstava namijenjenih u ovu svrhu.

Po lokalnim zajednicama, zaključno s decembrom 2021. godine najveći broj korisnika bio je iz Zenice 674 (1.190.108,00 KM), zatim Tešnja 601 (1.142.492,00 KM), Zavidovića 576 (1.170.320,00 KM), Visokog 453 (831.900,00 KM), Maglaja 356 (700.174,00 KM), Žepča 334 (647.604,00 KM), Kaknja 218 (376.812,00 KM), Doboj Juga 162 (274.280,00 KM), Olova 132 (259.116,00 KM), Breze 85 (163.684,00 KM), Usore 77 (144.476,00 KM) i Vareša 67 (132.316,00 KM).

U zaključku Informacije se konstatuje da Ministarstvo u saradnji sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona vodi računa o ugroženim kategorijama branilačke populacije, odnosno da nastoji poboljšati njihov materijalan položaj, što je bila i svrha donošenja Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković najavio je skoro donošenje nove Uredbe, što je inicirano Izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

-Navedenim izmjenama utvrđena je obaveza kantona da uredi uslove, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supružnika umrlih demobiliziranih branilaca životne dobi do 57 godina - navodi ministar Čolaković.

Najavljuje da bi planiranim rebalansom budžeta, sredstva za isplatu egzistencijalnih naknada trebala biti povećana sa prvobitnih 7 na 7,5 do 8 miliona KM.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva zdravstva, usvojila je Odluku o odobravanju sredstava JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona za finansiranje zdravstvene zaštite sportista u iznosu od 150.000,00 KM.

Kako je pojasnio resorni ministar Adnan Jupić, iznos od 25.000,00 KM namijenjen je za određene projekte ove ustanove, a preostalih 125.000,00 KM za projekt zaštite amaterskog sporta.

-Projekt će se realizirati kroz niz aktivnosti, a jedan od segmenata projekta su i kontinuirani sistematski pregledi sportista amatera u ZDK-u - rekao je ministar Jupić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je danas lokalnim zajednicama odobrena sredstva poticaja u iznosu od 1.031.232,51 KM namijenjena subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona.

Ugovori o dodjeli sredstava putem javnog poziva potpisani su sa osam lokalnih zajednica - Gradom Zenica (Poslovna zona "Zenica 1" - 150.000,00 KM), te općinama Tešanj (PZ "Bukva-Vila" - 143.686,36 KM), Vareš (PZ "Kram" - 118.150,80 KM), Maglaj (PZ "Liješnica" - 150.000,00 KM), Žepče (PZ "Radovlje" - 129.833,85 KM), Doboj Jug (PZ "Mravići" - 72.058,40 KM), Usora (PZ "Srednja Omanjska" - 150.000,00 KM) i Olovo (PZ "Golubište" - 117.503,10 KM).

Ministar za privredu Zlatko Jelić naglašava da se radi o sredstvima naknada od koncesija, te da se izgradnjom poslovnih zona dobija maksimalna dodatna vrijednost za uložena sredstva, jer se na ovaj način privlače investitori i otvaraju nova radna mjesta, a što doprinosi kvalitetnijim uvjetima života u tim sredinama.

Navodi da je od 2009. godine, kada je pokrenut ovaj program, do 2016. godine Vlada ZDK za izgradnju poslovnih zona odobrila sredstva u iznosu od tri miliona KM, a od 2016. do danas više od 5 miliona KM, tako da je do sada za ovu namjenu do sada izdvojeno oko 9 miliona KM.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić sa ministricom Azrom Sinanović i pomoćnicom ministra Vildanom Kondić, razgovarali su o projektima koji će biti zajednički implementirani u povratničkim sredinama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Izgradnja putne komunikacije u povratničkim mjestima, domova kulture, mostova i druge infrastrukture istaknuti su kao prioriteti u tekućoj godini.

Potpisivanjem sporazuma o udruživanju  sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Vlade ZDK će biti realizirano nekoliko značajnih projekata u nekoliko općina i gradova.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je više odluka kojima je odobrila sredstva podrške domovima zdravlja u Zavidovićima, Doboj-Jugu, Usori i Žepču te Zavodu za bolesti ovisnosti ZDK-a.

Ukupno je opredijeljeno oko 150.000 KM, od čega je, kako je naveo ministar zdravstva Adnan Jupić, 90.000 KM namijenjeno za Zavod za bolesti ovisnosti ZDK.

Vlada, dodaje, nastavlja kontinuitet u pomaganju svih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

-Kantonalni zavod dobija sredstva za razvoj određenih projekata iz svoje nadležnosti, a domovima zdravlja ćemo finansirati ili sufinansirati dio sredstava za nabavku opreme, koje će te ustanove nabaviti po javnim nabavkama. Radi se o EKG aparatima, defribilatorima i onom što je najneophodnije domovima zdravlja - istakao je Jupić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 3

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma