Decembar 2023

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, u ime istitucija i u lično ime, uputili su novogodišnju čestitku građankama i građanima Zeničko-dobojskog kantona, uz želju da Novu godinu dočekaju u zdravlju, miru, radosti i s nadom u vedriju i ljepšu budućnost.

- Uvjereni smo da ćemo napraviti iskorak u svim segmentima i realizirati velike projekte te da će 2024. godina donijeti opći prosperitet za Zeničko-dobojski kanton i sve naše građane. Iskreno vjerujemo da će naša domovina Bosna i Hercegovina napraviti iskorak na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Neka rad, posvećenost, poštovanje i uvažavanje budu vrijednosti koje nas ujedinjuju i spajaju. Sretna Nova godina - stoji u čestitki.

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Sabiraju se štete od zemljotresa magnitude 4,8 po Rihteru koji je sinoć oko 21:43 sati zadesio područje Zenice, a osjetio se i na širem području Zeničko-dobojskog kantona.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, do sada su prijavljena manja obrušavanja fasada u samom gradu Zenica, obrušavanje dimnjaka na par objekata, kao i pucanje zidova na starijim objektima u naselju Stara Nemila, Ljubetovo i Hece.

Usljed obrušavanja kamenja na magistralnu cestu M-17 kod Vranduka, došlo je do saobraćajne nezgode pri čemu je jedna osoba povrijeđena. Na osnovu informacije iz Hitne pomoći Zenica, pored sinoć četiri povrijeđena lica, od kojih su dva upućena u Kantonalnu bolnicu Zenica, nije bilo novih prijava povreda izazvanih ovom prirodnom nepogodom.

U toku jutra u Kantonalni operativni centar civilne zaštite ZDK-a zaprimljene su prijave od strane građana da je na jednom objektu u Vranduku i dva stambena objekta u Hecama došlo do oštećenja u vidu pukotina na u samom objektu i zidovima. Također, prijavljeno je da su u gradskoj zoni u Zenici, u naselju Mokušnice kod Lovačkog doma, oštećene dvije starije kuće u vidu većih pukotina na samom objektu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić rekao je da su sve službe civilne zaštite i dalje u pripravnosti i spremne su reagovati ukoliko se ukaže potreba, a da će Vlada i Kantonalna uprava civilne zaštite pomoći oštećenim domaćinstvima da saniraju štetu.

- Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava i da niko od povrijeđenih nije zadobio životno ugrožavajuće ozljede. Vlasnici objekata koji su oštećeni mogu računati na punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona u sanaciji nastalih šteta. Povrijeđenima želim da se brzo oporave - rekao je premijer Pivić.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, u drugim općinama i gradovima na području Zeničko-dobojskog kantona nema prijava o nastalim štetama.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša, Adnan Šabani, zajedno sa zastupnikom u Skupštini ZDK, Alenom Kapkovićem, posjetio je danas mjesne zajednice Arnauti i Nemila.

Ove posjete uslijedile su nakon nedavno raspisanog javnog poziva za rekonstrukciju regionalnih cesta R457 Zenica-Varda-Arnauti u dužini od 1,13 km, kao i za modernizaciju ceste i izgradnju pješačke staze kroz naselje Nemila u dužini od 1,6 km.

Inicijativa za ove projekte potekla je od zastupnika Kapkovića, koji istovremeno obnaša dužnost predsjednika mjesne zajednice Nemila. Kapković je također najavio kako je za narednu godinu planirana sanacija ceste od Nemile prema izletištu Bistričak kao i izgradnja biciklističke i pješačke staze na toj dionici.

Ministar Šabani naglasio je kako će se ulaganja u putnu infrastrukturu na području grada Zenice nastaviti i u budućem periodu.

"Nastavljamo raditi na rekonstrukciji i sanaciji putne infrastrukture na svim dijelovima grada Zenice kroz koje prolazi regionalna cesta. Naredne godine planirana je sanacija dijela  ceste R457 Zenica-Arnauti na potezu između dva kamenoloma. Bolje ceste stvorit će i bolje uslove za razvoj turizma na području Zenice ali i cijeloga kantona".

Vrijednost navedenih radova iznosit će preko milion KM bez uračunatog PDV-a.

Navedeni projekti imaju za cilj unapređenje infrastrukture i prometne povezanosti, pridonoseći kvaliteti života građana u ovim zajednicama.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona upriličila je danas tradicionalni prijem za novinare redakcija i dopisništava u ovom kantonu.

Premijer Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić zahvalili su se medijima za korektnu saradnju i objektivno izvještavanje o radu kantonalnih institucija u 2023. godini, istakavši da su mediji jedan od stubova demokratije te da imaju izuzetno značajnu ulogu u informisanju javnosti ali i kao korektiv vlasti.

Premijer Pivić je ovom prilikom rekao da je Vlada koju predvodi u protekla dva mjeseca, koliko je prošlo od imenovanja, uradila zahtjevan posao na pripremi i donošenju budžeta i finansijskih planova javnih ustanova, tako da u 2024. godinu ulazi potpuno spremna. Najavio je da će strateška opredjeljenja Vlade u 2024. godini biti infrastrukturna, da će u fokusu biti Kantonalna bolnica Zenica, snažniji podsticaj razvoju poljoprivrede i privrede, koja je kičma ekonomskog razvoja FBiH, kao i unapređenje socijalne zaštite i prava blanilačke populacije.

- Ono što je važno je da ove godine imamo rekordni budžet od oko 595 miliona KM, po prvi put imamo isplatu novčane naknade za zaposlene na budžetu i želim ponovo potcrtati da to nije iznos koji je omogućen Uredbom Vlade FBiH, nego je to iznos koji smo mi odmah planirali po preuzimanju mandata kako bismo ublažili posljedice inflacije i rasta troškova života - rekao je premijer Pivić, najavivši da će Vlada nastaviti razgovore sa sindikatima oko unapređenja materijalnog položala zaposlenih.

- Želimo da unaprijedimo materijalni položaj uposlenih, ali isto tako tražimo veliku odgovornost i ažurnost u pogledu pružanja usluga našim građanima. Hoću da su maksimalno posvećeni poslu i s druge strane mogu tražiti maksimalnu podršku i razumijevanje za položaj i materijalni status - rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da je Vlada izvršila analizu zatečenog stanja kojom je došla do spoznaje da "imamo jako puno neodgovornog ponašanja prema budžetskom novcu i resursima prema kojima se mora domaćinski odnositi".

- Mi smo to radili u tišini i nismo željeli da iznosimo te stvari u javnosti kako bi predstavljali eventualni kriminal, jer kriminal ne trebaju da procesuiraju građani, nego nadležne institucije kao što su tužilaštva. Nismo se bavili prethodnicima niti ćemo se na taj način baviti u budućnosti, nego ćemo se baviti načinom kako doći do boljih rezultata, jer jedino ćemo tako reći da smo bolji o drugih i o nama će govoriti naša djela - rekao je premijer ZDK.

Odgovarajući na pitanje novinara vezano za najavu štrajka upozorenja na Univerzitetu u Zenici, koji je odbio Vladin prijedlog da se svim zaposlenim linearno poveća plaća za 250 KM, maksimalan iznos naknade za prevoz uveća sa 250 na 350 KM te da se mladim istraživačima finansiraju troškovi doktorskog studija, premijer Pivić je poručio da Vlada "neće dozvoliti bahaćenje i nedomaćinski odnos prema budžetskim sredstvima i da uz to nema adekvatnih rezultata i uspjeha koje smo imali u javnim ustanovama i preduzećima".

- Izvršili smo analizu rada svih ustanova. Jedna od ustanova koje pokazuju zabrinjavajuće rezultate je Univerzitet u Zenici, jer menadžment ne dostavlja podatke Upravnom odboru, oglušuju se o primjenu zakona, nižim podzakonskim aktima ponoštavaju zakone i oni rade na granici nezakonitosti - rekao je premijer, pojasnivši da smatra da se menadžment umiješao "preko svojih privatnih sindikata kako bi izvojevao tzv. funkcionalne dodatke“. Dodao je da takvih dodataka ima oko 130, a uposlenika nastavnika oko 140, što znači da svaki nastavnik ima neki funkcionalni dodatak, a neki nastavnici i po dva ili tri dodatka.

- Mi ne želimo da se na taj način plaća nerad, odnosno da se to predstavlja kao uslov za funkcionisanje Univerziteta. Oni su morali po ranijem kolektivnom ugovoru da usvoje pravilnik o plaćama ali nisu to željeli jer su htjeli da svoje redovne obaveze koje ulaze u radno vrijeme naplate kroz funkcionalni dodatak čime bi se praktično duplo platio isti posao. To je za nas neprihvatljivo. Želimo svima da pomognemo ali ne želimo podržati jedan takav bahati odnos, gdje se ne želi primjeniti zakon, gdje se statutom krši zakon i želimo poslati poruku menadžmentu UNZE da će imati podršku samo ako budu radili u skladu sa zakonom, a nikako da to bude privatizacija univerziteta - rekao je premijer Pivić, dodavši da je uvjeren da "preko 80 posto zaposlenih ne podržava takav pristup".

- Postojao je pritisak menadžmenta na one kojima bi se povećala plata za 250 KM da oni iskažu nezadovoljstvo i kažu da nisu za potpisivanje takvog kolektivnog ugovora, što smatramo jednom vrstom ucjene - rekao je premijer ZDK.

Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić rekao je da je ova skupština u protekla dva mjeseca usvojila četiri zakona i dva zakona u formi nacrta, a donesen je niz drugih akata važnih za funkcionisanje i rad institucija ZDK, budžeti i finansijski planovi javnih ustanova.

- Svi akti koji su došli u Skupštinu, a spušteni su iz Vlade su implementirani. Na tri posljednje sjednice smo razmatrali 18 tačaka. Kada je u pitanju 2023. godina, od 90 akata predviđenih po planu i programu rada, Skupština je realizirala 48 akata, od toga 39 akata koji nisu bili predviđeni programom rada Skupštine, ali jesu bili definisani programom rada Vlade koja je nametnula takav tempo. Skupština ZDK će sigurno pratiti ovu Vladu u njihovim nastojanjima i tempu koji je izuzetno dinamičan - rekao je predsjedavajući Huskić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Nezirom Pivićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem dorovali su novogodišnjim paketićima mališane smještene na Odjelu za dječije bolesti Kantonalne bolnice Zenica i štićenike JU Dom porodica u Zenica.

S direktorom Kantonalne bolnice Zenica dr. Tarikom Zulovićem i saradnicima razgovarali su o planovima za realizaciju projekta Poboljšanje energetske efikasnosti, kao i drugih infrastrukturnih projekata čija je realizacija u toku, kao što je proširenje Koronarne jedinice u Odjeljenju za kardiologiju i izgradnja objekta za preradu medicinskog otpada u Odsjeku za tretman i zbrinjavanje medicinskog otpada pri Odjelu za higijensko epidemiološki nadzor.

Premijer Pivić je potvrdio opredjeljenje Vlade da kontinuiranim ulaganjima u infrastrukturu, opremu i kadrovsko jačanje unaprijedi stanje u ovoj najvećoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u ovom kantonu, koja bi ubrzo trebala dobiti status univerzitetske bolnice, a građanima Zeničko-dobojskog i susjednih kantona, omogući što kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

Punu podršku pružili su i JU Dom porodica Zenica, koja brine o 75 štićenika svih uzrasta, ponovivši da će Vlada uvijek imati sluha za potrebe ove ustanove i djece bez roditeljskog staranja.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, donijela odluku o pokretanju studijskog programa trećeg ciklusa Doktorski studij iz medicinskih i zdarvstvenih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

- S obzirom da je Medicinski fakultet jedan od fakulteta za koji postoji najveći interes za upis, odlukom smo omogućili razvoj samostalnog nastavnog kadra. Smatram da je ovo vrlo važna odluka kako za Vladu tako i za sam Univerzitet u Zenici - rekao je premijer Pivić.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izjeglice, donijela dvije odluke o odobravanju sredstava za 37 radnika Krivaje Zavidovići radi ostvarivanja prava na penziju. Odobreno je 38.831 KM na ime izmirenja obaveza zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti za 16 radnika Privrednog društva Krivaja Mobel Zavidovići te 84.344 KM za 21 radnika IP Krivaja Zavidovići.

- Odobrili smo 133.000 KM za ukupno 37 radnika Krivaje koji će od Nove godine konačno moći u zasluženu mirovinu i biti im uvezan radni staž u saradnji s Vladom Federacije BiH - rekao je ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović.

Na prijedlog ovog ministarstva, odobreno je šest infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 230.000 KM s ciljem podrške održivom povratku u jedinicama lokalne samouprave u ZDK-u. Odobrena su sredstve za projekte "Rekonstrukcija puta za naselje Donja Vijaka" u općini Vareš (50.000 KM), "Izgradnja i rekonstrukcija lokalnog puta Tujnica-Čusto Brdo-Galovac" (25.000 KM) i "Izgradnja javne rasvjete na području Strupine-MZ Radojičići" u općini Maglaj (35.000 KM), "Izgradnja javne rasvjete u MZ Kruševo" u općini Olovo (45.000 KM), "Sanacija i asfaltiranje lokalnog puta Čifluk-Gornja Bioča" u gradu Visoko (23.391,50 KM) te "Nabavka i ugradnja betona za sanaciju puta u naselju Brijeg-MZ Kovači" u gradu Zavidovići (25.000 KM).

Vlada je odobrila isplatu sredstava u iznosu od 40.000 KM na ime podrške otkupljivačima bobičastog voća i nekultivisanih gljiva u 2023. godini.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirza Mušija potpisali su ugovor o realizaciji programa "Nabavka udžbenika za učenike osnovnih škola u Federaciji BiH od 1. do 5. razreda".

Federalno ministarstvo se ugovorom obavezalo da kantonalnom ministarstvu doznači sredstva u iznosu od 2.024.380,00 KM na ime sufinansiranja nabavke besplatnih udženika za učenike od 1. do 5. razreda.

- Ovaj program će uveliko olakšati roditeljima naših učenika, a Vlada ZDK, odnosno ovo ministarstvo, planiraju da sa dodatnim sredstvima još više pomognu kod nabavke udžbenika - rekao je ministar Mušija.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija je danas, na osnovu Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), potpisao ugovore o prenosu sredstava sa predstavnicima Medžlisa IZ Olovo, Medžlisa IZ Kakanj i Župe Srca Isusova Čajdraš Zenica. Odlukom Vlade ZDK također su dodijeljena sredstva i Župi Sv. Barbare Breza i Župi Sv. Ivana Krstitelja Lug, Brankovići. Sredstva u ukupnom iznosu od 70.000 KM dodijeljena su sa pozicije Kapitalni transferi neprofitnim organizacijama u 2023. godini.

Ministar Mušija je istakao da je današnje potpisivanje ugovora nastavak saradnje sa vjerskim zajednicama sa područja ZDK-a s ciljem osiguranja što kvalitetnijih uslova za obavljanje vjerskih aktivnosti, a posebno s ciljem zaštite i očuvanja vjerskih objekata koji imaju status nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Prema riječima župnika Župe Srca Isusova Čajdraš, fra Josipa Šimunovića, potpisivanjem ugovora osigurana su sredstva za završne radove obnove Crkve i Pastoralnog centra što je rezultat kontinuiranog osiguranja finansijskih sredstava sa transfera u nadležnosti ovog ministarstva.

Glavni imam Medžlisa IZ Olovo, Esad ef. Pepić, istakao je da su opredijeljena sredstva značajna za radove na novoizgrađenoj džamiji u Olovu na kojoj je došlo do oštećenja usljed poplave početkom godine.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kakanj, Nevzet Kovačević je također izrazio zahvalnost ministarstvu na prepoznavanju značaja projekta rekonstrukcije krova na džamiji u Kraljevoj Sutjesci, koja je jedinstven spomenik kulture pod zaštitom države, a za koju je i u narednom periodu potrebno osigurati značajna sredstva za rekonstrukciju i revitalizaciju.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas ugovore od dodjeli sredstava podsticaja za jačanje konkurentnosti sa 27 malih i srednjih preduzeća iz ovog kantona u ukupnom iznosu od 685.535,24 KM. Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a namijenjena su za nabavku opreme, obuku radne snage, promociju i učešće na sajmovima, uvođenje standarda kvalitete i patente.

- Ovo je još jedna aktivnost i podrška jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i to je svakako opredjeljenje Vlade ZDK-a. Naš cilj je da privreda u ZDK-u dodatno jača, iako je možemo u ovom momentu nazvati kičmom privrednog razvoja FBiH. I u narednom budžetu ćemo posvetiti posebnu pažnju podsticajima razvoju privrede, jer je važno da mladi ostaju, imaju priliku da rade i da privređuju - rekao je premijer Nezir Pivić.

Naglasio je da ZDK u Novu godinu ulazi s usvojenim budžetom te da će programima utroška sredstava biti definisane mjere podrške razvoju privrede, a koje će biti usklađene s izraženim potrebama privrednika.

Privrednici su pozdravili nastojanja Vlade i resornog ministarstva da doprinesu jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

- Podsticaj znači u finansijskom i u jednom motivirajućem smislu, jer kad svojim radnicima kažem da nas je država podržala sa jednim značajnim finansijskim sredstvima, siguran sam da će to na njih pozitivno utjecati - rekao je Edin Mujkić, direktor i vlasnik preduzeća „Kobra“ Zavidovići koje ima 35 zaposlenih.

Kompanija metalne industrije „Medena Commerce“ Tešanj odobrena sredstva će uložiti u nabavku nove opreme i tehnološko usavršavanje.

- Podsticaj znači mnogo naročito ako se uzme u obzir da je poslovanje u EU nakon perioda pandemije jako komplikovano i teško. Svaki podsticaj koje državne institucije daju za vaše investicije puno znače za konkurentnost. Ne mogu reći da je to dovoljno, barem kada je u pitanju sektor metala, ali sam sigurna da su odobrili onoliko koliko su mogli – rekla je šefica prodaje i marketinga ove kompanije Selma Bradarić.

Ministar za privredu Samir Šibonjić rekao je da su odobrena sredstva za jačanje konkurentnosti značajna, ali da je da je svjestan da su potrebe privrede mnogo veće i da privreda zaslužuje snažniju podršku. Najavio je da će resorno ministarstvo nastojati da pojednostavi način apliciranja, kako bi se u narednom periodu olakšalo korištenje sredstava podsticaja.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, u ime institucija i u svoje lično ime, uputili su čestitku svim građanima katoličke vjere povodom nastupajućeg blagdana Božića.

- Božić je blagdan koji slavi ljubav, zajedništvo i razumijevanje među ljudima. Neka Božić donese u vaša srca ljubav, mir i radost, a božićni dani vama i vašim porodicama budu ispunjeni osjećajem sreće i zajedništva. Sretan vam Badnji dan i Božić, uz želju da ga proslavite sa svojim najdražima - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 4

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma